Räksallad med ägg

Räksallad med ägg, avokado, grönsallad, rödlök, tomat, gurka, paprika, majs samt salladsdressing med olivolja, Dijonsenap, honung och vit balsamvinäger.
Riktigt lyxig blir räksalladen med handskalade räkor. Här har jag använt tinade frysta skalade räkor.
Annat som passar i räksallad är vit inlagd sparris, kokt grön eller vit sparris, haricots verts, svarta oliver, kapris, finriven morot, citronklyftor, babyspenat och majonnäs.
Istället för att blanda salladen i en stor salladsskål kan man lägga upp ingredienserna i varsin liten skål eller tallrik. Duka upp som en salladsbuffé så kan gästerna själva tossa (blanda) ihop sin sallad med det de vill ha samt dressing i en salladsskål och sedan lägga upp i en djup tallrik att äta på.
Gott med baguette och färskost.

4 portioner räksallad med ägg

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 dl skalade räkor
  • 4 ägg
  • 1 paket cocktailtomater
  • 15 cm gurka
  • 2 dl majs
  • 1 röd paprika
  • 0,5 rödlök
  • 1 avokado
  • 65 gram salladsmix
  • 0,5 huvud isbergssallad
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka ägg ca 7 minuter. De ska vara hårdkokta men med en lite mjuk gula. Skölj dem sedan i kallt vatten, skala dem och dela i ägghalvor.
  2. Tina räkor om du köpt frysta. Eller skala räkor om du köpt med skal. Häll av räkor om du köpt dem i lag.
  3. Lägg upp ingredienserna i en stor salladsskål efter hand du förbereder dem.
  4. Skölj gurka och tärna den.
  5. Skölj majs.
  6. Skölj och skär paprika i tärningar.
  7. Skala rödlök och strimla den.
  8. Skär avokado i halvor, sätt kniven i kärnan och vrid loss den. Gröp ur samt skär avokadohalvorna i skivor.
  9. Skölj sallad och blanda med grovt delad isbergssallad.
  10. Blanda dressingen av olivolja, vinäger, senap, honung och svartpeppar. Smaka av med salt.
  11. Blanda runt salladen med hälften av dressingen. Servera ur salladsskålen eller fördela i fyra djupa tallrikar. Skeda över resten av dressingen. Lägg på ägghalvor och servera räksalladen.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer