Hemgjorda popcorn

Hemgjorda popcorn med smör och flingsalt. Ett grundrecept på att poppa egna popcorn. Nypoppade popcorn är mycket gott, billigt och relativt nyttigt snacks (beroende på om du tar på smör och i så fall hur mycket).

För att få den goda smörsmaken så tillsätter du smält smör eller smör i klickar efter du poppat popcornen i olja - man poppar inte popcornen i smöret - så bränns smöret och smakar inget vidare. Ett alternativ är att bryna smöret för en mer brynt smak på popcornen. 

Räkna att en deciliter majskorn räcker till en liten skål popcorn för 2 portioner. Hur många den egentligen räcker till är svårt att säga och beror på hur mycket var och en äter såklart. Skulle popcornen ta slut så går det snabbt att poppa mer popcorn. Popcorn går att förbereda ex. till en stor fest och förvara i en påse någon dag när de svalnat. Vänta då med att tillsätta smör. Hållbarheten ökar om du ej har i smör förrän vid servering. 

2 portioner hemgjorda popcorn

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 1 dl majskorn
  • 2 msk matolja, ex. majsolja, solrosolja eller rapsolja (ska tåla hög värme)
  • 1 krm salt eller 0,5 tsk flingsalt
  • 1-2 msk smör (valfritt)

Tillagning

  1. Plocka fram en stor kastrull eller gryta med tättslutande lock.
  2. Tillsätt oljan.
  3. Mät upp majsgryn och häll i. Skaka runt i oljan.
  4. Hetta upp oljan och majskornen under lock tills de börjar poppa. Skaka då och då och håll i locket med en grytvante så att inte locket far upp och popcornen invaderar köket.
  5. Sänk värmen till hälften och fortsätt poppa tills inga majskorn poppar längre.
  6. Ta av från värmen och vänta någon minut så att inget majskorn poppar när du lyfter locket.
  7. Smält smör i sen skål i mikron eller i en kastrull. Vänd runt smöret med popcornen.
  8. Häll upp popcornen i en skål och salta dem. Smaka om det behövs mer salt.
  9. Popcorn är godast nypoppade och ljumma.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer