Jordnötsdressing

Introduktion och förberedelse

Jordnötsdressing av jordnötssmör, risvinäger, ljus soja, socker, sesamolja, socker och sriracha chilisås.

Serveringsförslag

  • En slags jordnötssås som passar som dressing till pokebowls, i wraps, som dipp till vietnamesisk mat och sås till asiatiskt grillat.
  • Jag hade jordnötsdressingen till en pokebowl med friterad tempeh.
  • Garnera gärna genom att strö över lite hackade jordnötter.
  • Färsk koriander kan man också garnera med.

Val av jordnötssmör

  • Jag tog ett ekologiskt smooth jordnötssmör utan tillsatt salt och socker. Tar du ett annat jordnötssmör kan du smaka av dressingen på slutet med salt och socker om det behövs.
  • Det blir också gott med crunchy jordnötssmör.
  • En variant som är mer smakrik, crunchy och hetare är jordnötsdressing med crispy chili oil.

2 portioner jordnötsdressing, ca 1,5 dl

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 4 msk jordnötssmör, smooth, utan salt och socker tillsatt
  • 1 msk ljus soja
  • 1,5 msk risvinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 3 msk vatten
  • 1/2 tsk sriracha chilisås
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Blanda jordnötssmör med soja, risvinäger, sesamolja, vatten samt sriracha. Vispa till en slät dressing.
  2. Smaka av med salt och socker.
  3. Tillsätt och vispa ev. i lite mer vatten om du vill ha en lösare dressing.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 136 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-25