Koka sushiris

Hur du kokar sushiris i kastrull eller riskokare till egen sushi. Receptet nedan räcker till mer än 4 (eller 6) rullar Maki och 4 bitar Nigiri var till 4 - 6 personer vardera.

Jag kan verkligen rekommendera en riskokare till att koka sushiris. Det blir perfekt resultat varje gång.

Här hittar du tips på sushi hemma. Med sushiris kan du laga hemgjorda Makirullar, Temaki sushistrutar och Nigirisushi med mera.

Du behöver en skål med vatten med någon tsk risvinäger i att doppa fingrar samt klistra ihop sjögräset med. 

mer än 4 (eller 6) rullar Maki och 4 bitar Nigiri var till 4 - 6 personer vardera

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 7 dl rundkornigt ris sk japanskt sushiris
  • 8 dl vatten
  • 5 msk risvinäger
  • 2-4 msk socker
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj riset några gånger i kallt vatten tills vattnet är någorlunda klart. Häll av vattnet ev. i durkslag om den har små hål så inte riset kommer genom.
  2. KOKA SUSHIRIS I KASTRULL: Mät upp vatten och ris i en kastrull och koka 1 - 2 minuter. Sänk värmen och låt sjuda på lägsta värme i 15 minuter under lock. Ta av från plattan och lägg en kökshandduk mellan lock och ris. Låt stå 10 minuter.
  3. I RISKOKARE: Mät upp med vatten och ris i en riskokare ock koka riset.
  4. UNDER TIDEN: Blanda och värm försiktigt vinäger, socker och salt så att det löser sig. Låt svalna.
  5. Sprid ut det kokta sushiriset på ett stort brett fat sk Hangiri eller en bredbottnad balja, bunke eller på i en ugnsplåt. Poängen är att riset ska svalna så fort som möjligt så fläkta det gärna och vänd försiktigt runt det.
  6. Fördela vinäger- och sockerblandningen jämnt över riset. Dela på riskornen genom att dra en Shamoji eller slickepott kors och tvärs genom riset så att den söta risvinägern blandas ut jämt.
  7. Låt svalna till rumstemperatur och använd riset till att forma riskuddar (Nigiri), sushirullar (Maki), sushistrutar (Temaki) eller som annat tillbehör.
  8. Förvara riset i rumstemperatur övertäckt med en handduk. Använd riset så fort som möjligt samma dag. Endast i nödfall dagen efter (då får du såklart sätta in det i kylen över natten).
E-mail
Medel: 4.2 (22 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer