Bakad potatis med skinkröra

Introduktion och förberedelse

Bakad potatis med skinkröra. God fyllning till bakad potatis av strimlad rökt eller kokt skinka, majs, salladslök, pepparrot, dijonsenap, kokta morotstärningar, vitlök och yoghurt.

Serveringsförslag

  • Gott som lätt lunch eller middag.
  • Servera gärna med en grönsallad till. Eller som jag gjorde på bilden med strimlad isbergssallad med halverade cocktailtomater samt skivade rädisor med en senapsdressing.

Varianter

  • Du kan ta valfri skinka som kokt eller rökt skinka. Även kassler går bra.
  • Majs, morot, Dijonsenap, vitlök, pepparrot och salladslök är valfritt att ha i men gott.
  • Fler förslag som passar i röran är tärnad röd paprika, tärnat äpple, hackad rödlök, strimlad purjolök.
  • Matyoghurt kan bytas mot crème fraiche eller gräddfil. Vidare kan du ha några msk majonnäs.

4 portioner bakad potatis med skinkröra

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 - 6 bakpotatisar, 1,2 kg
  • 200 gram rökt skinka
  • 2 dl majs
  • 2 morötter
  • 2 salladslökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk pepparrot från tub eller finriven färsk pepparrot
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
  2. Stick ca 4 hål i bakpotatisarna med en gaffel.
  3. Lägg dem i en ugnsform.
  4. Baka potatisarna i ca 1 timme i mitten av ugnen.
  5. SKINKRÖRA: Tärna skinkan och lägg i en skål.
  6. Skala och tärna morötterna. Koka i ca 8 minuter och skölj sedan kalla i durkslag. Lägg i skålen.
  7. Skölj och strimla salladslöken och lägg i en stekpanna med olivolja. Skala och pressa i vitlök. Fräs några minuter. Låt svalna något. Tillsätt till skinkan.
  8. Tillsätt pepparrot, dijonsenap och majs.
  9. Rör i matyoghurt samt smaksätt med salt och peppar.
  10. Förbered valfri sallad och förslagsvis senapsdressing om du vill ha det till.
  11. Ta ut potatisarna. Kontrollera så de är klara med en provsticka annars baka några minuter till. Låt potatisarna svalna något.
  12. Skär ett kryss i bakpotatisarna och tryck till nedtill så de öppnar sig. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
  13. Fyll bakpotatisarna med skinkröran samt servera ev. med sallad.
E-mail
Medel: 3.8 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 711 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-21

Tillbehör och liknande recept: