Pokebowl med tofu

Introduktion och förberedelse

En vegetarisk och vegan Pokebowl med marinerad tofu. En slags sallad med sesam- och sojamarinerad tärnad tofu, wasabi-dressing, sallad, avokado, babyspenat, ris, gurka, strimlad rödkål samt sesamfrön.

Gillar du stark mat så kan du ta mer wasabi samt Sriracha sås.

Det här är min variant av pokebowl med på vegetariskt vis och med ingredienser man lätt kan få tag i här.

Kolla in min film på Youtube av detta recept där du kan se hur man lagar pokebowlen.

Pokebowls kommer från Hawaii och är en slags sallad - ofta med rå fisk - men här med tofu - och japanska smaker och ingredienser. Där tar man vad man har tillgång till och blandar i salladen.

Du kan använda mjuk silkestofu eller mot hårdare fastare tofu. Vidare kan man ta quornbitar.

Varianter

  • Istället för att laga egen Poke-sås finns det färdig sås att köpa som Poke-sås från Kikkomann att marinera tofun i.
  • Grönsaker som tärnad tomat, gröna sojabönor, uppblött svamp som torkade trattkantareller, tärnad avokado, groddar som böngroddar eller alfalfagroddar, strimlad vitkål eller rödkål och/eller upplött sjögräs.
  • Svarvade grönsaker som rättika, morot, rödbetor, gulbetor eller polkabetor. Skala och svara med grönsakssvarv. Lägg i kallt vatten i en skål några minuter innan du tar upp dem och toppar pokébowlen.
  • Andra inlagda sötsura, heta och saltade ingredienser som inlagd rättika Hinata, inlagd gurka såkallad shoyu, pickles, japanska pickles av olika sort, Kimchi, surkål, japansk inlagd ingefära Gari, japansk sjögrässallad Goma Wakame osv.
  • Strö över toppings som pumpafrön, cashewnötter, jordnötter, friterad lök, friterad vitlök, friterad jordärtsskocka, masago fiskrom, kaviar eller rom av olika slag.
  • Toppa med kokt ägg - löskokt eller hårdkokt.
  • Sushiris kan bytas mot vanligt kokt ris som basmatis, rött ris, kokt bulgur, matvete, svart ris, quinoa eller råris.

2 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 pkt tofu ex. silkestofu i lag, räkna ca 300 gram tofu för två
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 salladslök
  • Dressing: 0,75 dl äggfri majonnäs
  • 1-2 tsk wasabi
  • 2 msk risvinäger
  • 1 tsk Sriracha chilisås
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 1/2 tsk socker
  • Sallad: 200 gram rödkål
  • 30 gram babyspenat, 1/2 påse
  • 50 gram salladsmix (1/3 påse)
  • 200 gram okokt sushiris
  • 1 avokado
  • 1/3 gurka
  • 1/2 dl vita skalade sesamfrön eller blandat vita och svarta sesamfrön

Tillagning

  1. Koka sushiris: Skölj sushiriset några minuter i en kastrull med rinnande vatten. Fyll på vatten - lite mindre än dubbelt så mycket. Salta med något krm salt. Koka upp och låt stå under lock på lägsta värme i 10 minuter. Sätt åt sidan att svalna utan lock.
  2. Tärna och marinera tofun i sesamolja, soja och salladslök.
  3. Blanda dressingen av majonnäs, vinäger, wasabi, soja och sriracha samt smaka av med något krm salt samt lite socker.
  4. Skölj och strimla salladslöken.
  5. Skölj och strimla rödkålen i en mandolin eller så fint du kan med kniv.
  6. Dela och tärna avokado.
  7. Skölj och tärna gurka.
  8. Skölj sallad och babyspenat.
  9. SERVERING: Fördela riset i botten på två djupa skålar. Dela upp kål, grönsallad, babyspenat, avokado och gurka i skålarna. Toppa med tofu. Ös över några skedar av dressingen samt strö över sesamfrön.
  10. Jag blandar gärna runt salladen i skålen när jag äter den men det är såklart en smaksak. Kan ätas med pinnar eller vanliga bestick.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 571 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-04