Picklade polkabetor

Introduktion och förberedelse

Picklade tunt skivade polkabetor som får ett vackert randigt mönster och fin rosa färg.

En variant på vanliga inlagda rödbetor eller polkabetor som kokas innan de läggs in. Dessa kokas ej utan läggs in i råa i tunna skivor.

OBS de tappar färgen efter något dygn så använd dem inom kort om du vill ha den fina färgen. Annars smakar de utmärkt även efter de tappat färgen.

Serveringsförslag

  • Passar som sötsurt tillbehör och färgglad garnering till det mesta.
  • Fina att servera på buffé och julbord.
  • Jag hade dem till presstekt ostronskivling.

Picklade polkabetor sätter färg, ger en sötsur och lite salt smak tillsammans med knaprigt tuggmotstånd. Passar som tillbehör till det mesta som grillat, stekt mat, grytor eller ugnsrätter. Ovan till presstekt svamp.
Picklade polkabetor sätter färg, ger en sötsur och lite salt smak tillsammans med knaprigt tuggmotstånd. Passar som tillbehör till det mesta som grillat, stekt mat, grytor eller ugnsrätter. Ovan till presstekt svamp.

1 burk 0,5 liter picklade polkabetor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 300 gram polkabetor, 2-3 stycken
  • 0,75 dl ättika 12%
  • 1,5 dl socker
  • 2,25 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten, ättika och socker. Rör så att sockret löser sig. Låt stå vid sidan.
  2. Skala polkabetorna.
  3. Skiva dem så tunt du kan. Tips är att använda en mandolin. Lägg i en skål.
  4. Slå över lagen och blanda runt. Låt svalna helt.
  5. Lägg över i en glasburk eller plastburk och tryck ner polkabetorna så lagen täcker. Sätt på lock.
  6. Ställ att marinera minst en timme.
  7. Vid servering så tar du upp skivor och låter lagen rinna av. Förvara i kylen. Efter några dagar tappar den färgen men är lika goda.
E-mail
Medel: 3.5 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 44 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-04