Tempehbowl

Introduktion och förberedelse

Tempehbowl - en slags matig salladstallrik med tempeh och tillbehör.

En lite matigare vegan och vegetarisk sallad eller bowl med stekt tempeh.

Serveringsförslag

  • Passar till vardags eller fredagsmiddag. Vidare blir det en god lunchlåda.
  • Jag serverade tempehn med majsdressing, snabbpicklad rödlök, gröna sojabönor, avokado, späd sallad, majs och cocktailtomater. Som matig grund hade jag Orzo-mix med korn, bovete, lupin-bulgur, gula linser och gröna ärtor.
  • Majsdressingen gjorde jag av mixad majs, chili, jordnötssmör, sesamolja, vitlök, vinäger, soja och olja. Dressingen kan du förbereda i god tid. Det blir fyra portioner och det som blir över håller några dagar i kylen eller kan frysas in.
  • Istället för majsdressing kan du ta en valfri köpt eller hemgjord dressing som tahinidressing, Pokesås, Wasabisås eller Srirachamajo.

Varianter

  • Du kan ta valfria grönsaker i din bowl. Andra förslag som passar är tärnad gurka, paprika och babyspenat.
  • Istället för grynblandningen jag tog så kan du ta kokt matvete, råris, durra, buglur eller quinoa och linser.
  • Istället för att steka tempehn så kan man fritera den i tärningar eller i stavar.

En matig vegan sallad med tempeh i pokebowl stil med min hemgjorda majsdressing och snabbpicklad rödlök.
En matig vegan sallad med tempeh i pokebowl stil med min hemgjorda majsdressing och snabbpicklad rödlök.

2 portioner tempehbowl

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 125 gram tempeh, naturell kikärt, soja eller valfri sort
  • 1 msk majsolja, rapsolja eller solrosolja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 100 gram gröna sojabönor
  • 1 avokado eller 100 gram tärnad fryst och tinad avokado
  • 10 cocktailtomater
  • 35 gram småbladig grönsallad eller babyspenat
  • 1 morot
  • 100 gram majs
  • 4 msk sesamfrön, valfri sort
  • 2 portioner eller 100 gram grynmix som Orzo-mix, hirs-mix, bulgurmix eller 2 portioner kokt matvete, råris, durra, bulgur eller quinoa och linssallad
  • 2 portioner majsdressing - se länk ovan
  • PICKLAD RÖDLÖK: 1/2 rödlök
  • 2 msk ättika 12%
  • 1,5 msk socker
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Koka grynmixen enligt paket och låt det svalna.
  2. Skala och strimla rödlöken fint och lägg med salt, peppar och ättika i en burk. Krama den mjuk någon minut - tips är att använde en plasthandske.
  3. Förbered grönsaker som tärnad avokado, tina gröna sojabönor, öppna majs, skölj sallad, skölj och dela cocktailtomater. Moroten kan du skala och sedan kan du använda skalaren att strimla fina tunna bitar av moroten - eller riv eller tärna den.
  4. Skär tempeh i tärningar. Stek den gyllenbrun i olja några minuter på varje sida. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
  5. Rosta sesamfrön i en torr stekpanna några minuter utan att bränna dem. Lägg över i en skål.
  6. Lägg upp alla ingredienser i djupa tallrikar eller skålar - förslagsvis i små högar - se bild. Eller på ett serveringsfat. Dressingen kan du ha i portionsskålar eller en skål bredvid att skeda över.
  7. Garnera salladen med några sesamfrön samt lägg upp resten i en skål bredvid att strö över vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 437 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-18