Majs

Vad kan man laga med majs? Här hittar du recept, tips och fakta om majs

På tidig höst kan du passa på att njuta av svensk färsk majs. Sockermajs brukar den kallas och är mycket god kokt, grillad eller i matlagning. Titta i butiken eller leta upp självplockning. Godare majs finns inte!

Mest populärt är kanske kokt majs, grillad majs och majssoppa. Men det finns även mycket annat du kan laga med majs. Kolla längst ner på sidan - där hittar du listan med alla mina majsrecept.

Kokt färsk nyplockad majskolv med bara lite smör, salt och och nymalen svartpeppar är en klassiker.

Färsk majs har kanske inte status som färsk hummer men jag tycker att det är en delikatess - denna vackert gula, fylliga, nyttiga och söta grönsak.

Säsong för svensk majs

Köp gärna den goda svenska söta majsen som finns i slutet av sommar och tidig höst - augusti-september samt början av oktober. Då finns majs också för självplockning om man är sugen på en utflykt och göra ett kap med majs. Håll ögonen öppna i lokaltidningen, på landet eller sök på webben efter självplock. Kokt majskolv Passa på att koka färsk majs. Spara gärna undan lite i frysen av vår fina färska majs när det är säsong under tidig höst.

Uråldrig mat

I borrhål i Mexico City har man hittat majspollen mer än 80 000 år gamla. I många sydamerikanska länder utgör majsen basföda. Majsen blir bla bröd och nachos. Den ingår i grytor, röror och bränns till sprit. Enligt indianerna var majs gudarnas mat. Människan var också skapt utifrån majs. I Nordamerika räddade den många nybyggare från svält.

Källa om majs på wikipedia.Grillad majs Grillad kokt färsk majs - Corn on the cob - är en amerikansk favorit. Supergott med svenskt smör, gourmetsalt och nymalen svartpeppar från kvarn

Majs i allt

Majs, majs och åter majs - tandkräm, whiskey och bilar - majs ingår i tusentals produkter. Det är alltså inte bara vid matbordet du tar del av majsens välsignelser, utan hundratals gånger per dag. Majs är den mest odlade växten i USA.

Majs på tvären och längden blir foder, en del blir stärkelse till industrin - majssirap har ersatt bla socker i många produkter då det är billigare, en del majs blir bränsle, en del blir frukostflingor, mjöl, popcorn eller hamnar i konservburkar. Endast en bråkdel säljs och njuts som färsk när majsen är som godast.

Majs passar bra i sallader, på grillen, i salsor, röror, i bröd eller grytor. De passar nästan i allt att dryga ut med eller bara servera som grönsakstillbehör. Majsplättar Grädda plättar eller pannkakor med majs i smeten. Det är både gott, nyttigt samt drygar ut smeten. Servera som dessert likt vanliga plättar eller pannkakor; eller som en maträtt med stekt fläsk och lingon; eller prova till frukost (brunch) med naturell yoghurt, färska bär som blåbär eller fruktsallad samt rostade nötter

Grundrecept

Kokt majskolv
Kokt färsk majs med en klick smör, flingsalt och lite nymalen svartpeppar slår det mesta. Servera som förrätt eller tillbehör ex. till revbensspjäll. Det är något helt annat än burkmajs som man dock kan ha till annat.

Det finns också hela bitar majskolv i affären numer som är förkokt och vakumförpackad vilken bara är att koka upp eller slänga på grillen. Dock tycker jag du ska passa på att njuta av färsk majs när den har säsong, svenskodlad och billig.

Koka gärna mycket majs och njut några direkt - resten av majsen kan du skära av kolvarna och ex. spara i frysen. Då har du fina nykokta majskorn till allt som vanlig burkmajs kan användas till. Majs är enkelt att koka. Koka upp rikligt med saltat vatten (1 matsked till 2 liter).Majsröra Majsröra är gott till grillat, kyckling och till buffé. Enkel och billig röra med mixad majs och vitlök i lite olja smaksatt med chili

Skala bort bladen runt kolvarna och koka i 10-15 minuter. Koktiden kan ibland minskas med flera minuter beroende på majs - en del ny mogen färsk majs räcker att koka 3-5 minuter och kan nästan ätas råa. Dock behöver du ej vara orolig att majsen kokar över likt potatis därför har jag valt 10-15 minuters koktid så är majsen mjuk och genomkokt.

Kokar du frysta majskolvar så lägger du dem direkt från frysen i kokande vatten och tar tiden från när vattnet kokat upp igen. Om du önskar kan du ha någon tsk salt i vattnet du kokar majsen i men jag tycker ej att det behövs.

Spara majs och frys in den

Smidigt är att avkorna majsen - dvs skära bort majskornen från majskolvarna. Kokta, färska majskorn är en bra basvara att ha i frysen i små påsar eller burkar att ta fram då och då. Koka majsen som ovan och skär loss majsen. Frys i påsar eller burkar. Fryst majs håller upp till ett år.Majssoppa Majssoppa är gott till lunch, middag eller soppbjudning. Riktigt enkelt och billigt att laga till många. Funkar till vardags såväl att piffa upp till fest till förrätt eller buffé.

Majskornen kan också torkas på låg värme (60-70 grader) i ugnen några timmar - prova dig fram med din ugn.

Majs e najs i annan mat med

  • Majs i potatismos

Potatismos blir mycket gott med söt majs och fyllig svamp. Rör ner avkornad kokt majs (majskorn) samt smör i lätt mosad potatis.

  • Majs i stuvade makaroner

Prova kokt avkornad majs i stuvade makaroner.

  • Majs i pasta

Tillsätt till pastasåsen eller servera med tomatsås och stekt bacon i bitar.Majssås Majssås passar till ljust kött som kyckling eller fisk

  • Majs i röror till fyllningar i mackor

Tonfisk och majsröra är god att fylla större mackor med exempelvis ciabattas. Blanda tonfisk med creme fraiche och majonnäs. Tillsätt kokt majs samt finhackad selleri. Smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar.

  • Majs i Skagenröra

Rör ner kokt majs i Skagenröra.

  • Majs i wrap

Servera wrap (mjuka tortillas) med kokt majs, fräst köttfärs, bönor, ost, tomatsalsa, kokt ris och strimlad sallad.

  • Majs i paj

Lägg i kokta majskorn tillsammans med övriga ingredienser i pajfyllningen.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Pages