Räksallad med ägg

Introduktion och förberedelse

Räksallad med ägg, avokado, grönsallad, rödlök, tomat, gurka, paprika, majs samt salladsdressing med olivolja, Dijonsenap, honung och vit balsamvinäger.

Riktigt lyxig blir räksalladen med handskalade räkor. Här har jag använt tinade frysta skalade räkor. Köp MSC-märkta räkor.

Istället för att blanda salladen i en stor salladsskål kan man lägga upp ingredienserna i varsin liten skål eller tallrik.

Duka upp som en salladsbuffé så kan gästerna själva tossa (blanda) ihop sin sallad med det de vill ha samt dressing i en salladsskål och sedan lägga upp i en djup tallrik att äta på.

Gott med baguette och färskost som pålägg. Baka egen baguette eller värm en bake-off baguett. Färskost kan du också göra egen eller köpå någon smaksatt variant.

Varianter

Annat som passar i räksallad är vit inlagd sparris, kokt grön eller vit sparris, haricots verts, svarta oliver, kapris, finriven morot, citronklyftor, babyspenat och majonnäs.

4 portioner räksallad med ägg

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 dl skalade räkor
  • 4 ägg
  • 1 paket cocktailtomater
  • 15 cm gurka
  • 2 dl majs
  • 1 röd paprika
  • 0,5 rödlök
  • 1 avokado
  • 65 gram salladsmix
  • 0,5 huvud isbergssallad
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka ägg ca 7 minuter. De ska vara hårdkokta men med en lite mjuk gula. Skölj dem sedan i kallt vatten, skala dem och dela i ägghalvor.
  2. Tina räkor om du köpt frysta. Eller skala räkor om du köpt med skal. Häll av räkor om du köpt dem i lag.
  3. Lägg upp ingredienserna i en stor salladsskål efter hand du förbereder dem.
  4. Skölj gurka och tärna den.
  5. Skölj majs.
  6. Skölj och skär paprika i tärningar.
  7. Skala rödlök och strimla den.
  8. Skär avokado i halvor, sätt kniven i kärnan och vrid loss den. Gröp ur samt skär avokadohalvorna i skivor.
  9. Skölj sallad och blanda med grovt delad isbergssallad.
  10. Blanda dressingen av olivolja, vinäger, senap, honung och svartpeppar. Smaka av med salt.
  11. Blanda runt salladen med hälften av dressingen. Servera ur salladsskålen eller fördela i fyra djupa tallrikar. Skeda över resten av dressingen. Lägg på ägghalvor och servera räksalladen.
E-mail
Medel: 4 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 326 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-28

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.