Majsplättar
Små goda plättar med majs i plättsmeten.
Tillagning
- Blanda vetemjöl med ägg i en stor bunke.
- Rör i mjölken under vispning och rör ut klumparna.
- Tillsätt hälften av majsen.
- Mixa pannkakssmeten med majskornen med en stavmixer eller kör i matberedare eller blender. Majskornen ska krossas grovt och blandas i pannkakssmeten.
- Tillsätt resten av majsen och rör ihop till en pannkakssmet med mixade och hela majskorn blandat.
- Värm en stekpanna till 3/4 värme, tillsätt en halv msk smör och en halv msk olja, klicka ut pannkakssmet i små plättliknande rundlar och stek några majsplättar i taget på båda sidor i ca 3-4 minuter på varje sida.
- Lägg upp majsplättarna på tallrik eller fat och servera.
Serveringsförslag
- Majsplättar kan serveras som vanliga plättar med sylt som hallonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt samt vispad grädde eller glass till efterrätt.
- Plättarna är också goda till frukost, brunch, lätt lunch eller mellanmål med vaniljyoghurt, matyoghurt, vanlig yoghurt eller kvarg samt färska bär, tärnad frukt, fruktsallad med melon och ananas.
- Toppa med rostade hackade hasselnötter, mandlar, valnötter, pumpafrön, solrosfrön och/eller sesamfrön samt kanel.
- Häll på lite lönnsirap, vanlig sirap, socker, nutella, sylt eller honung passar också.
Val av majs
Du kan använda majskorn från färsk kokt majskolv; fryst tinad majs; kokt vakuumförpackad majs eller burkmajs.
Uppskattat näringsvärde per portion: 408 kcal