Koka sushiris

Hur du kokar sushiris i kastrull eller riskokare till egen sushi. Receptet nedan räcker till mer än 4 (eller 6) rullar Maki och 4 bitar Nigiri var till 4 - 6 personer vardera.

Jag kan verkligen rekommendera en riskokare till att koka sushiris. Det blir perfekt resultat varje gång.

Här hittar du tips på sushi hemma. Med sushiris kan du laga hemgjorda Makirullar, Temaki sushistrutar och Nigirisushi med mera.

Du behöver en skål med vatten med någon tsk risvinäger i att doppa fingrar samt klistra ihop sjögräset med. 

mer än 4 (eller 6) rullar Maki och 4 bitar Nigiri var till 4 - 6 personer vardera

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 7 dl rundkornigt ris sk japanskt sushiris
  • 8 dl vatten
  • 5 msk risvinäger
  • 2-4 msk socker
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj riset några gånger i kallt vatten tills vattnet är någorlunda klart. Häll av vattnet ev. i durkslag om den har små hål så inte riset kommer genom.
  2. KOKA SUSHIRIS I KASTRULL: Mät upp vatten och ris i en kastrull och koka 1 - 2 minuter. Sänk värmen och låt sjuda på lägsta värme i 15 minuter under lock. Ta av från plattan och lägg en kökshandduk mellan lock och ris. Låt stå 10 minuter.
  3. I RISKOKARE: Mät upp med vatten och ris i en riskokare ock koka riset.
  4. UNDER TIDEN: Blanda och värm försiktigt vinäger, socker och salt så att det löser sig. Låt svalna.
  5. Sprid ut det kokta sushiriset på ett stort brett fat sk Hangiri eller en bredbottnad balja, bunke eller på i en ugnsplåt. Poängen är att riset ska svalna så fort som möjligt så fläkta det gärna och vänd försiktigt runt det.
  6. Fördela vinäger- och sockerblandningen jämnt över riset. Dela på riskornen genom att dra en Shamoji eller slickepott kors och tvärs genom riset så att den söta risvinägern blandas ut jämt.
  7. Låt svalna till rumstemperatur och använd riset till att forma riskuddar (Nigiri), sushirullar (Maki), sushistrutar (Temaki) eller som annat tillbehör.
  8. Förvara riset i rumstemperatur övertäckt med en handduk. Använd riset så fort som möjligt samma dag. Endast i nödfall dagen efter (då får du såklart sätta in det i kylen över natten).
E-mail
Medel: 4.2 (21 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer