Kokt matvete

Introduktion och förberedelse

Kokt matvete eller hela kokta vetekorn är gott, snabbt och nyttigt som tillbehör till det mesta och att blanda i sallader.

Det är viktigt att matvetet inte kokar för länge. Smaka efter 10-12 minuter så att det inte blir överkokt.

Det ska ha en kärna av tuggmotstånd - precis som pasta al dente.

Hela korn av fullkornsvete har neutral smak och gott tuggmotstånd. Och fulla med näringsämnen samt kostfiber.

Serveringsförslag

  • Kokt matvete passar förutom tillbehör som det är till det mesta likt ris eller bulgur.
  • Kan också blandas i till sallader och smaksättas som denna matvetesallad.

Varianter

  • Matvete är neutralt i smaken så jag gillar att piffa upp den kokta matveten med olivolja, vitlök, hackad persilja, strimlad eller hackad rödlök, chiliflakes, citronsaft eller lagrad vinäger och salt. Se förslag i receptet. 
  • Vidare kan du tillsätta hackad babyspenat, hackad färsk eller fryst koriander, kokt broccoli, finriven morot, tärnad tomat, kokta svarta bönor eller vita bönor, fetaost, olivolja, citronsaft och hackad bladpersilja osv.

Fler användningsområden

  • Ett annat förslag är matvetebiffar - blanda kokt matvete med något ägg och söndermixad halloumiost samt svarta bönor. Mosa ihop. Forma biffar och stek i rikligt med olja.
  • Matvete funkar även att späda soppor med så blir de lite mer mättande.
  • Vidare kan man ha kokt kallt matvete i brödbaket. 

Koka ett paket och spara

Om du vill kan du koka ett helt paket på 500 gram på en gång.

Använder du inte all matvete kan du frysa in resten eller spara i kylen och använda till annat.

4 portioner matvete

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 14 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl matvete
  • 2 krm salt
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 5 dl vatten
  • VALFRI SMAKSÄTTNING: 2 msk olivolja
  • 1-2 krm chili flakes (valfritt)
  • 2 tsk citronsaft eller lagrad vinäger
  • 2 msk hackad bladpersilja (valfritt)
  • 0,5 klyfta finhackad eller pressad vitlök (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,25 röd lök, strimlad eller hackad (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten, salt och ev. buljongtärning.
  2. Tillsätt matvetet, rör om och koka upp.
  3. Koka matvetet i 14 minuter under lock. Smaka gärna efter ca 10-12 minuter så att matvetet ej blir överkokt. Det ska vara som pasta - al dente - med tuggmotstånd men inte okokta.
  4. Häll av vattnet.
  5. Smaka gärna upp matvetet med olivolja, salt, citronsaft eller vinäger, persilja, strimlad rödlök, finhackad vitlök och chili flakes.
  6. Servera matvetet varmt eller ljummet. Funkar också kallt i sallader och på buffé om du piffar upp det. Eller låt det svalna och förvara i kyl eller frys.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 155 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: