Pokebowl med lax

Introduktion och förberedelse för tillagning

Prova min nyttiga och goda variant på Pokebowl - en slags sallad med sesam- och sojamarinerad rå lax, wasabi-dressing, sallad, avokado, babyspenat, ris, gurka, strimlad rödkål samt sesamfrön. Gillar du stark mat så kan du ta mer wasabi samt Sriracha sås.

Det här är min variant av pokebowl med ingredienser man lätt kan få tag i Sverige. Kolla in min film på Youtube om du vill se hur man laga Pokebowls.

Pokebowls kommer från Hawaii och är en slags sallad - ofta med rå fisk - och japanska smaker och ingredienser. Där tar man vad man har tillgång till och blandar i salladen. Vi har så god lax så jag lagar med den. Välj gärna MSC-märkt lax eller viltfångad Pinklaxfilé.

Annat gott i pokebowl är:

  • tärnad tomat, gröna sojabönor, upplött sjögräs, uppblött svamp som torkade trattkantareller, tärnad avokado, böngroddar, svarvad rättika, inlagd rättika Hinata, svarvad morot, strimlad vitkål, inlagd gurka shoyu, pickles, japanska pickles av olika sort, Kimchi, surkål, japansk inlagd ingefära Gari, japansk sjögrässallad Goma Wakame, friterad lök, friterad vitlök, friterad jordärtsskocka, masago fiskrom, kaviar eller rom av olika slag.
  • Riset kan bytas mot kokt bulgur, svart ris, quinoa (lchf-valet) eller råris.

2 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé utan skinn, ca 250 gram
  • 3 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 salladslök
  • Dressing: 1 dl majonnäs
  • 1-2 tsk wasabi
  • 2 msk risvinäger
  • 1 tsk Sriracha chilisås
  • 1/2 tsk socker
  • Sallad: 200 gram rödkål
  • 30 gram babyspenat, 1/2 påse
  • 50 gram salladsmix (1/3 påse)
  • 200 gram okokt sushiris
  • 1 avokado
  • 1/3 gurka
  • 1/2 dl vita skalade sesamfrön eller blandat vita och svarta sesamfrön

Tillagning

  1. Koka sushiris: Skölj sushiriset några minuter i en kastrull med rinnande vatten. Fyll på vatten - lite mindre än dubbelt så mycket. Salta med något krm salt. Koka upp och låt stå under lock på lägsta värme i 10 minuter. Sätt åt sidan att svalna utan lock.
  2. Tärna och marinera laxen i sesamolja, soja och salladslök.
  3. Blanda dressingen av majonnäs, vinäger, wasabi och sriracha samt smaka av med något krm salt samt lite socker.
  4. Skölj och strimla salladslöken.
  5. Skölj och strimla rödkålen i en mandolin eller så fint du kan med kniv.
  6. Dela och tärna avokado.
  7. Skölj och tärna gurka.
  8. Skölj sallad och babyspenat.
  9. SERVERING: Fördela riset i botten på två djupa skålar. Dela upp kål, grönsallad, babyspenat, avokado och gurka i skålarna. Toppa med laxbitarna. Ös över några skedar av dressingen samt strö över sesamfrön.
  10. Jag blandar gärna runt salladen i skålen när jag äter den men det är såklart en smaksak. Kan ätas med pinnar eller vanliga bestick.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.