Kokt bulgur

Introduktion och förberedelse för tillagning

Bulgur är krossat matvete som kokas och serveras varmt eller kallt som det är eller smaksättas med grönsaker eller annat gott till bulgursallad.

Bulgur innehåller mycket fibrer. Bulgur är ett gott alternativ till potatis, pasta eller ris. Går snabbt att laga och kokar klart på nån kvart. I korthet så kokar man bulguren i dubbelt så mycket vatten som bulgur och lite salt.

Ett tips är att koka ett helt eller halvt paket i taget så kan du låta överbliven bulgur svalna på en bricka och frysa in i lagom påsar att ta fram nästa gång du vill laga ex. bulgursallad, ta med lunchlåda eller bara värma bulguren i mikron som tillbehör.

Bulgur är smidigt att koka till många ex. till buffé eller fest och smidigt förbereda i god tid innan. Kokta bulgur kan förvaras kall kokt i kylen till serveringen som ex. bulgursallad eller frysas in i påsar tills den behövs.

4 portioner kokt bulgur

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 2 dl bulgur
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Koka upp vattnet i en kastrull (eller använd tekokare och häll kokande vatten i en kastrull).
  2. Tillsätt salt samt bulgur och rör om.
  3. Sätt gärna på lock.
  4. Koka på låg värme i 12 minuter.
  5. Ta av kastrullen från värmen och låt bulguren stå i några minuter, ca 5 minuter.
  6. Servera den kokta bulguren varm eller bred ut ett lager bulgur på en bricka och låt det svalna om du ska ha kokt bulgur till ex. bulgursallad. Förvara i kylen eller frys.
E-mail
Medel: 3.6 (26 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.