Sallad med svart ris och halloumi

Sallad med svart ris och halloumi med mera. Passar som lunch, lätt middag, salladsbuffé samt att laga lunchlådor av.

Här med kokt svart ris, tärnad stekt halloumi, avokado, marinerad rödlök, gurka, tomat, gröna sojabönor, majs, pumpafrön, sesamfrön, inlagd gurka cornichonger, strimlad rödkål och babyspenat.

Serverad med en salladsdressing av crème fraiche, Sriracha chilisås, sweet chilisås, vitlök och lite citronsaft. Vill man ha ännu mera smaker så kan ha i tahini sesampasta. Man kan göra det enkelt om man vill och enbart ta 2 dl crème fraiche, 2 msk sweet chilisås och ett krm salt. Du kan även ta annan salladsdressing.

Jag tog svart ris från Italien som hette Venere från Po-dalen. Ett fullkornsris rikt på mineraler och vitaminer. Kokas i 40-45 minuter. 1 del ris och två delar vatten. Tillsätt eventuellt mer vatten på slutet. Salta på slutet. Koka gärna flera portioner och spara till en annan gång. Kan frysas.

Du kan byta svart ris mot annat fullkornsris, rött ris, råris eller quinoa, bulgur eller matvete.

Annat som passar i salladen:

  • Andra grönsaker som kall kokt broccoli, blomkål, kokt tärnad potatis, paprika, rostad paprika.
  • Syltlök, pickles, inlagd ingefära, pressgurka, svarta oliver, soltorkade tomater eller picklad rödlök.
  • Frukt som tärnad melon, äpple vänt i citronsaft, päron vänt i citronsaft eller tärnade nektariner.
  • Nötter som valnötter, jordnötter eller paranötter.
  • Färska örter som blad av basilika, mynta, bladpersilja, färsk koriander eller ruccola.
  • Annan ost som lagrad ost typ Gruyere, fetaost, getost eller fetaost eller mozzarella.
  • Varmrökt lax, kokt ägg, räkor, grillad kyckling om du vill ha mer protein.

4 portioner sallad

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,5 dl okokt svart ris typ Venere
  • 200 gram halloumi, 1 paket
  • 2 avokado
  • 35 gram babyspenat eller valfri grönsallad
  • 1/2 rödlök
  • 125 gram gröna sojabönor
  • 2 dl majskorn, frysta
  • 1/2 gurka
  • 12 cocktailtomater
  • 1/4 huvud rödkål
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 12 små saltgurkor cornichonger eller liten 1 burk
  • 4 klyftor citron
  • Salladsdressing: 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk srirachasås
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 4 msk vatten
  • 2 msk majonnäs
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1/2 klyfta vitlök

Tillagning

  1. Koka svart ris. Mät upp ris och vatten. 1 del svart ris och 2 delar vatten. Koka på svag värme i 40-45 minuter. Späd eventuellt med mer vatten så det inte kokar torrt. Salta på slutet.
  2. Koka gröna sojabönor 2 minuter och häll av. Lägg på ett salladsfat eller i en skål.
  3. Koka upp majsen i vatten och häll av den. Lägg på salladsfatet eller i en skål.
  4. Dela citronen. Skär en del till fyra klyftor och pressa resten.
  5. Strimla rödkål för hand med en kniv eller i en mandolin så fint du kan. Lägg på fatet eller i en skål.
  6. Skölj sallad och lägg på fatet eller i en skål.
  7. Skala, dela och strimla rödlök fint. Strö på 1/2 krm salt och massera in i rödlöken så att den mjuknar. Lägg på fatet eller i en skål.
  8. Skölj gurka och tomater och skär gurka i tärningar och tomater i halvor. Lägg på fatet eller i skålar.
  9. Lägg upp sesamfrön och pumpafrön i små skålar. Lägg upp små saltgurkor eller servera dem direkt ur burken.
  10. Blanda dressingen i en skål. Rör ihop crème fraiche, sriracha, sweet chili, vatten, citronsaft, salt, pressad vitlök och peppar. Smaka av.
  11. Dela avokado och ta ur kärnor. Gröp ur dem med en matsked och skär i strimlor eller tärningar. Droppa lite citron över dem och lägg upp på fatet eller i en skål.
  12. Tärna halloumi och stek i en teflonpanna med lite olivolja runt om tills den har fin färg. Lägg upp på fat eller i skål.
  13. När riset är kokt så låter du det svalna och lägger upp på fat eller i skål. Garnera gärna med färsk koriander.
  14. Duka och lägg upp alla ingredienser till en liten salladsbuffé - se bild - och låt alla ta sallad i skålar eller djupa tallrikar som de vill.
  15. Rester kan du ta till lunchlådor.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.