Pokebowl med lax

Introduktion och förberedelse

Prova min nyttiga och goda variant på Pokebowl - en slags sallad med sesam- och sojamarinerad rå lax, wasabi-dressing, sallad, avokado, babyspenat, ris, gurka, strimlad rödkål samt sesamfrön.

Gillar du stark mat så kan du ta mer wasabi samt Sriracha sås.

Det här är min variant av pokebowl med ingredienser man lätt kan få tag i Sverige.

Kolla in min film på Youtube om du vill se hur man laga Pokebowls.

Pokebowls kommer från Hawaii och är en slags sallad - ofta med rå fisk - och japanska smaker och ingredienser. Där tar man vad man har tillgång till och blandar i salladen.

Vi har så god lax så jag lagar med den. Välj gärna MSC-märkt lax eller viltfångad Pinklaxfilé.

Varianter

  • Istället för att laga egen Poke-sås finns det färdig sås att köpa. Jag har provat Poke-sås från Kikkomann och marinerade lax i samt hade som dressing i - se bild nedan. 
  • Grönsaker som tärnad tomat, gröna sojabönor, uppblött svamp som torkade trattkantareller, tärnad avokado, groddar som böngroddar eller alfalfagroddar, strimlad vitkål eller rödkål och/eller upplött sjögräs. 
  • Svarvade grönsaker som rättika, morot, rödbetor, gulbetor eller polkabetor. Skala och svara med grönsakssvarv. Lägg i kallt vatten i en skål några minuter innan du tar upp dem och toppar pokébowlen. 
  • Andra inlagda sötsura, heta och saltade ingredienser som inlagd rättika Hinata, inlagd gurka såkallad shoyu, pickles, japanska pickles av olika sort, Kimchi, surkål, japansk inlagd ingefära Gari, japansk sjögrässallad Goma Wakame osv. 
  • Strö över toppings som pumpafrön, cashewnötter, jordnötter, friterad lök, friterad vitlök, friterad jordärtsskocka, masago fiskrom, kaviar eller rom av olika slag.
  • Toppa med kokt ägg - löskokt eller hårdkokt. 
  • Sushiris kan bytas mot vanligt kokt ris som basmatis, rött ris, kokt bulgur, matvete, svart ris, quinoa eller råris.

Pokébowl med lax i pokesås samt ägg Pokébowl kan du blanda lite som du vill med de ingredienser du gillar. Ovan en lättlagad variant med laxtärningar marinerade i färdig pokesås; basmatiris kokt med gurkmeja, kokt ägg, gröna sojabönor, tärnad gurka, tomat och avokado och pumpafrön.

2 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé utan skinn, ca 250 gram
  • 3 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 salladslök
  • Dressing: 1 dl majonnäs
  • 1-2 tsk wasabi
  • 2 msk risvinäger
  • 1 tsk Sriracha chilisås
  • 1/2 tsk socker
  • Sallad: 200 gram rödkål
  • 30 gram babyspenat, 1/2 påse
  • 50 gram salladsmix (1/3 påse)
  • 200 gram okokt sushiris
  • 1 avokado
  • 1/3 gurka
  • 1/2 dl vita skalade sesamfrön eller blandat vita och svarta sesamfrön

Tillagning

  1. Koka sushiris: Skölj sushiriset några minuter i en kastrull med rinnande vatten. Fyll på vatten - lite mindre än dubbelt så mycket. Salta med något krm salt. Koka upp och låt stå under lock på lägsta värme i 10 minuter. Sätt åt sidan att svalna utan lock.
  2. Tärna och marinera laxen i sesamolja, soja och salladslök.
  3. Blanda dressingen av majonnäs, vinäger, wasabi och sriracha samt smaka av med något krm salt samt lite socker.
  4. Skölj och strimla salladslöken.
  5. Skölj och strimla rödkålen i en mandolin eller så fint du kan med kniv.
  6. Dela och tärna avokado.
  7. Skölj och tärna gurka.
  8. Skölj sallad och babyspenat.
  9. SERVERING: Fördela riset i botten på två djupa skålar. Dela upp kål, grönsallad, babyspenat, avokado och gurka i skålarna. Toppa med laxbitarna. Ös över några skedar av dressingen samt strö över sesamfrön.
  10. Jag blandar gärna runt salladen i skålen när jag äter den men det är såklart en smaksak. Kan ätas med pinnar eller vanliga bestick.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer