Majssås

Introduktion och förberedelse för tillagning

En god sås av majs smaksatt med spiskummin, gurkmeja och grädde eller creme fraiche.

Majssås passar som ljus sås till ex. grillad eller stek lax, kycklingfilé, stekt vit fisk som torsk, stekt kotlett eller till stekt quorn eller stekt halloumiost.

Du kan laga såsen av färsk kokt majs eller köpt färdig majs på burk.

4 portioner majssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 200 gram majs
  • 3 msk mjöl
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 2 dl grädde eller crème fraiche
  • 4 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Fräs löken i olivolja någon minut i en stor kastrull.
  3. Tillsätt majs och kryddor samt fräs ytterligare någon minut.
  4. Strö över mjöl och rör runt samt fräs någon minut till.
  5. Slå på 6 dl liter vatten, rör runt och låt koka på medelvärme i cirka 10 minuter.
  6. Mixa majssåsen. Du kan förslagsvis använda stavmixer. Eller matberedare eller blender.
  7. Sila såsen genom en sil eller durkslag ner i en ny kastrull.
  8. Värm såsen och rör ner grädde eller crème fraiche samt smaka av majssåsen med citronsaft, salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-04

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.