Majssoppa
Majssoppa som är en smidig och enkel soppa på färsk kokt majs, fryst majs eller burkmajs.
Soppan får en god smak av lite spiskummin, citron, lök och så lite krämig grädde och crème fraiche.
Tillagning
- Skala och hacka lök.
- Fräs löken i olivolja någon minut i en stor kastrull.
- Tillsätt majs och kryddor samt fräs ytterligare någon minut.
- Slå på vatten och låt koka på medelvärme i cirka 10 minuter.
- Mixa majssoppan. Du kan förslagsvis använda stavmixer. Eller matberedare eller mixer.
- Sila soppan genom en sil eller durkslag samt tryck genom så mycket du kan ner i en ny kastrull.
- Värm soppan och rör ner grädde eller crème fraiche samt smaka av majssoppan med citronsaft, salt och vitpeppar.
Serveringsförslag
- Soppan är god som den är både till vardag lunch, lunchlåda, lätt middag eller soppbuffé.
- Du kan garnera den med hackad gräslök, persilja, färsk koriander eller dill.
- Ett gott bröd passar till som bake-off baguette, surdegsbröd, baguette eller hembakt bröd som surdegsbröd, grissini, baguette eller brytbröd. Då kan man även ha ett lyxigt pålägg som färskost.
- Eller med varma mackor eller ostgratinerade breadsticks.
- Soppan kan även lyxas till och du kan toppa med skalade räkor; knaperstekt bacon, fläsk eller pancetta; fräst svamp; kålrot- och morotstärningar samt stekta fläsktärningar; eller halstrade pilgrimsmusslor.
- Gott efter är en efterrätt som en klassisk äppelpaj.
Val av majs
Godast blir soppan med färsk kokt majs från majskolv.
Till 400 gram majskorn behöver du ca 4 majskolvar. Du kan spara majs som blir över. Ta bort blasten på majskolvarna och koka dem.
Varianter
- Andra goda kryddor i majssoppa är något krm curry samt chili som sambal oelek.
- Gillar du vitlök kan du ha i en halv hackad vitlök och fräsa med löken i början.
- Blir vegan med havregrädde eller sojagrädde.
Uppskattat näringsvärde per portion: 238 kcal