Koka sushiris

Hur du kokar sushiris i kastrull eller riskokare till egen sushi.

Nykokt passar riset som tillbehör till japansk mat eller så kyler du det och har det till nigir-sushi, makirullar, temaki-strutar eller det du vill.

Receptet nedan räcker till mer än 4 (eller 6) rullar Maki och 4 bitar Nigiri var till 4 - 6 personer vardera.

Jag kan verkligen rekommendera en riskokare till att koka sushiris. Det blir perfekt resultat varje gång.

Vill du forma sushibitar nigir-stil eller makirullar så är det smidigt att ha en skål med vatten med någon tsk risvinäger i att doppa fingrarna i samt klistra ihop sjögräset med.

Här hittar du fler tips på hur du lagar sushi hemma.

Med sushiris kan du laga:

4-6 portioner

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 7 dl rundkornigt ris sk japanskt sushiris
  • 8 dl vatten
  • 5 msk risvinäger
  • 2-4 msk socker
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj riset några gånger i kallt vatten tills vattnet är någorlunda klart. Låt stå i 30 minuter i vatten. Häll av vattnet ev. i durkslag om den har små hål så inte riset kommer genom.
  2. KOKA SUSHIRIS I KASTRULL: Mät upp vatten och ris i en kastrull och koka 1 - 2 minuter. Sänk värmen och låt sjuda på lägsta värme i 10 minuter under lock. Ta av från plattan och lägg en kökshandduk mellan lock och ris. Låt stå 10 minuter.
  3. I RISKOKARE: Mät upp med vatten och ris i en riskokare ock koka riset.
  4. UNDER TIDEN: Blanda och värm försiktigt vinäger, socker och salt så att det löser sig. Låt svalna.
  5. Sprid ut det kokta sushiriset på ett stort brett fat sk Hangiri eller en bredbottnad balja, bunke eller på i en ugnsplåt. Poängen är att riset ska svalna så fort som möjligt så fläkta det gärna och vänd försiktigt runt det.
  6. Fördela vinäger- och sockerblandningen jämnt över riset. Dela på riskornen genom att dra en Shamoji eller slickepott kors och tvärs genom riset så att den söta risvinägern blandas ut jämt.
  7. Låt svalna till rumstemperatur och använd riset till att forma riskuddar (Nigiri), sushirullar (Maki), sushistrutar (Temaki) eller som annat tillbehör.
  8. Förvara riset i rumstemperatur övertäckt med en handduk. Använd riset så fort som möjligt samma dag. Endast i nödfall dagen efter (då får du såklart sätta in det i kylen över natten).
E-mail
Medel: 4.2 (51 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.