Bakad potatis med skinkröra

Bakad potatis med skinkröra. God fyllning till bakad potatis av strimlad rökt eller kokt skinka, majs, salladslök, pepparrot, dijonsenap, kokta morotstärningar, vitlök och yoghurt.

Gott med en sallad - förslagsvis strimlad isbergssallad med halverade cocktailtomater samt skivade rädisor med en senapsdressing.

4 portioner bakad potatis med skinkröra

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 stora bakpotatisar
  • 200 gram rökt skinka
  • 2 dl majs, gärna från kokta majskolvar
  • 2 morötter
  • 2 salladslökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk pepparrot från tub eller finriven färsk pepparrot
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl matyoghurt
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader över och undervärme.
  2. Stick ca 4 gånger några hål i bakpotatisarna med en gaffel.
  3. Slå ev. in dem i folie om du önskar. Lägg dem med folieskarven nedåt i en långpanna.
  4. Baka potatisarna i ca 1 timme och 15 minuter i mitten av ugnen.
  5. Gör under tiden skinkröran: Tärna skinkan och lägg i en skål.
  6. Skala och tärna morötterna. Koka i ca 10 minuter och skölj sedan kalla i durkslag. Lägg i skålen.
  7. Skölj och strimla salladslöken. Fräs den i olivolja någon minut i en panna. Tillsätt till skinkan.
  8. Skala och pressa i vitlök. Tillsätt pepparrot, dijonsenap och majs.
  9. Rör i yoghurt samt smaksätt med salt och peppar.
  10. Förbered sallad och senapsdressing om du vill ha det till.
  11. Känn om potatisarna är mjuka med en potatissticka eller skär ett snitt i en och känn efter.
  12. Skär ett kryss i bakpotatisarna och tryck till nedtill så de öppnar sig. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
  13. Fyll bakpotatisarna med skinkröran samt servera ev. med sallad.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer