Karamellpopcorn

Poppa egna karamellpopcorn. Smält socker - eller karamell - blandat med popcorn blir farligt söta, knapriga och goda popcorn. Lite salt och smörsmak på det. Kan även lagas med köpta färdiga popcorn såklart. 

Popcornen kan också lagas med färdig kolasås, sirap eller lönnsirap - då slipper du smälta socker till karamell som kan vara riskfyllt då den är så het. Ringla över popcornen som karamellen i receptet, rosta i ugnen och blanda runt jämnt. 

Först poppar du vanliga popcorn i olja sedan blandar du dem smör eller kokosolja, salt och sist smält socker - karamel. Därefter rostar man dem i ugnen för att man ska kunna blanda ut karamellen någorlunda jämnt med popcornen. Använd gärna en termometer när du smälter sockret - karamellen bör vara runt 120-140 grader.

Räkna att två deciliter majskorn räcker till en skål popcorn för 4 portioner. Hur många den egentligen räcker till är svårt att säga och beror på hur mycket var och en äter såklart. 

Varning för het karamell:

  • Blanda runt de varma popcornen med redskap. Varning - ta ej i den heta karamellen och servera ej innan popcornen svalnat riktigt. Smält socker - karamell - är mycket het - 120-140 grader - och akta noga så att du ej tar i eller tjuväter popcorn innan den heta karamellen svalnat (även om den stelnat så kan den ännu vara riktigt het).
  • Tips är att ej ha barn i närheten när du lagar dessa popcorn med tanke på den heta karamellen.

4 portioner godispopcorn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 dl majskorn
  • 4 msk matolja, ex. majsolja, solrosolja eller rapsolja (ska tåla hög värme)
  • 2 krm salt eller 0,5 tsk flingsalt
  • 2 msk smält smör eller kokosolja
  • Karamell: 2 dl strösocker

Tillagning

  1. Poppa popcornen: plocka fram en stor kastrull eller gryta med tättslutande lock.
  2. Tillsätt oljan.
  3. Mät upp majsgryn och häll i. Skaka runt i oljan.
  4. Hetta upp oljan och majskornen under lock tills de börjar poppa. Skaka då och då och håll i locket med en grytvante så att inte locket far upp och popcornen invaderar köket.
  5. Sänk värmen till hälften och fortsätt poppa tills inga majskorn poppar längre.
  6. Ta av från värmen och vänta någon minut så att inget majskorn poppar när du lyfter locket.
  7. Valfritt med smör: smält smör i en skål i mikron eller i en kastrull. Vänd runt smöret eller kokosfettet med popcornen.
  8. Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Sprid ut popcornen i en djup långpanna med bakplåtspapper.
  10. Karamell: mät upp socker i en tjockbottnad kastrull.
  11. Smält sockret försiktigt på medelvärme och ha hela tiden ett öga så att sockret ej bränns utan sakta smälter till en ljus brun karamell. Använd gärna en digital-termometer och mät upp temperaturen till 120-140 grader. Du kan röra lite försiktigt i sockret då och då under tiden.
  12. Ringla karamellen direkt från kastrullen över popcornen. Vänd karamellen så gott det går med två redskap ex. två stekspadar eller slevar. OBS Varning karamellen är mycket het även om den stelnar rätt snabbt - så ta ej i popcorn med händerna eller tjuvsmaka - då bränner du dig.
  13. Sätt in i mitten av ugnen och värm 10 minuter. Ta ut och vänd runt igen och dela popcorn som klibbat ihop samt försök sprida ut karamellen jämnt bland popcornen. Värm eventuellt igen och blanda tills popcornen har karamell någorlunda jämnt fördelad.
  14. Ta ut och låt karamellpopcornen svalna helt - minst 10 minuter. Tjuvsmaka ej då de kan vara riktigt heta även om de stelnat.
  15. Lägg upp karamellpopcornen i en skål och servera.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer