Sojamarinerade ägg

Introduktion och förberedelse

Sojamarinerade ägg i japansk stil. Löskokta ägg som läggs i en marinad av ljus japansk soja, ingefära, mirin, sake och socker.

Serveringsförslag

  • Äggen delas till ägghalvor och kan serveras som tillbehör, på buffé och smårätt.
  • Jag hade äggen som ägghalvor och topping till en nudelsoppa eller ramen med sidfläsk.
  • Marinerade ägg passar även att toppa annan nudelsoppa som nudelsoppa med revbensspjäll, misoramen, med tofu, med kycklingfilé eller grönkål och ägg osv.
  • Toppa gärna äggen med rostade sesamfrön, sjögrässnacks och några droppar av marinaden.

Tips

  • Jag la äggen i kokande vatten och kokade dem löskokta i 7 minuter.
  • Svårast att skala på fint vis är färska ägg så kolla gärna efter lite äldre ägg vid inköp.

Varianter

  • Sake är japanskt torrt risvin och kan ersättas med vitt vin eller matlagningsvin.
  • Man kan även koka äggen mer hårdkokta om man önskar det - koktider till ägg hittar du här.

Löskokta ägg marinerade i japansk soja, ingefära, socker, risvin och sake får en god smak och kan förberedas i god tid.
Löskokta ägg marinerade i japansk soja, ingefära, socker, risvin och sake får en god smak och kan förberedas i god tid.

4 sojamarinerade ägg

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 4 tim 5 min
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 ägg M/L
  • 4 msk vatten
  • 4 msk sake
  • 3 msk ljus japansk soja som Kikkoman eller Clearspring
  • 3 msk mirin sött risvin
  • 4 msk socker
  • 15 gram färsk ingefära

Tillagning

  1. Ta fram ägg och låt bli rumsvarma.
  2. Koka upp vatten till ägg.
  3. Lägg försiktigt i ett ägg i taget och koka äggen på lite över medelvärme utan lock i 7 minuter. Spola sedan äggen kalla.
  4. Blanda vatten, sake, soja, risvin och socker i en kastrull. Värm och rör tills sockret löst upp sig. Ta av från värmen och låt kallna.
  5. Skala och riv ingefära fint. Pressa ur saften ner i sojablandningen utan att ta med resten av ingefäran.
  6. Skala äggen och lägg i marinaden. Jag tog en påse Toppits Safeloc men annan påse, skål eller burk funkar.
  7. Ställ äggen i kylen och låt marinera i minst 4 timmar, över natten eller något dygn upp till 2-3 dygn.
  8. Vid servering så plockar du upp äggen och delar i halvor med en vass kniv samt lägger upp på fat, skål eller som topping på nudlar eller andra rätter.
  9. Äggen kan garneras med sjögrässnacks, rostade sesamfrön och några droppar av marinaden.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 70 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-09