Karamellpopcorn

Poppa egna karamellpopcorn. Smält socker - eller karamell - blandat med popcorn blir farligt söta, knapriga och goda popcorn. Lite salt och smörsmak på det. Kan även lagas med köpta färdiga popcorn såklart. 

Popcornen kan också lagas med färdig kolasås, sirap eller lönnsirap - då slipper du smälta socker till karamell som kan vara riskfyllt då den är så het. Ringla över popcornen som karamellen i receptet, rosta i ugnen och blanda runt jämnt. 

Först poppar du vanliga popcorn i olja sedan blandar du dem smör eller kokosolja, salt och sist smält socker - karamel. Därefter rostar man dem i ugnen för att man ska kunna blanda ut karamellen någorlunda jämnt med popcornen. Använd gärna en termometer när du smälter sockret - karamellen bör vara runt 120-140 grader.

Räkna att två deciliter majskorn räcker till en skål popcorn för 4 portioner. Hur många den egentligen räcker till är svårt att säga och beror på hur mycket var och en äter såklart. 

Varning för het karamell:

  • Blanda runt de varma popcornen med redskap. Varning - ta ej i den heta karamellen och servera ej innan popcornen svalnat riktigt. Smält socker - karamell - är mycket het - 120-140 grader - och akta noga så att du ej tar i eller tjuväter popcorn innan den heta karamellen svalnat (även om den stelnat så kan den ännu vara riktigt het).
  • Tips är att ej ha barn i närheten när du lagar dessa popcorn med tanke på den heta karamellen.

4 portioner godispopcorn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 dl majskorn
  • 4 msk matolja, ex. majsolja, solrosolja eller rapsolja (ska tåla hög värme)
  • 2 krm salt eller 0,5 tsk flingsalt
  • 2 msk smält smör eller kokosolja
  • Karamell: 2 dl strösocker

Tillagning

  1. Poppa popcornen: plocka fram en stor kastrull eller gryta med tättslutande lock.
  2. Tillsätt oljan.
  3. Mät upp majsgryn och häll i. Skaka runt i oljan.
  4. Hetta upp oljan och majskornen under lock tills de börjar poppa. Skaka då och då och håll i locket med en grytvante så att inte locket far upp och popcornen invaderar köket.
  5. Sänk värmen till hälften och fortsätt poppa tills inga majskorn poppar längre.
  6. Ta av från värmen och vänta någon minut så att inget majskorn poppar när du lyfter locket.
  7. Valfritt med smör: smält smör i en skål i mikron eller i en kastrull. Vänd runt smöret eller kokosfettet med popcornen.
  8. Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Sprid ut popcornen i en djup långpanna med bakplåtspapper.
  10. Karamell: mät upp socker i en tjockbottnad kastrull.
  11. Smält sockret försiktigt på medelvärme och ha hela tiden ett öga så att sockret ej bränns utan sakta smälter till en ljus brun karamell. Använd gärna en digital-termometer och mät upp temperaturen till 120-140 grader. Du kan röra lite försiktigt i sockret då och då under tiden.
  12. Ringla karamellen direkt från kastrullen över popcornen. Vänd karamellen så gott det går med två redskap ex. två stekspadar eller slevar. OBS Varning karamellen är mycket het även om den stelnar rätt snabbt - så ta ej i popcorn med händerna eller tjuvsmaka - då bränner du dig.
  13. Sätt in i mitten av ugnen och värm 10 minuter. Ta ut och vänd runt igen och dela popcorn som klibbat ihop samt försök sprida ut karamellen jämnt bland popcornen. Värm eventuellt igen och blanda tills popcornen har karamell någorlunda jämnt fördelad.
  14. Ta ut och låt karamellpopcornen svalna helt - minst 10 minuter. Tjuvsmaka ej då de kan vara riktigt heta även om de stelnat.
  15. Lägg upp karamellpopcornen i en skål och servera.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Sött vin till desserten

Sätt pricken över i till desserten. Många lägger tid på en god dessert men glömmer att ett passande sött vin till höjer den enklaste dessert till nya höjder. Så trolla med gommen och låt 1+1 bli 3. Här en introduktion till de vanligaste söta vinerna och några tips på vilka du kan handla. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips på lag men festlig och ganska lyxig grillkväll bruschetta - en förrätt från grillen - entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer