Kokt bulgur
Introduktion och förberedelse
Bulgur är krossat matvete som kokas och serveras varmt eller kallt som det är eller smaksättas med grönsaker eller annat gott till bulgursallad.
Bulgur innehåller mycket fibrer. Bulgur är ett gott alternativ till potatis, pasta eller ris.
Snabbt och lättlagat
Bulgur går snabbt och är lätt att laga - den kokar klart på ca 12 minuter och sedan får den stå några minuter och dra under lock.
Koka gärna en lite större omgång
Ett tips är att koka ett helt eller halvt paket i taget så kan du låta överbliven bulgur svalna på en bricka och frysa in i lagom påsar att ta fram nästa gång du vill laga ex. bulgursallad, ta med lunchlåda eller bara värma bulguren i mikron som tillbehör.
Kan förberedas och kokas innan
Bulgur är smidigt att koka till många ex. till buffé eller fest och smidigt förbereda i god tid innan.
Kokt bulgur kan förvaras kall kokt i kylen till servering eller frysas in i påsar tills den behövs.
Serveringsförslag och smaksätttningar
Smaksätt bulgur till sallad med grönsaker, nötter, grönsallad samt dressing av olja, vinäger, salt och peppar.
Några förslag är:
- Bulgursallad - ett grundrecept.
- Tabbouleh - en klassiker med persilja och tomat.
Vegovarianter
- Med gröna sojabönor, granatäpple, zucchini, valnötter och russin, med fetaost eller halloumi.
Några förslag på tillbehör
- Bulgur passar med kycklingspett, lax, kycklingfilé eller fläskkarré.
Tillagning
- Koka upp vattnet i en kastrull.
- Tillsätt salt samt bulgur och rör om.
- Sätt gärna på lock.
- Koka på låg värme i 12 minuter.
- Ta av kastrullen från värmen, häll av överblivet vatten och låt bulguren stå i några minuter - ca 5 minuter.
- Servera den kokta bulguren varm eller bred ut ett lager bulgur på en bricka och låt det svalna om du ska ha kokt bulgur till ex. bulgursallad. Förvara i kylen eller frys.
Uppskattat näringsvärde per portion: 120 kcal