Chilimajonnäs

Hemgjord chilimajonnäs av äggula och olja som du smaksätter med sambal oelek eller annan chili till en het och god majonnäs.

Gott till grillat som sås.

Använd gärna nyttig solrosolja. Svensk rapsolja blir också bra.

4 portioner, 2 dl chilimajonnäs

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 15 min

Ingredienser

 • 1 äggulor, normalstora - eller 2 små äggulor
 • 2 dl solrosolja
 • 1 krm salt
 • 1/2 krm vitpeppar
 • 2 tsk sambal oelek
 • 1/2 tsk citronsaft eller vit balsamvinäger (valfritt)

Tillagning

 1. VIKTIGT: Se till att alla ingredienser har samma temperatur - rumstemperatur eller kylskåpskallt. Det är mycket viktigt - annars skär det sig. Förslagsvis ta fram ägg och låt det bli rumsvarmt. Eller knäck ägget, lägg äggulan i en smal skål eller litermått samt spola lite hett vatten runt någon minut medan du vispar för hand.
 2. Knäck ägget och lägg äggulan i en smal skål eller ett litermått eller smal kanna. Jag tycker det är lättast att använda en vanliga visp och vispa för hand. Vispa äggulan så den blir lite skummig någon minut.
 3. Ställ skålen på en blöt wettex så står den stadigt och du kan vispa med en hand och samtidigt tillsätta olja med den andra handen.
 4. Tillsätt senap om du vill ha det i. Det hjälper också att få ihop majonnäsen.
 5. Tillsätt först endast några droppar och vispa kraftigt 30 sekunder. Tillsätt sedan olja droppvis - mycket lite - i början under vispning. Efter en några minuter när du ser att ägget och oljan binder och tjocknar till en majonnäs kan du hälla i olja lite fortare under tiden att du vispar kraftigt. Mot slutet kan du använda en elvisp.
 6. Späd majonnäsen och vispa i någon tsk vatten för en len fin majonnäs.
 7. Smaka av majonnäsen med salt, peppar och sambal oelek. Vidare är det gott med lite citronsaft eller vinäger.
 8. SPRUCKEN MAJONNÄS: Spricker eller tjocknar ej majonnäsen kan du prova att ta i en msk vatten och vispa kraftigt igen. Eller börja om med ny äggula och tillsätta lite i taget av den spruckna majonnäsen. Vanligast är att man inte haft samma temperatur på ägg och olja utan exempelvis använt ett kylskåpskallt ägg.
 9. STÖRRE SATS I MIXER: Mixa i en matberedare med kniv eller visp. Tillsätt och vispa äggulor fluffigt. Tillsätt oljan droppvis i början och sedan i snabbare takt. Vispa tills du har en tjock majonnäs.
 10. Kan förvaras 1-2 dagar i kylen.

Serveringsförslag

 • Majonnäsen är god naturell som den är till skaldjur som räkor eller grillad lax.
 • Till grillade grönsaker eller kött som burgare, entrecote, pluma eller fläskkarré.
 • Passar även som dippsås till nuggets, klyftpotatis, räkor, chips, grönsaker, nachos, kycklingvingar med mera.

Val av chili

Jag tycker det blir gott och är enkelt att röra i chili som sambal oelek - då är det också lätt att smaka av direkt.

 • Du kan också ta annan chili som sriracha, tabasco, chiliflakes, chilipulver, cayenne, harissa eller färsk hackad chili. Eller blanda.
 • En del chili som chiliflakes, pulver och färsk chili kan behöva någon timme att ge smak - så du kan göra majonnäsen en stund i förväg och ha i kylen. Smaka av innan servering.

Varianter

Hur räddar man en sprucken majonnäs?

Spricker majonnäsen kan du prova att tillsätta en msk vatten och vispa kraftigt. Annars är det inte så mycket att göra mer än att börja om tycker jag.

Man kan använda och vispa i den spruckna majonnäsen mot slutet om man vill ta hand om den.

Hemlagad majonnäs som får smak av sambal oelek eller chilisås
Hemlagad majonnäs får god het smak av sambal oelek. Du kan också ta annan chili som sriracha, tabasco, chiliflakes, chilipulver eller färsk hackad chili. Eller blanda.

E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 442 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-05