Bakad potatis med skinkröra
Bakad potatis med skinkröra. God fyllning till bakad potatis av strimlad rökt eller kokt skinka, majs, salladslök, pepparrot, dijonsenap, kokta morotstärningar, vitlök och yoghurt.
Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
- Stick ca 4 hål i bakpotatisarna med en gaffel.
- Lägg dem i en ugnsform.
- Baka potatisarna i ca 1 timme i mitten av ugnen.
- SKINKRÖRA: Tärna skinkan och lägg i en skål.
- Skala och tärna morötterna. Koka i ca 8 minuter och skölj sedan kalla i durkslag. Lägg i skålen.
- Skölj och strimla salladslöken och lägg i en stekpanna med olivolja. Skala och pressa i vitlök. Fräs några minuter. Låt svalna något. Tillsätt till skinkan.
- Tillsätt pepparrot, dijonsenap och majs.
- Rör i matyoghurt samt smaksätt med salt och peppar.
- Förbered valfri sallad och förslagsvis senapsdressing om du vill ha det till.
- Ta ut potatisarna. Kontrollera så de är klara med en provsticka annars baka några minuter till. Låt potatisarna svalna något.
- Skär ett kryss i bakpotatisarna och tryck till nedtill så de öppnar sig. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
- Fyll bakpotatisarna med skinkröran samt servera ev. med sallad.
Serveringsförslag
- Gott som lätt lunch eller middag.
- Servera gärna med en grönsallad till. Eller som jag gjorde på bilden med strimlad isbergssallad med halverade cocktailtomater samt skivade rädisor med en senapsdressing.
Varianter
- Du kan ta valfri skinka som kokt eller rökt skinka. Även kassler går bra.
- Majs, morot, Dijonsenap, vitlök, pepparrot och salladslök är valfritt att ha i men gott.
- Fler förslag som passar i röran är tärnad röd paprika, tärnat äpple, hackad rödlök, strimlad purjolök.
- Matyoghurt kan bytas mot crème fraiche eller gräddfil. Vidare kan du ha några msk majonnäs.
Uppskattat näringsvärde per portion: 711 kcal