Bakad potatis med skinkröra

Introduktion och förberedelse för tillagning

Bakad potatis med skinkröra. God fyllning till bakad potatis av strimlad rökt eller kokt skinka, majs, salladslök, pepparrot, dijonsenap, kokta morotstärningar, vitlök och yoghurt.

Gott med en sallad - förslagsvis strimlad isbergssallad med halverade cocktailtomater samt skivade rädisor med en senapsdressing.

4 portioner bakad potatis med skinkröra

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 stora bakpotatisar
  • 200 gram rökt skinka
  • 2 dl majs, gärna från kokta majskolvar
  • 2 morötter
  • 2 salladslökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk pepparrot från tub eller finriven färsk pepparrot
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl matyoghurt
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader över och undervärme.
  2. Stick ca 4 gånger några hål i bakpotatisarna med en gaffel.
  3. Slå ev. in dem i folie om du önskar. Lägg dem med folieskarven nedåt i en långpanna.
  4. Baka potatisarna i ca 1 timme och 15 minuter i mitten av ugnen.
  5. Gör under tiden skinkröran: Tärna skinkan och lägg i en skål.
  6. Skala och tärna morötterna. Koka i ca 10 minuter och skölj sedan kalla i durkslag. Lägg i skålen.
  7. Skölj och strimla salladslöken. Fräs den i olivolja någon minut i en panna. Tillsätt till skinkan.
  8. Skala och pressa i vitlök. Tillsätt pepparrot, dijonsenap och majs.
  9. Rör i yoghurt samt smaksätt med salt och peppar.
  10. Förbered sallad och senapsdressing om du vill ha det till.
  11. Känn om potatisarna är mjuka med en potatissticka eller skär ett snitt i en och känn efter.
  12. Skär ett kryss i bakpotatisarna och tryck till nedtill så de öppnar sig. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
  13. Fyll bakpotatisarna med skinkröran samt servera ev. med sallad.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-07

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.