Majssoppa

Majssoppa som är en smidig och enkel soppa på färsk kokt majs, fryst majs eller burkmajs.

Godast blir soppan med färsk kokt majs från majskolv.

Till 400 gram majskorn behöver du ca 4 majskolvar. Du kan spara majs som blir över. Ta bort blasten på majskolvarna och koka dem i 40 minuter. Låt svalna och dela i tre delar på tvären. Skär loss majskornen från kolvarna och använd majsen till ex. majssoppa.

Andra goda kryddor i majssoppa är något krm curry samt chili som sambal oelek.

4 portioner majssoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 400 gram majs
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 2 dl grädde eller creme fraiche
  • 4 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Fräs löken i olivolja någon minut i en stor kastrull.
  3. Tillsätt majs och kryddor samt fräs ytterligare någon minut.
  4. Slå på 1,8 liter vatten och låt koka på medelvärme i cirka 10 minuter.
  5. Mixa majssoppan. Du kan förslagsvis använda stavmixer. Eller matberedare eller mixer.
  6. Sila soppan genom en sil eller durkslag ner i en ny kastrull.
  7. Värm soppan och rör ner grädde eller creme fraiche samt smaka av majssoppan med citronsaft, salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 3.5 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept