Kycklingsallad

Introduktion och förberedelse

Med färdiggrillad kyckling fixar du snabbt och enkelt en god och nyttig kycklingsallad. Här med knaperstekt bacon, avokado, rödlök, majs, paprika, gurka, tomat och grönsallad.

Du kan välja andra grönsaker efter tycke. Några förslag är finriven morot, babyspenat, groddar, kapris och oliver.

Vill du ha en matigare sallad kan man blanda i kokt tärnad potatis, kokt ris, kokt bulgur, kokt pasta, kokta bönor eller linser.

Gott med nybakt baguette (du kan ta bake-off) och färskost till.

Mys med salladsbuffé

Istället för att blanda salladen i en stor salladsskål kan man lägga upp ingredienserna i varsin liten skål eller tallrik. Duka upp som en salladsbuffé så kan gästerna själva tossa (blanda) ihop sin sallad med det de vill ha samt dressing i en salladsskål och sedan lägga upp i en djup tallrik att äta på.

4 portioner kycklingsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg grillad hel kyckling
  • 120 gram bacon
  • 1 paket cocktailtomater
  • 15 cm gurka
  • 2 dl majs
  • 1 röd paprika
  • 0,5 rödlök
  • 1 avokado
  • 65 gram salladsmix
  • 0,5 huvud isbergssallad
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Strimla bacon och stek den knaprig i en stekpanna. Rör då och då.
  2. Plocka köttet från kycklingen och dra isär eller skär det i grova bitar.
  3. Lägg upp ingredienserna i en stor salladsskål efter hand. Skölj tomater och skär dem i halvor.
  4. Skölj gurka och tärna den.
  5. Skölj majs.
  6. Skölj och skär paprika i tärningar.
  7. Skala rödlök och strimla den.
  8. Skär avokado i halvor, sätt kniven i kärnan och vrid loss den. Gröp ur samt skär avokadohalvorna i skivor.
  9. Skölj sallad och blanda med grovt delad isbergssallad.
  10. Blanda dressingen av olivolja, vinäger, senap, honung och svartpeppar. Smaka av med salt.
  11. Tillsätt baconbitarna (häll bort baconfettet om du vill).
  12. Blanda runt salladen med hälften av dressingen. Servera ur salladsskålen eller fördela i fyra djupa tallrikar. Skeda över resten av dressingen vid servering.
E-mail
Medel: 3.5 (22 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.