Matjestårta matjesilltårta

Matjestårta eller matjesilltårta. Matjestårta är inte en söt tårta utan en tårta med kavring till botten toppad med fyllning smaksatt med matjesill.

Matjesilltårta passar till allt tillfällen med sill (och nubbe) som förrätt, julbord, påskbord, midsommar osv.

Serverar du matjestårta som förrätt så kan du ha lite blandad sallad till (med olivolja, vinäger, salt, peppar) eller en sallad med tärnad gurka, tomat och ruccola i olivolja, vinäger, salt och peppar.

Serveras matjesilltårtan på buffé så kan du garnera tårtan med rädisor och hackad dill.

12 portioner matjestårta matjesilltårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 200 g kavring
  • 4 gelatinblad
  • 200 gram matjessill
  • 1 gul eller röd lök
  • 3 dl gräddfil eller creme fraice
  • 250 gram kesella
  • 1 msk spad från matjessillen
  • 1 dl hackad gräslök till garnering
  • 1 dl hackad dill till garnering
  • 12 rädisor till garnering

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull.
  2. Mixa eller finhacka kavringen och mosa eller mixa ihop till en smulig blandning.
  3. Fördela och tryck ut kavringsblandningen i botten på en rund 24 cm form gärna med löstagbar kant eller motsvarande form (1 - 2 avlånga brödformar fungera också eller sockerkaksform - tips - klä form med gladplast om du inte har löstagbar kant)
  4. Dags för fyllningen: blötlägg gelatinbladen i lite vatten i en skål i fem minuter.
  5. Finhacka under tiden sill (spara lite av lagen från förpackningen). Lägg i en bunke.
  6. Finhacka lök och lägg i bunken.
  7. Rör ihop sill, lök, gräddfil, kesella och smaksätt med sillspad i bunken.
  8. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och värm försiktigt så att de smälter i en kastrull under omrörning. Ta av från värmen och rör ner i matjessmeten.
  9. Häll matjesfyllningen i formen.
  10. Ställ matjestårtan att stelna i kylen i minst 3-4 timmar (eller snabbare i frysen) eller helst över natten.
  11. Vid servering garnerar du tårtan med hackad gräslök, dill och rädisor.
  12. Serverar du tårtan som förrätt så skär du ut 12 bitar och garnerar samt förslagsvis serverar med sallad enligt ovan.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer