Hemgjorda popcorn

Introduktion och förberedelse

Hemgjorda popcorn med smör och flingsalt. Ett grundrecept på att poppa egna popcorn. Nypoppade popcorn är mycket gott, billigt och relativt nyttigt snacks (beroende på om du tar på smör och i så fall hur mycket).

För att få den goda smörsmaken så tillsätter du smält smör eller smör i klickar efter du poppat popcornen i olja - man poppar inte popcornen i smöret - så bränns smöret och smakar inget vidare. Ett alternativ är att bryna smöret för en mer brynt smak på popcornen.

Räkna att en deciliter majskorn räcker till en liten skål popcorn för 2 portioner. Hur många den egentligen räcker till är svårt att säga och beror på hur mycket var och en äter såklart. Skulle popcornen ta slut så går det snabbt att poppa mer popcorn. Popcorn går att förbereda ex. till en stor fest och förvara i en påse någon dag när de svalnat. Vänta då med att tillsätta smör. Hållbarheten ökar om du ej har i smör förrän vid servering.

2 portioner hemgjorda popcorn

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 1 dl majskorn
  • 2 msk matolja, ex. majsolja, solrosolja eller rapsolja (ska tåla hög värme)
  • 1 krm salt eller 0,5 tsk flingsalt
  • 1-2 msk smör (valfritt)

Tillagning

  1. Plocka fram en stor kastrull eller gryta med tättslutande lock.
  2. Tillsätt oljan.
  3. Mät upp majsgryn och häll i. Skaka runt i oljan.
  4. Hetta upp oljan och majskornen under lock tills de börjar poppa. Skaka då och då och håll i locket med en grytvante så att inte locket far upp och popcornen invaderar köket.
  5. Sänk värmen till hälften och fortsätt poppa tills inga majskorn poppar längre.
  6. Ta av från värmen och vänta någon minut så att inget majskorn poppar när du lyfter locket.
  7. Smält smör i sen skål i mikron eller i en kastrull. Vänd runt smöret med popcornen.
  8. Häll upp popcornen i en skål och salta dem. Smaka om det behövs mer salt.
  9. Popcorn är godast nypoppade och ljumma.
E-mail
Medel: 4.1 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 414 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.