Sojamarinerade ägg
Sojamarinerade ägg i japansk stil. Löskokta ägg som läggs i en marinad av ljus japansk soja, ingefära, mirin, sake och socker.
Tillagning
- Ta fram ägg och låt bli rumsvarma.
- Koka upp vatten till ägg.
- Lägg försiktigt i ett ägg i taget och koka äggen på lite över medelvärme utan lock i 7 minuter. Spola sedan äggen kalla.
- Blanda vatten, sake, soja, risvin och socker i en kastrull. Värm och rör tills sockret löst upp sig. Ta av från värmen och låt kallna.
- Skala och riv ingefära fint. Pressa ur saften ner i sojablandningen utan att ta med resten av ingefäran.
- Skala äggen och lägg i marinaden. Jag tog en påse Toppits Safeloc men annan påse, skål eller burk funkar.
- Ställ äggen i kylen och låt marinera i minst 4 timmar, över natten eller något dygn upp till 2-3 dygn.
- Vid servering så plockar du upp äggen och delar i halvor med en vass kniv samt lägger upp på fat, skål eller som topping på nudlar eller andra rätter.
- Äggen kan garneras med sjögrässnacks, rostade sesamfrön och några droppar av marinaden.
Serveringsförslag
- Äggen delas till ägghalvor och kan serveras som tillbehör, på buffé och smårätt.
- Jag hade äggen som ägghalvor och topping till en nudelsoppa eller ramen med sidfläsk.
- Marinerade ägg passar även att toppa annan nudelsoppa som nudelsoppa med revbensspjäll, misoramen, med tofu, med kycklingfilé eller grönkål och ägg osv.
- Toppa gärna äggen med rostade sesamfrön, sjögrässnacks och några droppar av marinaden.
Tips
- Jag la äggen i kokande vatten och kokade dem löskokta i 7 minuter.
- Svårast att skala på fint vis är färska ägg så kolla gärna efter lite äldre ägg vid inköp.
Varianter
- Sake är japanskt torrt risvin och kan ersättas med vitt vin eller matlagningsvin.
- Man kan även koka äggen mer hårdkokta om man önskar det - koktider till ägg hittar du här.
Uppskattat näringsvärde per portion: 70 kcal