Majssås

Introduktion och förberedelse

En god sås av majs smaksatt med spiskummin, gurkmeja och grädde eller crème fraiche.

Serveringsförslag

Majssås passar som ljus sås till det mesta.

Några rätter jag tycker såsen passar till är grillad eller stekt lax, kycklingfilé, stekt vit fisk som panerad torsk, kokt torsk, stekt kotlett eller till stekt quorn eller stekt halloumibiffar med mera.

Godast med färsk kokt majs

Du kan laga såsen av färsk kokt majs eller fryst majs, kokt vakuumförpackad majs eller burkmajs.

4 portioner majssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 200 gram majs
  • 3 msk mjöl
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 2 dl grädde eller crème fraiche
  • 4 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Fräs löken i olivolja någon minut i en stor kastrull.
  3. Tillsätt majs och kryddor samt fräs ytterligare någon minut.
  4. Strö över mjöl och rör runt samt fräs någon minut till.
  5. Slå på 6 dl liter vatten, rör runt och låt koka på medelvärme i cirka 10 minuter.
  6. Mixa majssåsen. Du kan förslagsvis använda stavmixer. Eller matberedare eller blender.
  7. Sila såsen genom en sil eller durkslag ner i en ny kastrull.
  8. Värm såsen och rör ner grädde eller crème fraiche samt smaka av majssåsen med citronsaft, salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-19