Frukostbowl

Introduktion och förberedelse

Frukostbowl med kvarg, hemgjord granola med torkad frukt som dadlar, flingor som rågflingor och havregryn; frön som solrosfrön och pumpafrön; toppad med vitaminer och frukt som banan, mandarin och blåbär.

En frukostbowl som kan varieras på massor av vis. Ett nyttigt och gott frukostförslag.

Frukostbowlen är även perfekt att packa som matlåda till nyttig lunch - en lunchbowl. Passar även som mellanmål, efter träning eller lätt kvällsmat.

Gör först hemgjord granola med dadlar eller granola med mer kokos eller en müsli om du gillar det. Det tar lite tid men sen har du den klar till många frukostar. Du kan såklart köpa färdig granola också.

Granola som Start har dock rätt mycket socker. Istället för granola kan du ta enbart nötter som hasselnötter, valnötter, mandlar samt frön som pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön eller valfri topping som musli.

Smaksatt kvarg, yoghurt, soygurt, filmjölk, A-fil eller liknande går också bra såklart om du gillar det.

Här med frysta tinade blåbär som jag rårört med lite socker till en slags snabbsylt som blandas i kvargen för lite mer smak.

Frysta blåbär och hallon samt bärmix är rätt billigt så jag brukar ha en burk på ca 4 dl bär tinade i kylen med lite socker - så kan man ta några skedar i kvargen.

Färska bär som blåbär är rätt dyrt så där kan man ta bara några eller byta mot billigare alternativ som tärnat äpple, melon, kiwi eller passa på när något är billigt tex. jordgubbar när det är säsong. Eller plocka egna bär.

2 portioner

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 3 min

Ingredienser

  • 200 gram kvarg naturell
  • 1 dl frysta blåbär (eller färska)
  • 2 tsk socker
  • 125 gram färska blåbär, 1 pkt (eller motsvarande frysta)
  • 1 banan
  • 2 dl granola med dadlar
  • 1 stor mandarin eller 1/2 apelsin

Tillagning

  1. Tina bär i kylen i en skål över natten. Blanda ev. med någon tsk socker eller efter smak. Tips är att tina 4-5 dl blåbär i en burk och blanda med lite socker så har du rårörd sylt på blåbär några dagar.
  2. Lägg upp kvarg i två skålar. Fördela över rårörda blåbär.
  3. Toppa med granola och skivad banan samt eventuellt färska blåbär eller andra bär.
  4. Skala och skär mandarin eller apelsin i grova bitar. Lägg med resten i skålarna.
  5. Frukostbowlen är klar att servera eller förvara med lock i kylen till servering. Håller någon dag.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-25

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept