Majsplättar

Introduktion och förberedelse

Små goda plättar med majs i plättsmeten.

Serveringsförslag

  • Majsplättar kan serveras som vanliga plättar med sylt som hallonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt samt vispad grädde eller glass till efterrätt.
  • Plättarna är också goda till frukost, brunch, lätt lunch eller mellanmål med vaniljyoghurt, matyoghurt, vanlig yoghurt eller kvarg samt färska bär, tärnad frukt, fruktsallad med melon och ananas.
  • Toppa med rostade hackade hasselnötter, mandlar, valnötter, pumpafrön, solrosfrön och/eller sesamfrön samt kanel.
  • Häll på lite lönnsirap, vanlig sirap, socker, nutella, sylt eller honung passar också.

Val av majs

Du kan använda majskorn från färsk kokt majskolv; fryst tinad majs; kokt vakuumförpackad majs eller burkmajs.

Plättar med majs i smeten på fat
En variant på vanliga plättar med majskorn i smeten. Blir lite extra matiga och goda samt ett bra sätt att få med lite extra grönsaker i maten.

4 portioner majsplättar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 500 gram majskorn
  • 2 krm salt
  • 25 gram smör
  • 0,5 dl matolja

Tillagning

  1. Blanda vetemjöl med ägg i en stor bunke.
  2. Rör i mjölken under vispning och rör ut klumparna.
  3. Tillsätt hälften av majsen.
  4. Mixa pannkakssmeten med majskornen med en stavmixer eller kör i matberedare eller blender. Majskornen ska krossas grovt och blandas i pannkakssmeten.
  5. Tillsätt resten av majsen och rör ihop till en pannkakssmet med mixade och hela majskorn blandat.
  6. Värm en stekpanna till 3/4 värme, tillsätt en halv msk smör och en halv msk olja, klicka ut pannkakssmet i små plättliknande rundlar och stek några majsplättar i taget på båda sidor i ca 3-4 minuter på varje sida.
  7. Lägg upp majsplättarna på tallrik eller fat och servera.
E-mail
Medel: 3.5 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 408 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-19