Kokt quinoa

Grundrecept på kokt quinoa. Quinoa passar som tillbehör till det mesta. Quinoa kan också blandas till varm eller kall quinoasallad med ex. kokt morot, hackad persilja, kokt broccoli mm. Quinoa är nyttigt och innehåller mycket protein.

1 dl quinoa ger ca 3 dl kokt. Räkna 0,5 dl okokt quinoa per portion vilket ger 1,5 dl kokt. Om du vill kan du koka quinoan i mer vatten och hälla av i durkslag. Ska du använda quinoan kall så sköljer du den kall i durkslag efter kokning.

4 portioner kokt quinoa

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 2 dl quinoa
  • 4 dl vatten
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Mät upp vatten i en kastrull och koka upp. Gärna under lock.
  2. Mät upp och skölj under tiden quinoan i ljummet vatten i en skål - häll av vattnet.
  3. Tillsätt quinoan till det kokande vattnet, rör om och låt koka under lock på medelvärme i 15 minuter.
  4. Rör i saltet innan servering. Servera på quinoan varm på fat eller i skål. Du kan också skölja den kall i durkslag om du önskar använda quinoan till någon kall rätt som quinoasallad.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat