Salladsbowl med stekt lax och råris
Introduktion och förberedelse
Salladsbowl med stekt lax i kuber samt matigt råris och grönsaker som grönsallad, tomat, morot, gulbeta, gröna sojabönor, rostade pumpafrön serverad med en limedressing.
En variant på pokébowl med tillagad lax istället den vanliga rå marinerade laxen i en laxpoké.
Serveringsförslag
- Salladsbowlen passar som en sallad till lunch, matlåda, utflykt eller lätt middag.
- Jag gjorde en limedressing till men annan salladsdressing funkar också. Några förslag är jordnötsdressing, tahinidressing, färdig pokesås eller variant med soja.
- Tar du med salladen som lunchlåda kan du packa dressingen bredvid.
Förberedelse
Förbered gärna kokt råris dagen innan. Vidare kan du förbereda limedressing.
Varianter
- Fler grönsaker som passar i är gurka, avokado, riven rödbeta eller polkabeta, babyspenat, mango med mera.
- Istället för råris kan du koka svart eller rött råris eller sushiris, kokt bulgur, matvete eller quinoa.
- Vill du ha något sötsurt i så passar picklad fänkål, picklad polkabeta, rödlök eller gurka. Eller köpt färdig picklad rödlök, inlagd ingefära eller wakame sjögrässallad.
- Gott på är även ett delat kokt ägg.
- Lax kan bytas mot tärnad stekt tempeh. Kyckling eller räkor funkar också.

Tillagning
- Förbered kokt råris och limedressing.
- Rosta pumpafröna i en torr panna några minuter och sätt åt sidan att svalna.
- Tärna laxen. Stek den i rapsolja runt om tills den fått färg och är genomstekt. Salta och peppra. Sätt åt sidan.
- Förbered salladstillbehören: Skölj salladen. Skölj och tärna tomater. Tina frysta sojabönor. Skala och riv morot samt gulbeta.
- Fördela grönsakerna och salladen i små högar med riset i mitten och så laxen överst. Strö över pumpafrön och ringla över limedressing vid servering.
- Jag gillar att blanda runt allt med dressingen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 504 kcal