Salladsbowl med stekt lax och råris
Tillagning
- Förbered kokt råris och limedressing.
- Rosta pumpafröna i en torr panna några minuter och sätt åt sidan att svalna.
- Tärna laxen. Stek den i rapsolja runt om tills den fått färg och är genomstekt. Salta och peppra. Sätt åt sidan.
- Förbered salladstillbehören: Skölj salladen. Skölj och tärna tomater. Tina frysta sojabönor. Skala och riv morot samt gulbeta.
- Fördela grönsakerna och salladen i små högar med riset i mitten och så laxen överst. Strö över pumpafrön och ringla över limedressing vid servering.
- Jag gillar att blanda runt allt med dressingen.
Serveringsförslag
- Salladsbowlen passar som en sallad till lunch, matlåda, utflykt eller lätt middag.
- Jag gjorde en limedressing till men annan salladsdressing funkar också. Några förslag är jordnötsdressing, tahinidressing, färdig pokesås eller variant med soja.
- Tar du med salladen som lunchlåda kan du packa dressingen bredvid.
Förberedelse
Förbered gärna kokt råris dagen innan. Vidare kan du förbereda limedressing.
Varianter
- Fler grönsaker som passar i är gurka, avokado, riven rödbeta eller polkabeta, babyspenat, mango med mera.
- Istället för råris kan du koka svart eller rött råris eller sushiris, kokt bulgur, matvete eller quinoa.
- Vill du ha något sötsurt i så passar picklad fänkål, picklad polkabeta, rödlök eller gurka. Eller köpt färdig picklad rödlök, inlagd ingefära eller wakame sjögrässallad.
- Gott på är även ett delat kokt ägg.
- Lax kan bytas mot tärnad stekt tempeh. Kyckling eller räkor funkar också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 504 kcal