Koka sushiris

Hur du kokar sushiris i kastrull eller riskokare till egen sushi. Receptet nedan räcker till mer än 4 (eller 6) rullar Maki och 4 bitar Nigiri var till 4 - 6 personer vardera.

Jag kan verkligen rekommendera en riskokare till att koka sushiris. Det blir perfekt resultat varje gång.

Här hittar du tips på sushi hemma. Med sushiris kan du laga hemgjorda Makirullar, Temaki sushistrutar och Nigirisushi med mera.

Du behöver en skål med vatten med någon tsk risvinäger i att doppa fingrar samt klistra ihop sjögräset med. 

4-6 portioner

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 7 dl rundkornigt ris sk japanskt sushiris
  • 8 dl vatten
  • 5 msk risvinäger
  • 2-4 msk socker
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj riset några gånger i kallt vatten tills vattnet är någorlunda klart. Låt stå i 30 minuter i vatten. Häll av vattnet ev. i durkslag om den har små hål så inte riset kommer genom.
  2. KOKA SUSHIRIS I KASTRULL: Mät upp vatten och ris i en kastrull och koka 1 - 2 minuter. Sänk värmen och låt sjuda på lägsta värme i 10 minuter under lock. Ta av från plattan och lägg en kökshandduk mellan lock och ris. Låt stå 10 minuter.
  3. I RISKOKARE: Mät upp med vatten och ris i en riskokare ock koka riset.
  4. UNDER TIDEN: Blanda och värm försiktigt vinäger, socker och salt så att det löser sig. Låt svalna.
  5. Sprid ut det kokta sushiriset på ett stort brett fat sk Hangiri eller en bredbottnad balja, bunke eller på i en ugnsplåt. Poängen är att riset ska svalna så fort som möjligt så fläkta det gärna och vänd försiktigt runt det.
  6. Fördela vinäger- och sockerblandningen jämnt över riset. Dela på riskornen genom att dra en Shamoji eller slickepott kors och tvärs genom riset så att den söta risvinägern blandas ut jämt.
  7. Låt svalna till rumstemperatur och använd riset till att forma riskuddar (Nigiri), sushirullar (Maki), sushistrutar (Temaki) eller som annat tillbehör.
  8. Förvara riset i rumstemperatur övertäckt med en handduk. Använd riset så fort som möjligt samma dag. Endast i nödfall dagen efter (då får du såklart sätta in det i kylen över natten).
E-mail
Medel: 4 (35 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer