Lax

Recept med lax och laxfilé i olika varianter som stekt, grillad, ugnsbakad, pulled, grytor med mera. Köp helst miljömärkt MSC eller kravmärkt lax. 

Lax har ju blivit lite vardagsmat men här får de vara med och lyxa till sig i fint sällskap. Man kan köpa en hel fin färsk laxsida och stycka upp. Skär i bitar och frys in portionsvis. Skinnet kan vara kvar - se till att det är fjällat bara. Att skinnet är kvar är en fördel om du grillar laxen då det hjälper fiskan att hålla ihop, håller den saftig samt så kan man grilla fisken helt klar på skinnsidan utan att det gör något att den bränns. 

Stekgraden på lax brukar man sätta till 50 grader. Låt den gärna vila fem minuter innan servering också. 

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Pages