Pokebowl med friterad tempeh

Introduktion och förberedelse

Pokebowl med friterad tempeh, picklad fänkål, svart råris, grönsallad, gurka, tomat, gröna sojabönor, avokado samt jordnötsdressing.

Friterad tempeh blir knaprig, saftig och får en god nötig smak.

Tempeh är en vegan fermenterad massa av sojabönor och svampmycel som kan stekas, grillas eller friteras.

Serveringsförslag

Förberedelse

Förbered picklad fänkål samt kokt svart råris dagen innan. Vidare kan du förbereda jordnötsdressing.

Varianter

  • Fler grönsaker som passar i är babyspenat, råriven polkabeta, finriven morot, mango med mera.
  • Istället för svart råris kan du koka rött råris eller sushiris.
  • Picklad fänkål kan bytas mot picklad polkabeta, rödlök eller gurka. Eller köpt färdig picklad rödlök, inlagd ingefära eller wakame sjögrässallad.
  • Majsolja kan bytas mot frityrolja, solrosolja eller rapsolja.
  • Istället för att fritera tempehn kan du steka den knaprig i olja ca 5 minuter.

Fritös eller kastrull

  • Smidigast är att använda en fritös att fritera i.
  • Nedan använde jag en 1,2 liters kastrull för jag friterade bara till 2 portioner. Då behöver du en hålslev eller pastaslev samt termometer och ett lock att lägga över om det skulle fatta eld.

Tänk på säkerheten

Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.

Överbliven olja

Oljan som blir över kan du låt svalna, sila och hälla tillbaka på samma förpackning. Den kan användas flera gånger.

Pokebowl med friterad knaprig tempeh samt jordnötsdressing, svart råris och grönt som avokado, grönsallad, gröna sojabönor, picklad fänkål, tomat och gurka.
Pokebowl med friterad knaprig tempeh samt jordnötsdressing, svart råris och grönt som avokado, grönsallad, gröna sojabönor, picklad fänkål, tomat och gurka.

2 portioner pokebowl med tempeh

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram tempeh, naturell
  • 0,5 liter majsolja
  • 2 portioner kokt kallt svart råris, ca 3 dl
  • 1 dl picklad fänkål
  • 1 dl jordnötsdressing
  • 1/3 gurka
  • 1 avokado
  • 10 gram finbladig grönsallad eller babyspenat
  • 100 gram gröna sojabönor
  • 10 cocktailtomater

Tillagning

  1. Förbered picklad fänkål, kokt svart råris och jordnötsdressing. Picklad fänkål ska helst stå en dag den är bra att göra kvällen innan. Då kan man även koka ris och göra dressingen så är det förberett.
  2. Förbered salladstillbehören: Dela och skär avokado i skivor. Skölj salladen. Skölj och dela tomater. Skölj och tärna gurka. Tina frysta sojabönor.
  3. Häll oljan i en kastrull på ca 1-1,5 liter med lock. Sätt i en termometer. Värm till 180 grader.
  4. Skär tempehn i tärningar, skivor eller stavar.
  5. Fritera gyllenbrun i ca 3,5 minuter.
  6. Ta upp med hålslev eller pastaslev och lägg på en tallrik med hushållspapper.
  7. Fördela tillbehören i små högar med riset i mitten och så tempeh i en hörna. Ringla över jordnötsdressing vid servering.
  8. Jag gillar att blanda runt allt med dressingen.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 523 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-25

Tillbehör och liknande recept: