Kokt quinoa

Introduktion och förberedelse

Grundrecept på kokt quinoa. Quinoa passar som tillbehör till det mesta. Quinoa kan också blandas till varm eller kall quinoasallad med ex. kokt morot, hackad persilja, kokt broccoli mm. Quinoa är nyttigt och innehåller mycket protein.

1 dl quinoa ger ca 3 dl kokt quinoa. Räkna 0,5 dl okokt quinoa per portion vilket ger 1,5 dl kokt quinoa.

Om du vill kan du koka quinoan i mer vatten och hälla av i durkslag. Ska du använda quinoan kall så sköljer du den kall i durkslag efter kokning.

4 portioner kokt quinoa

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 2 dl quinoa
  • 4 dl vatten
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Mät upp vatten i en kastrull och koka upp. Gärna under lock.
  2. Mät upp och skölj under tiden quinoan i ljummet vatten i en skål - häll av vattnet.
  3. Tillsätt quinoan till det kokande vattnet, rör om och låt koka under lock på medelvärme i 15 minuter.
  4. Rör i saltet innan servering. Servera på quinoan varm på fat eller i skål. Du kan också skölja den kall i durkslag om du önskar använda quinoan till någon kall rätt som quinoasallad.
E-mail
Medel: 3.8 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 140 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.