Kokt majskolv med smör

Introduktion och förberedelse för tillagning

Nyplockad kokt majskolv av sockermajs med smör, salt och peppar. Corn on the cob kallar amerikanerna det.

En god förrätt eller tillbehör till det mesta. Kan också läggas i frysen.

Vidare kan du skära bort majsen så har du jättegod majs till sallad och annat.

4 portioner kokt majskolv

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 färska hela majskolvar
  • 120 gram smör
  • 1 tsk gourmetsalt
  • 2 krm svartpeppar från kvarn

Tillagning

  1. Plocka fram en kastrull eller panna där majskolvarna får plats att koka i vatten.
  2. Koka upp vattnet med saltat vatten (1 matsked till 2 liter).
  3. Skala bort bladen runt kolvarna. Du kan ev. dela majskolvarna om de ej får plats hela.
  4. Koka majskolvarna i 10-15 minuter. Ta loss ett majskorn och prova så de är goda. Kokar man för länge blir de hårda igen.
  5. Häll av i durkslag.
  6. Servera majskolvarna varma med en klick smör och strö över gourmetsalt samt nymalen svartpeppar från kvarn.
  7. Eller skölj majsen i kallt vatten om du ska ha dem till annat. Då kan du sedan skära bort majskornen och frysa in, ha i kylen eller njuta i direkt som tillbehör eller i sallad som likt burkmajs.
E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.