Kokt majskolv med smör

Nyplockad kokt majskolv av sockermajs med smör, salt och peppar. Corn on the cob kallar amerikanerna det.

En god förrätt eller tillbehör till det mesta. Kan också läggas i frysen.

Vidare kan du skära bort majsen så har du jättegod majs till sallad och annat.

4 portioner kokt majskolv

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 färska hela majskolvar
  • 120 gram smör
  • 1 tsk gourmetsalt
  • 2 krm svartpeppar från kvarn

Tillagning

  1. Plocka fram en kastrull eller panna där majskolvarna får plats att koka i vatten.
  2. Koka upp vattnet med saltat vatten (1 matsked till 2 liter).
  3. Skala bort bladen runt kolvarna. Du kan ev. dela majskolvarna om de ej får plats hela.
  4. Koka majskolvarna i 10-15 minuter. Ta loss ett majskorn och prova så de är goda. Kokar man för länge blir de hårda igen.
  5. Häll av i durkslag.
  6. Servera majskolvarna varma med en klick smör och strö över gourmetsalt samt nymalen svartpeppar från kvarn.
  7. Eller skölj majsen i kallt vatten om du ska ha dem till annat. Då kan du sedan skära bort majskornen och frysa in, ha i kylen eller njuta i direkt som tillbehör eller i sallad som likt burkmajs.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer