Lax

Recept med lax och laxfilé i olika varianter som stekt, grillad, ugnsbakad, pulled, grytor med mera. Köp helst miljömärkt MSC eller kravmärkt lax.

Lax har ju blivit lite vardagsmat men här får de vara med och lyxa till sig i fint sällskap. Man kan köpa en hel fin färsk laxsida och stycka upp. Skär i bitar och frys in portionsvis. Skinnet kan vara kvar - se till att det är fjällat bara.

Att skinnet är kvar är en fördel om du grillar laxen då det hjälper fiskan att hålla ihop, håller den saftig samt så kan man grilla fisken helt klar på skinnsidan utan att det gör något att den bränns.

Stekgraden på lax brukar man sätta till 50 grader. Låt den gärna vila fem minuter innan servering också.

Köp gärna lax förädlad i Sverige. Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk med färsk lax, rökt lax, gravad lax och varmrökt lax och så vidare.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Pages