Limedressing med crème fraiche
Limedressing med crème fraiche, ingefära, vitlök, sweet chili och tahini.
En slags crèmefraichesås som med god syra av färskpressad lime och arom av rivet limeskal samt smak av ingefära, vitlök och tahini. Sojan ger sälta och sweet chili sötma och lite hetta.
Tillagning
- Skölj och riv skalet av limen. Dela och pressa ur saften. Lägg i en bunke.
- Skala och riv färsk ingefära. Skala och pressa eller finhacka vitlök. Lägg med limen.
- Tillsätt crème fraiche, sweet chili, soja, salt och peppar. Rör runt men enbart så det blandas.
- Limedressingen är klar att servera. Låt gärna stå i kylen några timmar eller över natten att få rundare smak av saffran.
Serveringsförslag
- Passar som salladsdressing ex. till salladsbowl med lax, pokebowls eller räksallad.
- God som kall sås till grillat fisk som lax eller grönsaker; räkor, skaldjur, kräftor och till paj.
Varianter
- Sweet chilisås kan bytas mot 1/2 tsk honung och något halvt krm cayennepulver, chiliflakes eller annat chilipulver.
- Tahini och vitlök är valfritt.
- Istället för färsk lime och limeskal kan du ta enbart pressad lime.
- Färsk ingefära kan bytas mot några krm torkad ingefära.
- Byt crème fraiche mot Oatly Fraiche eller liknande för en vegan limedressing.
Uppskattat näringsvärde per portion: 105 kcal