Ättikslag eller 1-2-3 lag

 Till inlagd sill, stekt inlagd strömming, rödbetor, gurka eller annat. Kallas 123-lag efter de proportioner av 1 del ättika, 2 delar socker och 3 del vatten. På så vis kan du alltid blanda extra lag om du skulle behöva. 

Detta recept räcker till en 0,5 liters glasburk. Har du mer sill eller grönsaker att lägga in så ökar du mängden lag av 123-lag med vatten, ättika och socker samt kryddor så att du har lag som täcker allt i burkarna.

På bilden inlagd zucchini

3 dl ättikslag

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 dl ättikssprit 12 %
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Blanda lagen av ättikssprit, socker och vatten.
  2. Koka upp lagen och använd den som du önskar ex häll över skivad gurka eller kokta skivade rödbetor som du packat i glasburk.
  3. Sätt sedan på lock. Låt svalna samt låt stå i kylen minst ett dygn.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer