Salladsbowl med tonfiskröra

Introduktion och förberedelse

En god och nyttig salladsbowl med tonfiskröra som kan varieras på många vis.

Lätt att laga med det du gillar samt röra ihop en röra med tonfisk på burk du blandar med lite crème fraiche och Sriracha chilisås.

Som dressing är det ljus japansk soja för sälta och färdig pokésås för lite mustig sötare smak.

En variant och blandning av salladstallrik och pokébowl.

Passar som lätt lunch, lunchlåda, utflykt eller lätt middag.

Salladen är perfekt att laga om du har rester på kokt ris. Koka annars några portioner vanligt ris (eller rött ris), råris eller sushiris innan och använd en del till salladen.

Jag kokade några portioner basmatiris med en tärning grönsaksbuljong och en halv tsk gurkmeja till min sallad på bilden. Då får man lite mer smak och fin gul färg.

Varianter

  • Istället för ris kan du ta matvete, couscous eller quinoa.
  • Andra grönsaker som passar smakmässigt i salladen är svarvad rättika, gulbeta, polkabeta; gröna blad som isbergssallad och babyspenat; strimlad rödkål, grönkål eller vitkål; tärnad röd paprika; grovt riven zucchini; kokta vita små bönor; kokta gröna linser; kokt ägg; tärnad mozzarella; riven rotselleri med mera.
  • Toppa med sesamfrön; grovt hackade nötter som jordnötter eller mandlar eller solrosfrön.

Salladsbowl med tonfiskröra
Salladsbowl med tonfiskröra blandad av tonfisk på burk, créme fraiche och Sriracha chilisås; kokt basmatiris med gurkmeja, tärnad morot, gurka och tomat; majs, avokado, gröna ärtor samt gröna sojabönor; toppat med pumpafrön, pokésås och ljus japansk soja.

2 portioner salladsbowl med tonfiskröra

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 burk tonfisk i vatten, 150 gram avrunnen tonfisk
  • 4 msk crème fraiche
  • 1 tsk Sriracha chilisås
  • 1/2 avokado, ca 100 gram tärnad avokado
  • 10 cm gurka
  • 1 dl majs
  • 2 tomater
  • 2 dl kokt ris
  • 1 stor morot
  • 100 gram gröna sojabönor
  • 100 gram gröna ärtor
  • 4 msk ljus japansk sojasås
  • 4 msk pokésås
  • 2 msk pumpakärnor

Tillagning

  1. Koka ris så att du har kallt eller ljummet kokt ris. Förslagsvis kan du göra som jag och koka 2 dl basmatiris i 4 dl vatten med en halv tärning grönsaksbuljong, 1 krm salt och 2 krm gurkmeja i ca 20 minuter. Låt svalna.
  2. Häll av och blanda tonfisken i en skål med crème fraiche samt Sriracha sås. Om du vill kan du blanda lite extra sås vid sidan att ha som dressing också.
  3. Se till att du har tinat grönas sojabönor och ärtor.
  4. Skölj och tärna tomat och gurka.
  5. Skala och tärna morot.
  6. Tärna avokado.
  7. Häll av majs.
  8. Servering: lägg upp ris i en hög i botten och lägg morot, gurka, tomater, majs, avokado och ärtor runt om.
  9. Fördela tonfiskröran på toppen. Strö över gröna sojabönor.
  10. Skeda över ljus soja samt pokésås samt eventuellt några tsk av extra dressing blandat av crème fraiche och sriracha sås.
  11. Garnera med pumpafrön på toppen samt servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 388 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-17

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.