Pokebowl med tofu

En vegetarisk och vegan Pokebowl med marinerad tofu. En slags sallad med sesam- och sojamarinerad tärnad tofu, wasabi-dressing, sallad, avokado, babyspenat, ris, gurka, strimlad rödkål samt sesamfrön. Gillar du stark mat så kan du ta mer wasabi samt Sriracha sås.

Det här är min variant av pokebowl med på vegetariskt vis och med ingredienser man lätt kan få tag i här. Gjorde även en film på Youtube av detta recept där du kan se hur man lagar pokebowlen.

Pokebowls kommer från Hawaii och är en slags sallad - ofta med rå fisk - och japanska smaker och ingredienser. Där tar man vad man har tillgång till och blandar i salladen.

Du kan använda mjuk silkestofu eller mot hårdare fastare tofu. Vidare kan man ta quornbitar.

Annat gott i pokebowl är:

  • tärnad tomat, gröna sojabönor, upplött sjögräs, uppblött svamp som torkade trattkantareller, tärnad avokado, böngroddar, svarvad rättika, inlagd rättika Hinata, svarvad morot, strimlad vitkål, inlagd gurka shoyu, pickles, japanska pickles av olika sort, Kimchi, surkål, japansk inlagd ingefära Gari, japansk sjögrässallad Goma Wakame, friterad lök, friterad vitlök, friterad jordärtsskocka, masago fiskrom, kaviar eller rom av olika slag.
  • Riset kan bytas mot kokt bulgur, svart ris, quinoa (lchf-valet) eller råris.

2 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 pkt tofu ex. silkestofu i lag, räkna ca 300 gram tofu för två
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 salladslök
  • Dressing: 1 dl äggfri majonnäs
  • 1-2 tsk wasabi
  • 2 msk risvinäger
  • 1 tsk Sriracha chilisås
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 1/2 tsk socker
  • Sallad: 200 gram rödkål
  • 30 gram babyspenat, 1/2 påse
  • 50 gram salladsmix (1/3 påse)
  • 200 gram okokt sushiris
  • 1 avokado
  • 1/3 gurka
  • 1/2 dl vita skalade sesamfrön eller blandat vita och svarta sesamfrön

Tillagning

  1. Koka sushiris: Skölj sushiriset några minuter i en kastrull med rinnande vatten. Fyll på vatten - lite mindre än dubbelt så mycket. Salta med något krm salt. Koka upp och låt stå under lock på lägsta värme i 10 minuter. Sätt åt sidan att svalna utan lock.
  2. Tärna och marinera tofun i sesamolja, soja och salladslök.
  3. Blanda dressingen av majonnäs, vinäger, wasabi, soja och sriracha samt smaka av med något krm salt samt lite socker.
  4. Skölj och strimla salladslöken.
  5. Skölj och strimla rödkålen i en mandolin eller så fint du kan med kniv.
  6. Dela och tärna avokado.
  7. Skölj och tärna gurka.
  8. Skölj sallad och babyspenat.
  9. SERVERING: Fördela riset i botten på två djupa skålar. Dela upp kål, grönsallad, babyspenat, avokado och gurka i skålarna. Toppa med tofu. Ös över några skedar av dressingen samt strö över sesamfrön.
  10. Jag blandar gärna runt salladen i skålen när jag äter den men det är såklart en smaksak. Kan ätas med pinnar eller vanliga bestick.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer