Kycklingsallad

Med färdiggrillad kyckling fixar du snabbt och enkelt en god och nyttig kycklingsallad. Här med knaperstekt bacon, avokado, rödlök, majs, paprika, gurka, tomat och grönsallad.
Du kan välja andra grönsaker efter tycke. Några förslag är finriven morot, babyspenat, groddar, kapris och oliver.
Vill du ha en matigare sallad kan man blanda i kokt tärnad potatis, kokt ris, kokt bulgur, kokt pasta, kokta bönor eller linser.
Gott med nybakt baguette (du kan ta bake-off) och färskost till.
Istället för att blanda salladen i en stor salladsskål kan man lägga upp ingredienserna i varsin liten skål eller tallrik. Duka upp som en salladsbuffé så kan gästerna själva tossa (blanda) ihop sin sallad med det de vill ha samt dressing i en salladsskål och sedan lägga upp i en djup tallrik att äta på.

4 portioner kycklingsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg grillad hel kyckling
  • 120 gram bacon
  • 1 paket cocktailtomater
  • 15 cm gurka
  • 2 dl majs
  • 1 röd paprika
  • 0,5 rödlök
  • 1 avokado
  • 65 gram salladsmix
  • 0,5 huvud isbergssallad
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Strimla bacon och stek den knaprig i en stekpanna. Rör då och då.
  2. Plocka köttet från kycklingen och dra isär eller skär det i grova bitar.
  3. Lägg upp ingredienserna i en stor salladsskål efter hand. Skölj tomater och skär dem i halvor.
  4. Skölj gurka och tärna den.
  5. Skölj majs.
  6. Skölj och skär paprika i tärningar.
  7. Skala rödlök och strimla den.
  8. Skär avokado i halvor, sätt kniven i kärnan och vrid loss den. Gröp ur samt skär avokadohalvorna i skivor.
  9. Skölj sallad och blanda med grovt delad isbergssallad.
  10. Blanda dressingen av olivolja, vinäger, senap, honung och svartpeppar. Smaka av med salt.
  11. Tillsätt baconbitarna (häll bort baconfettet om du vill).
  12. Blanda runt salladen med hälften av dressingen. Servera ur salladsskålen eller fördela i fyra djupa tallrikar. Skeda över resten av dressingen vid servering.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer