Kokt bulgur

Introduktion och förberedelse

Bulgur är krossat matvete som kokas och serveras varmt eller kallt som det är, smaksättas eller blandas till bulgursallad.

Bulgur innehåller mycket fibrer.

Serveringsförslag

Snabbt och lättlagat

Bulgur går snabbt och är lätt att laga - den kokar klart på ca 12 minuter och sedan får den stå några minuter och dra under lock.

Koka gärna en lite större omgång

Ett tips är att koka ett helt eller halvt paket i taget så kan du låta överbliven bulgur svalna på en bricka och frysa in i lagom påsar att ta fram nästa gång du vill laga ex. bulgursallad, ta med lunchlåda eller bara värma bulguren i mikron som tillbehör.

Kan förberedas och kokas innan

  • Bulgur är smidigt att koka till många ex. till buffé eller fest och smidigt förbereda i god tid innan.
  • Kokt bulgur kan förvaras kall kokt i kylen till servering eller frysas in i påsar tills den behövs.

Användning

4 portioner kokt bulgur

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 17 min
  • Klart på: 18 min

Ingredienser

  • 2 dl bulgur
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • SMAKSÄTTNING FÖRSLAG: 1 msk rapsolja
  • 1 salladslök
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 tomat
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Koka upp vattnet i en kastrull.
  2. Tillsätt salt samt bulgur och rör om.
  3. Sätt gärna på lock.
  4. Koka på låg värme i 12 minuter.
  5. Ta av kastrullen från värmen och låt stå i fem minuter. Häll sedan av i durkslag.
  6. Servera den kokta bulguren varm. Gott är att smaksätta den. Man kan också låta den svalna och ha ljummen eller kall till bulgursallad eller frysa in. Förvara i kylen eller frys.
  7. SMAKSÄTTNING FÖRSLAG: Strimla salladslök och fräs i olja med chiliflakes i ca en minut. Tärna tomat och tillsätt den samt fräs någon minut till. Tillsätt bulgur och vänd runt. Smaka av med salt.
E-mail
Medel: 3.7 (53 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 120 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-01