Koka sushiris

Hur du kokar sushiris i kastrull eller riskokare till egen sushi. Receptet nedan räcker till mer än 4 bitar Maki och 4 bitar Nigiri var till 4 - 6 personer.

Jag kan verkligen rekommendera en riskokare till att koka sushiris. Det blir perfekt resultat varje gång.

Här hittar du tips på sushi hemma.

mer än 4 bitar Maki och 4 bitar Nigiri var till 4

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 7 dl rundkornigt ris sk japanskt sushiris
  • 8 dl vatten
  • 5 msk risvinäger
  • 4 msk socker
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj riset några gånger i kallt vatten tills vattnet är någorlunda klart. Häll av vattnet ev. i durkslag om den har små hål så inte riset kommer genom.
  2. KOKA SUSHIRIS I KASTRULL: Mät upp vatten och ris i en kastrull och koka 1 - 2 minuter. Sänk värmen och låt sjuda i 15 - 20 minuter. Ta av från plattan och lägg en kökshandduk mellan lock och ris. Låt stå 10 minuter.
  3. I RISKOKARE: Mät upp med vatten och ris i en riskokare ock koka riset.
  4. UNDER TIDEN: Blanda och värm försiktigt vinäger, socker och salt så att det löser sig. Låt svalna.
  5. Sprid ut det kokta sushiriset på ett stort brett fat sk Hangiri eller en bredbottnad balja, bunke eller på i en ugnsplåt. Poängen är att riset ska svalna så fort som möjligt så fläkta det gärna och vänd försiktigt runt det.
  6. Fördela vinäger- och sockerblandningen jämnt över riset. Dela på riskornen genom att dra en Shamoji eller slickepott kors och tvärs genom riset så att den söta risvinägern blandas ut jämt.
  7. Låt svalna till rumstemperatur och använd riset till att forma riskuddar (Nigiri), sushirullar (Maki), sushistrutar (Temaki) eller som annat tillbehör.
  8. Förvara riset i rumstemperatur övertäckt med en handduk. Använd riset så fort som möjligt samma dag. Endast i nödfall dagen efter (då får du såklart sätta in det i kylen över natten).
E-mail
Medel: 4.4 (16 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Sött vin till desserten

Sätt pricken över i till desserten. Många lägger tid på en god dessert men glömmer att ett passande sött vin till höjer den enklaste dessert till nya höjder. Så trolla med gommen och låt 1+1 bli 3. Här en introduktion till de vanligaste söta vinerna och några tips på vilka du kan handla. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips på lag men festlig och ganska lyxig grillkväll bruschetta - en förrätt från grillen - entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer