Räksallad med ägg

Introduktion och förberedelse

Räksallad med ägg, avokado, grönsallad, rödlök, tomat, gurka, paprika, majs samt salladsdressing med olivolja, Dijonsenap, honung och vit balsamvinäger.

Serveringsförslag

  • Blanda och servera salladen i en stor salladsskål eller lägg upp i djupa salladstallrikar.
  • Man kan också lägga upp ingredienserna i varsin liten skål eller tallrik och duka upp som en salladsbuffé så kan gästerna själva tossa (blanda) ihop sin sallad med det de vill ha samt dressing. Ha då gärna en salladsskål att blanda salladen i.
  • Gott med baguette och färskost som pålägg. Baka egen baguette eller värm en bake-off baguett. Färskost kan du också göra egen eller köpå någon smaksatt variant.

Tips

Riktigt lyxig blir räksalladen med handskalade räkor. Här har jag använt tinade frysta skalade räkor. Köp MSC-märkta räkor.

Varianter

  • Annat som passar i räksallad är vit inlagd sparris, kokt grön eller vit sparris, haricots verts, svarta oliver, kapris, finriven morot, citronklyftor, babyspenat och majonnäs.
  • Du kan ha valfri salladsdressing till - några förslag är med saffran, Rhode Island eller med chili och paprika.

4 portioner räksallad med ägg

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 dl skalade räkor
  • 4 ägg
  • 1 paket cocktailtomater
  • 15 cm gurka
  • 2 dl majs
  • 1 röd paprika
  • 0,5 rödlök
  • 1 avokado
  • 65 gram salladsmix
  • 0,5 huvud isbergssallad
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka ägg ca 7 minuter. De ska vara hårdkokta men med en lite mjuk gula. Skölj dem sedan i kallt vatten, skala dem och dela i ägghalvor.
  2. Tina räkor om du köpt frysta. Eller skala räkor om du köpt med skal. Häll av räkor om du köpt dem i lag.
  3. Lägg upp ingredienserna i en stor salladsskål efter hand du förbereder dem.
  4. Skölj gurka och tärna den.
  5. Skölj majs.
  6. Skölj och skär paprika i tärningar.
  7. Skala rödlök och strimla den.
  8. Skär avokado i halvor, sätt kniven i kärnan och vrid loss den. Gröp ur samt skär avokadohalvorna i skivor.
  9. Skölj sallad och blanda med grovt delad isbergssallad.
  10. Blanda dressingen av olivolja, vinäger, senap, honung och svartpeppar. Smaka av med salt.
  11. Blanda runt salladen med hälften av dressingen. Servera ur salladsskålen eller fördela i fyra djupa tallrikar. Skeda över resten av dressingen. Lägg på ägghalvor och servera räksalladen.
E-mail
Medel: 3.8 (57 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 326 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-23

Tillbehör och liknande recept: