Kokt bulgur

Introduktion och förberedelse

Bulgur är krossat matvete som kokas och serveras varmt eller kallt som det är eller smaksättas med grönsaker eller annat gott till bulgursallad.

Bulgur innehåller mycket fibrer. Bulgur är ett gott alternativ till potatis, pasta eller ris.

Snabbt och lättlagat

Bulgur går snabbt och är lätt att laga - den kokar klart på ca 12 minuter och sedan får den stå några minuter och dra under lock.

Koka gärna en lite större omgång

Ett tips är att koka ett helt eller halvt paket i taget så kan du låta överbliven bulgur svalna på en bricka och frysa in i lagom påsar att ta fram nästa gång du vill laga ex. bulgursallad, ta med lunchlåda eller bara värma bulguren i mikron som tillbehör.

Kan förberedas och kokas innan

Bulgur är smidigt att koka till många ex. till buffé eller fest och smidigt förbereda i god tid innan.

Kokt bulgur kan förvaras kall kokt i kylen till servering eller frysas in i påsar tills den behövs.

Serveringsförslag och smaksätttningar

Smaksätt bulgur till sallad med grönsaker, nötter, grönsallad samt dressing av olja, vinäger, salt och peppar.

Några förslag är:

Vegovarianter

Några förslag på tillbehör

4 portioner kokt bulgur

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 17 min
  • Klart på: 18 min

Ingredienser

  • 2 dl bulgur
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Koka upp vattnet i en kastrull.
  2. Tillsätt salt samt bulgur och rör om.
  3. Sätt gärna på lock.
  4. Koka på låg värme i 12 minuter.
  5. Ta av kastrullen från värmen, häll av överblivet vatten och låt bulguren stå i några minuter - ca 5 minuter.
  6. Servera den kokta bulguren varm eller bred ut ett lager bulgur på en bricka och låt det svalna om du ska ha kokt bulgur till ex. bulgursallad. Förvara i kylen eller frys.
E-mail
Medel: 3.6 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 120 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.