Hemgjorda popcorn

Hemgjorda popcorn med smör och flingsalt. Ett grundrecept på att poppa egna popcorn. Nypoppade popcorn är mycket gott, billigt och relativt nyttigt snacks (beroende på om du tar på smör och i så fall hur mycket).

För att få den goda smörsmaken så tillsätter du smält smör eller smör i klickar efter du poppat popcornen i olja - man poppar inte popcornen i smöret - så bränns smöret och smakar inget vidare. Ett alternativ är att bryna smöret för en mer brynt smak på popcornen.

Räkna att en deciliter majskorn räcker till en liten skål popcorn för 2 portioner. Hur många den egentligen räcker till är svårt att säga och beror på hur mycket var och en äter såklart. Skulle popcornen ta slut så går det snabbt att poppa mer popcorn. Popcorn går att förbereda ex. till en stor fest och förvara i en påse någon dag när de svalnat. Vänta då med att tillsätta smör. Hållbarheten ökar om du ej har i smör förrän vid servering.

2 portioner hemgjorda popcorn

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 1 dl majskorn
  • 2 msk matolja, ex. majsolja, solrosolja eller rapsolja (ska tåla hög värme)
  • 1 krm salt eller 0,5 tsk flingsalt
  • 1-2 msk smör (valfritt)

Tillagning

  1. Plocka fram en stor kastrull eller gryta med tättslutande lock.
  2. Tillsätt oljan.
  3. Mät upp majsgryn och häll i. Skaka runt i oljan.
  4. Hetta upp oljan och majskornen under lock tills de börjar poppa. Skaka då och då och håll i locket med en grytvante så att inte locket far upp och popcornen invaderar köket.
  5. Sänk värmen till hälften och fortsätt poppa tills inga majskorn poppar längre.
  6. Ta av från värmen och vänta någon minut så att inget majskorn poppar när du lyfter locket.
  7. Smält smör i sen skål i mikron eller i en kastrull. Vänd runt smöret med popcornen.
  8. Häll upp popcornen i en skål och salta dem. Smaka om det behövs mer salt.
  9. Popcorn är godast nypoppade och ljumma.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-01-31

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer