Mango

Recept med mango som mangosmoothie, hur du delar mango, salsa, fruktsallad och annat gott.

Så här skär du upp en mango

Mango är gott med avokad. Mangon ska vara mjuk och dofta lite sött. Den sort som säljs mest nu, skiftar i vackert rött, gul och mörk grön. I mangon finns en platt, 2 cm bred stor kärna. Det första man gör är att försöka luska hur den ligger i frukten. Om man utgår från toppen, så ställer man den något ovala mangon på högkant. Räkna ca en centimeter från mitten och skär bort "kinden" från mangon.

Skär man för nära mitten prickar man kärnan och för långt ifrån blir slöseri. Sedan skär man andra kinden och till sist köttet runt om kärnan. Kärnan som blir över kan man gnaga på. Mango kinden kan man sedan skala (om man inte gjort det innan man skar upp mangon) och skära upp i skivor eller småbitar. Kinderna kan man också bukta ut och in efter att ha skurit snitt i fruktköttet. Stekta hela mangokinder med glass är också gott.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Pages