Pokebowl med räkor

Introduktion och förberedelse

En variant på pokébowl med räkor, svart råris, grönsaker som grönsallad, avokado, gurka, tomat, rödkål, picklad rödlök, sesamfrön, solrosfrön, sjögräs samt dressing.

En slags räksallad eller salladsbowl med marinerade räkor.

  • Jag skalade stora räkor och marinerade i sesamolja, chili och citron.
  • Som grönsaker hade jag grönsallad, picklad rödlök, rostade solrosfrön, rödkål, kokt svart ris, avokado, tomat, gurka samt rostat sjögräs/sjögräschips.
  • Som dressing gjorde jag en blandning av risvinäger, majonnäs, wasabi, ljus soja och socker.

Det här är min variant av pokebowl med ingredienser man kan få tag på i Sverige. Pokebowl kommer från Hawaii och är en slags sallad - ofta med rå fisk - och japanska smaker och ingredienser.

Välj MSC-märkta räkor.

Serveringsförslag

  • Pokébowlen passar som en sallad till lunch, matlåda, utflykt eller lätt middag.
  • Tar du med bowlen som lunchlåda kan du packa dressingen bredvid.

Varianter

  • Istället för att skala räkor kan du köpa stora skalade räkor i lag. Men godast är hemskalade räkor.
  • Istället för att laga egen dressing finns det färdig att köpa ex. Poke-sås från Kikkomann.
  • Andra hemlagade förslag på dressing är limedressing, jordnötsdressing, tahinidressing eller variant med soja.
  • Du kan köpa färdig picklad rödlök eller pickla egen rödlök.
  • Grönsaker som passar i är gröna sojabönor, salladslök, babyspenat eller groddar som böngroddar eller alfalfagroddar.
  • Extra fina i är svarvade grönsaker som rättika, morot, rödbetor, gulbetor eller polkabetor. Skala och svara med grönsakssvarv. Lägg i kallt vatten i en skål några minuter innan du tar upp dem och toppar pokebowlen.
  • Gott i är även inlagd rättika Hinata, inlagd gurka såkallad shoyu, pickles, japanska pickles av olika sort, Kimchi, surkål, japansk inlagd ingefära Gari, japansk sjögrässallad Goma Wakame osv. Några hemgjorda varianter är picklad fänkål, picklad polkabeta, rödlök eller gurka
  • Strö över toppings som pumpafrön, cashewnötter, jordnötter, friterad lök, friterad vitlök, friterad jordärtsskocka, masago fiskrom, kaviar eller rom av olika slag.
  • Toppa med kokt ägg - löskokt eller hårdkokt - delat i halvor.
  • Svart råris kan bytas mot sushiris, bulgur, matvete eller quinoa.

Framförhållning

Du behöver kokt råris eller liknande så det får du förbereda och koka innan. Låt svalna. Kan förberedas i god tid. Eller koka extra ris till en annan middag och använd resterna till pokebowls.

Pokebowl med marinerade handskalade stora räkor - gillar du räkor är denna gröna och nyttiga variant något att prova.
Pokebowl med marinerade handskalade stora räkor - gillar du räkor är denna gröna och nyttiga variant något att prova.

2 portioner pokebowl med räkor

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2 dl kokt svart råris, rött ris, råris, sushiris, matvete eller liknande
  • 400 gram stora räkor med skal
  • 1 tsk sesamolja
  • 1/2 tsk hackad röd chili, fryst hackad chili går fint
  • 2 tsk färskpressad citron
  • DRESSING: 0,75 dl majonnäs
  • 2 tsk wasabi
  • 2 msk risvinäger
  • 3 msk ljus soja, typ japansk kikkoman
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk socker
  • SALLAD: 100 gram rödkål
  • 30 gram grönsallad, späda blad eller babyspenat
  • 1 avokado
  • 1/3 gurka
  • 2 tomater
  • 1 dl picklad rödlök
  • 1/2 dl vita skalade sesamfrön eller blandat vita och svarta sesamfrön
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1/2 dl sjögräschips, rostat sjögrässnacks (valfritt)

Tillagning

  1. Tina räkor om de är frysta. Lägg i en bunke och täck över att tina i kylen. Eller lägg i en bunke och tina i kallt vatten för snabbare tining.
  2. Koka svart råris eller det ris eller matvete osv du önskar enligt paket. Svart råris kokas i 45 minuter. Sätt åt sidan att svalna utan lock. Tips är att koka 4 portioner och spara undan det som blir över till annat i kyl eller frys.
  3. Blanda dressingen av majonnäs, vinäger, wasabi, soja, sesamolja samt socker. Förvara i kylen.
  4. Skölj och tärna tomat. Tips är att lägga på en stor tallrik med resten av grönsakerna som kommer.
  5. Skölj och strimla rödkålen i en mandolin eller så fint du kan med kniv.
  6. Skölj och tärna gurka.
  7. Skölj sallad.
  8. Dela och kärna ur avokado. Gröp ur fruktköttet med en sked. Skär i skivor. Gnid in med lite citronsaft så det ej mörknar.
  9. Skala räkor och lägg i en skål.
  10. Finhacka röd färsk chili eller använd fryst hackad chili. Lägg med räkorna.
  11. Tillsätt sesamolja och färskpressad citron. Vänd runt räkorna.
  12. Hit kan du förbereda och ha räkor, ris, dressing och grönsaker i kylen.
  13. Rosta solroskärnor och sesamfrön i en torr panna. Lägg i en skål.
  14. Lägg upp sjögräs i en skål.
  15. SERVERING: Fördela riset i botten på två djupa tallrikar, pastatallrikar eller stora skålar. Dela upp kål, grönsallad, tomat, avokado och gurka i små högar runt riset. Toppa med räkorna. Ös över några skedar av dressingen samt strö över sesamfrön samt sjögräs.
  16. Jag blandar gärna runt salladen i skålen när jag äter den men det är såklart en smaksak. Kan ätas med pinnar eller vanliga bestick.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 436 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-31

Tillbehör och liknande recept: