Frukostbowl

Introduktion och förberedelse

En frukostbowl som kan varieras på massor av vis. Här med kvarg, granola samt bär och frukt som blåbär, mandarin och banan samt fler tips och variationer.

  • I granolan hade jag torkad frukt som dadlar, flingor som rågflingor och havregryn samt frön som solrosfrön och pumpafrön.
  • Vidare toppade jag med vitaminer och frukt som banan, mandarin och blåbär.
  • Förutom färska eller frysta blåbär gjorde jag en snabbsylt med frysta tinade blåbär som jag rårört med lite socker - denna är god att blanda i kvargen för lite mer smak.

Serveringsförslag

  • Bowlen passar såklart till frukost.
  • Frukostbowlen är även perfekt att packa som matlåda till nyttig lunch - en lunchbowl.
  • Passar även som mellanmål, efter träning eller lätt kvällsmat.

Val av granola

Gör först hemgjord granola med dadlar eller granola med mer kokos eller en müsli om du gillar det. Det tar lite tid men sen har du den klar till många frukostar.

Du kan såklart köpa färdig granola också.

Varianter

  • Istället för granola kan du ta enbart nötter som hasselnötter, valnötter, mandlar samt frön som pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön eller valfri topping som musli.
  • Smaksatt kvarg, yoghurt, soygurt, filmjölk, A-fil eller liknande går också bra såklart om du gillar det.
  • Färska bär som blåbär kan man byta mot billigare alternativ som tärnat äpple, melon, kiwi eller passa på när något är billigt tex. jordgubbar när det är säsong. Eller plocka egna bär.

2 portioner frukostbowl

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 3 min

Ingredienser

  • 200 gram kvarg naturell
  • 1 dl frysta blåbär (eller färska)
  • 2 tsk socker
  • 125 gram färska blåbär, 1 pkt (eller motsvarande frysta)
  • 1 banan
  • 2 dl granola med dadlar
  • 1 stor mandarin eller 1/2 apelsin

Tillagning

  1. Tina bär i kylen i en skål över natten. Blanda ev. med någon tsk socker eller efter smak. Tips är att tina 4-5 dl blåbär i en burk och blanda med lite socker så har du rårörd sylt på blåbär några dagar.
  2. Lägg upp kvarg i två skålar. Fördela över rårörda blåbär.
  3. Toppa med granola och skivad banan samt eventuellt färska blåbär eller andra bär.
  4. Skala och skär mandarin eller apelsin i grova bitar. Lägg med resten i skålarna.
  5. Frukostbowlen är klar att servera eller förvara med lock i kylen till servering. Håller någon dag.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 324 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-26

Tillbehör och liknande recept: