Kokt majskolv med smör

Nyplockad kokt majskolv av sockermajs med smör, salt och peppar. Corn on the cob kallar amerikanerna det.

En god förrätt eller tillbehör till det mesta. Kan också läggas i frysen.

Vidare kan du skära bort majsen så har du jättegod majs till sallad och annat.

4 portioner kokt majskolv

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 färska hela majskolvar
  • 120 gram smör
  • 1 tsk gourmetsalt
  • 2 krm svartpeppar från kvarn

Tillagning

  1. Plocka fram en kastrull eller panna där majskolvarna får plats att koka i vatten.
  2. Koka upp vattnet med saltat vatten (1 matsked till 2 liter).
  3. Skala bort bladen runt kolvarna. Du kan ev. dela majskolvarna om de ej får plats hela.
  4. Koka majskolvarna i 10-15 minuter. Ta loss ett majskorn och prova så de är goda. Kokar man för länge blir de hårda igen.
  5. Häll av i durkslag.
  6. Servera majskolvarna varma med en klick smör och strö över gourmetsalt samt nymalen svartpeppar från kvarn.
  7. Eller skölj majsen i kallt vatten om du ska ha dem till annat. Då kan du sedan skära bort majskornen och frysa in, ha i kylen eller njuta i direkt som tillbehör eller i sallad som likt burkmajs.
E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer