Kokt matvete

Kokt matvete eller hela kokta vetekorn är gott, snabbt och nyttigt som tillbehör till det mesta och att blanda i sallader. 

Kokt matvete passar förutom tillbehör till: matig sallad. Eller blanda med lite olivolja, citronsaft, pressad vilök med mera för lite mer smak. Gott att blanda i är bla chili flakes, rödlök, babyspenat, kokt broccoli, finriven morot, tärnad tomat, kokta svarta bönor, fetaost, olivolja, citronsaft och hackad bladpersilja osv. Ett annat förslag är matvetebiffar - blanda kokt matvete med något ägg och söndermixad halloumiost samt svarta bönor. Mosa ihop. Forma biffar och stek i rikligt med olja. Matvete funkar även att späda soppor med så blir de lite mer mättande. Vidare kan man ha det i brödbaket. 

Det är viktigt att matvetet inte kokar för länge. Smaka efter 10-12 minuter så att det inte blir överkokt. Det ska ha en kärna av tuggmotstånd precis som pasta - al dente. 

Hela korn av fullkornsvete har neutral smak och gott tuggmotstånd. Och fulla med näringsämnen samt kostfiber. Matvete smakar inte så mycket egentligen så piffa gärna upp den kokta matveten med olivolja, vitlök, hackad persilja, strimlad rödlök, chili flakes, citronsaft eller lagrad vinäger och salt. 

Om du vill kan du koka ett helt paket på 500 gram på en gång. Använder du inte all matvete kan du frysa in resten eller spara i kylen och använda till annat.

4 portioner matvete

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 14 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl matvete
  • 2 krm salt
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 5 dl vatten
  • VALFRI SMAKSÄTTNING: 4 msk olivolja
  • 2 krm chili flakes (valfritt)
  • 2 msk citronsaft eller lagrad vinäger
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)
  • 0,5 klyfta finhackad vitlök (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 0,5 röd lök, strimlad (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten, salt och ev. buljongtärning.
  2. Tillsätt matvetet, rör om och koka upp.
  3. Koka matvetet i 14 minuter under lock. Smaka gärna efter ca 10-12 minuter så att matvetet ej blir överkokt. Det ska vara som pasta - al dente - med tuggmotstånd men inte okokta.
  4. Häll av vattnet.
  5. Smaka gärna upp matvetet med olivolja, salt, citronsaft eller vinäger, persilja, strimlad rödlök, finhackad vitlök och chili flakes.
  6. Servera matvetet varmt eller ljummet. Funkar också kallt i sallader och på buffé om du piffar upp det. Eller låt det svalna och förvara i kyl eller frys.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer