Pokebowl med varmrökt lax

Introduktion och förberedelse

Pokébowl med varmrökt lax, avokodo, ägghalvor, grönsallad, edamame, mango, majs, rödkål, inlagd ingefära samt kokt bulgur toppad med en dressing med majonnäs och chili.

Pokebowl kommer från Hawaii och är en slags salladsbowl. Det här är en variant med varmrökt lax och ingredienser man lätt kan få tag på i Sverige. Välj gärna MSC-märkt lax.

Serveringsförslag

  • Pokébowlen passar som en sallad till lunch, matlåda, utflykt eller lätt middag.
  • Tar du med bowlen som lunchlåda kan du packa dressingen bredvid.

Varianter

  • Jag använde kokt bulgur men det går utmärkt med sushiris, matvete, quinoa eller svart eller rött råris.
  • Istället för att laga egen dressing finns det färdig Poké-sås att köpa.
  • Andra förslag på dressing är limedressing, jordnötsdressing, tahinidressing eller variant med soja.
  • Fler grönsaker som passar i salladen är salladslök, babyspenat, tärnad tomat, gurka, groddar som böngroddar eller alfalfagroddar, strimlad vitkål, sjögrässallad wakame.
  • Svarvade grönsaker som rättika, morot, rödbetor, gulbetor eller polkabetor. Skala och svara med grönsakssvarv. Lägg i kallt vatten i en skål några minuter innan du tar upp dem och toppar pokébowlen.
  • Andra inlagda sötsura, heta och saltade ingredienser som inlagd rättika Hinata, inlagd gurka såkallad shoyu, pickles, japanska pickles av olika sort, Kimchi, japansk sjögrässallad Goma Wakame osv. Några hemgjorda varianter är picklad fänkål, picklad polkabeta, rödlök eller gurka
  • Strö över toppings som rostade sesamfrön, cashewnötter, jordnötter, sjögrässnacks, friterad lök, friterad vitlök, friterad jordärtsskocka, masago fiskrom, kaviar eller rom av olika slag.
  • Toppa med sojamarinerade ägg istället för vanlig kokta ägg.
  • Byt varmrökt lax mot rå lax eller stekt lax.

Till min variant på pokèbowl hade jag varmrökt lax, dressing med chili och majonnäs, inlagd ingefära, mango, ägghalvor, finbladig grönsallad, majs, bulgur, avokado, rödkål och gröna sojabönor.
Till min variant på pokèbowl hade jag varmrökt lax, dressing med chili och majonnäs, inlagd ingefära, mango, ägghalvor, finbladig grönsallad, majs, bulgur, avokado, rödkål och gröna sojabönor samt rostade pumpafrön. En god sallad helt enkelt.

2 portioner pokébowl med varmrökt lax

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 bit varmrökt lax, naturell, 125-150 gram
  • 2 ägg
  • DRESSING: 0,75 dl majonnäs
  • 1/2 tsk sriracha chilisås
  • 2 msk risvinäger
  • 1/2 tsk socker
  • SALLAD: 100 gram rödkål eller strimlad kålmix
  • 30 gram finbladig grönsallad mix
  • 1 avokado
  • 100 gram majs
  • 1/4 mango
  • 100 gram gröna sojabönor
  • 1 dl inlagd ingefära gari
  • 1 dl pumpafrön
  • BULGUR: 1 dl bulgur
  • 1/2 krm chiliflakes
  • 1/2 salladslök
  • 1/2 msk matolja
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 tomat

Tillagning

  1. Blanda dressingen av majonnäs, vinäger och sriracha samt smaka av med något krm salt samt lite socker.
  2. Koka bulgur enligt paket.
  3. Koka äggen enligt tycke. Förslagsvis 7 minuter direkt i kokande vatten för löskokt krämig äggula.
  4. KOKT BULGUR: Mät upp bulgur och koka i 12 minuter med 3 dl vatten och 1 krm salt. Låt stå 5 minuter. Häll av i durkslag. Strimla salladslök och fräs i olja med chiliflakes i ca en minut. Tärna tomaten och tillsätt den samt fräs någon minut till. Tillsätt bulgur och vänd runt. Smaka av med salt.
  5. GRÖNSAKER: Skölj och strimla rödkålen i en mandolin eller så fint du kan med kniv.
  6. Dela och tärna avokado.
  7. Skala och skär mango i stavar eller tärningar.
  8. Öppna och häll av majs.
  9. Skölj sallad.
  10. Rosta pumpakärnor någon minut i en het stekpanna.
  11. SERVERING: Fördela bulgur i en hög på två djupa tallrikar. Fördela i små högar runt om av gröna sojabönor, kål, grönsallad, majs, mango, avokado och ingefära.
  12. Skala ägg och dela i halvor. Lägg på salladen. Toppa med laxen i grova bitar. Ös över några skedar av dressingen samt strö över pumpafrön.
  13. Jag blandar gärna runt salladen i skålen när jag äter den men det är såklart en smaksak. Kan ätas med pinnar eller vanliga bestick.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 457 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-12

Tillbehör och liknande recept: