Salladsbowl med stekt lax och råris

Introduktion och förberedelse

Salladsbowl med stekt lax i kuber samt matigt råris och grönsaker som grönsallad, tomat, morot, gulbeta, gröna sojabönor, rostade pumpafrön serverad med en limedressing.

En variant på pokébowl med tillagad lax istället den vanliga rå marinerade laxen i en laxpoké.

Serveringsförslag

  • Salladsbowlen passar som en sallad till lunch, matlåda, utflykt eller lätt middag.
  • Jag gjorde en limedressing till men annan salladsdressing funkar också. Några förslag är jordnötsdressing, tahinidressing, färdig pokesås eller variant med soja.
  • Tar du med salladen som lunchlåda kan du packa dressingen bredvid.

Förberedelse

Förbered gärna kokt råris dagen innan. Vidare kan du förbereda limedressing.

Varianter

  • Fler grönsaker som passar i är gurka, avokado, riven rödbeta eller polkabeta, babyspenat, mango med mera.
  • Istället för råris kan du koka svart eller rött råris eller sushiris, kokt bulgur, matvete eller quinoa.
  • Vill du ha något sötsurt i så passar picklad fänkål, picklad polkabeta, rödlök eller gurka. Eller köpt färdig picklad rödlök, inlagd ingefära eller wakame sjögrässallad.
  • Gott på är även ett delat kokt ägg.
  • Lax kan bytas mot tärnad stekt tempeh. Kyckling eller räkor funkar också.

En variant på pokébowl med stekt lax istället för rå marinerad lax som är vanligt annars. Gott med limedressing på. Grönsakerna kan varieras.
En variant på pokébowl med stekt lax istället för rå marinerad lax som är vanligt annars. Gott med limedressing på. Grönsakerna kan varieras. Ris kan bytas mot kokt bulgur, matvete eller liknande.

2 portioner salladsbowl med stekt lax

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • ca 280 gram laxfilé, två stycken utan skinn
  • 1 msk rapsolja
  • 2 portioner kokt kallt råris, ca 3 dl
  • 50 gram gröna sojabönor
  • 2 tomater
  • 100 gram morötter
  • 20 gram finbladig grönsallad eller babyspenat
  • 100 gram gulbeta
  • 1/2 dl pumpafrön
  • 2 portioner limedressing

Tillagning

  1. Förbered kokt råris och limedressing.
  2. Rosta pumpafröna i en torr panna några minuter och sätt åt sidan att svalna.
  3. Tärna laxen. Stek den i rapsolja runt om tills den fått färg och är genomstekt. Salta och peppra. Sätt åt sidan.
  4. Förbered salladstillbehören: Skölj salladen. Skölj och tärna tomater. Tina frysta sojabönor. Skala och riv morot samt gulbeta.
  5. Fördela grönsakerna och salladen i små högar med riset i mitten och så laxen överst. Strö över pumpafrön och ringla över limedressing vid servering.
  6. Jag gillar att blanda runt allt med dressingen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 504 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-04

Tillbehör och liknande recept: