Frukostbowl

Frukostbowl med kvarg, hemgjord granola med torkad frukt som dadlar, flingor som rågflingor och havregryn; frön som solrosfrön och pumpafrön; toppad med vitaminer och frukt som banan, mandarin och blåbär. Ett nyttigt och gott frukostförslag. Frukostbowlen är även perfekt att packa som matlåda till nyttig lunch - en lunchbowl. Passar även som mellanmål, efter träning eller lätt kvällsmat. En frukostbowl som kan varieras på massor av vis.

Gör först hemgjord granola med dadlar eller granola med mer kokos. Det tar lite tid men sen har du den klar till många frukostar. Du kan såklart köpa färdig granola också. Granola som Start har dock rätt mycket socker. Istället för granola kan du ta enbart nötter som hasselnötter, valnötter, mandlar samt frön som pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön eller valfri topping som musli.

Smaksatt kvarg, yoghurt, soygurt, filmjölk, A-fil eller liknande går också bra såklart om du gillar det.

Här med frysta tinade blåbär som jag rårört med lite socker till en slags snabbsylt som blandas i kvargen för lite mer smak. Frysta blåbär och hallon samt bärmix är rätt billigt så jag brukar ha en burk på ca 4 dl bär tinade i kylen med lite socker - så kan man ta några skedar i kvargen.

Färska bär som blåbär är rätt dyrt så där kan man ta bara några eller byta mot billigare alternativ som tärnat äpple, melon, kiwi eller passa på när något är billigt tex. jordgubbar när det är säsong. Eller plocka egna bär.

2 portioner

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 3 min

Ingredienser

  • 200 gram kvarg naturell
  • 1 dl frysta blåbär (eller färska)
  • 2 tsk socker
  • 125 gram färska blåbär, 1 pkt (eller motsvarande frysta)
  • 1 banan
  • 2 dl granola med dadlar
  • 1 stor mandarin eller 1/2 apelsin

Tillagning

  1. Tina bär i kylen i en skål över natten. Blanda ev. med någon tsk socker eller efter smak. Tips är att tina 4-5 dl blåbär i en burk och blanda med lite socker så har du rårörd sylt på blåbär några dagar.
  2. Lägg upp kvarg i två skålar. Fördela över rårörda blåbär.
  3. Toppa med granola och skivad banan samt eventuellt färska blåbär eller andra bär.
  4. Skala och skär mandarin eller apelsin i grova bitar. Lägg med resten i skålarna.
  5. Frukostbowlen är klar att servera eller förvara med lock i kylen till servering. Håller någon dag.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer