Pokebowl med friterad halloumi

Pokebowl med friterad eller grillost halloumi serverad med picklad fänkål, svart råris, grönsallad, gurka, tomat, gröna sojabönor, avokado samt tahinidressing.

2 portioner pokebowl med friterad halloumi

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram halloumi, grillost eller stekost
  • 0,5 liter majsolja
  • 2 portioner kokt kallt svart råris, ca 3 dl
  • 1 dl picklad fänkål
  • 1 dl tahinidressing eller pokesås
  • 1/3 gurka
  • 1 avokado
  • 10 gram finbladig grönsallad eller babyspenat
  • 100 gram gröna sojabönor
  • 10 cocktailtomater

Tillagning

  1. Förbered picklad fänkål, kokt svart råris och jordnötsdressing. Picklad fänkål ska helst stå en dag den är bra att göra kvällen innan. Då kan man även koka ris och göra dressingen så är det förberett.
  2. Förbered salladstillbehören: Dela och skär avokado i skivor. Skölj salladen. Skölj och dela tomater. Skölj och tärna gurka. Tina frysta sojabönor.
  3. Häll oljan i en kastrull på ca 1-1,5 liter med lock. Sätt i en termometer. Värm till 180 grader.
  4. Skär halloumi i stavar, tärningar eller skivor.
  5. Fritera gyllenbrun i ca 2,5 minuter.
  6. Ta upp med hålslev eller pastaslev och lägg på en tallrik med hushållspapper.
  7. Fördela tillbehören i små högar med riset i mitten och så halloumistavarna i en hörna. Ringla över tahinidressing vid servering.
  8. Jag gillar att blanda runt allt med dressingen.
Halloumi - i mitten - kan bytas mot svensk grillost eller stekost.
Halloumi - i mitten - kan bytas mot svensk grillost eller stekost.
Friterad halloumi blir knaprig och god.
Friterad halloumi blir knaprig och god.
Jag friterade halloumin i stavar men det går också fint i tärningar eller skivor.
Jag friterade halloumin i stavar men det går också fint i tärningar eller skivor.

Serveringsförslag

  • Pokebowl passar som en sallad till lunch, matlåda, utflykt eller lätt middag.
  • Tar du med salladen som lunchlåda kan du packa dressingen bredvid.
  • Jag gjorde en tahinidressing men jordnötsdressing, färdig pokesås eller denna variant med soja passar också.

Förberedelse

Förbered picklad fänkål samt kokt svart råris dagen innan. Vidare kan du förbereda tahinidressing.

Varianter

  • Fler grönsaker som passar i är babyspenat, råriven polkabeta, finriven morot, mango med mera.
  • Istället för svart råris kan du koka rött råris eller sushiris.
  • Picklad fänkål kan bytas mot picklad polkabeta, rödlök eller gurka. Eller köpt färdig picklad rödlök, inlagd ingefära eller wakame sjögrässallad.
  • Majsolja kan bytas mot frityrolja, solrosolja eller rapsolja.
  • Istället för att fritera halloumi kan du steka den knaprig i olja några minuter till fin färg.

Fritös eller kastrull

  • Smidigast är att använda en fritös att fritera i.
  • Nedan använde jag en 1,2 liters kastrull för jag friterade bara till 2 portioner. Då behöver du en hålslev eller pastaslev samt termometer och ett lock att lägga över om det skulle fatta eld.

Tänk på säkerheten

Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.

Överbliven olja

Oljan som blir över kan du låt svalna, sila och hälla tillbaka på samma förpackning. Den kan användas flera gånger. När du ska slänga gör du det på en återvinningscentral.

Jag picklade fänkål kvällen innan samt kokte svart råris och gjorde tahinidressingen. Till servering friteras halloumin och läggs på tallrik med tillbehören och dressingen ringlad över.
Jag picklade fänkål kvällen innan samt kokte svart råris och gjorde tahinidressingen. Till servering friteras halloumin och läggs på tallrik med tillbehören och dressingen ringlad över.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 623 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-04

Tillbehör och liknande: