Kokt färsk majs

Kokt färsk majs är god som den är med smör, salt och svartpeppar eller så skär du loss majskornen från kolven och använder majsen till sallad eller annan matlagning.
Du kan också spara majsen i kylen eller frysa den i påsar eller burkar.

4 portioner kokt färsk majs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 majskolvar
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Rensa bort bladen runt majsen. Skär bort ev. ful topp och botten.
  2. Lägg majskolvarn i en kastrull. Förslagsvis kan du dela majsen i tre delar på tvären om de ej får plats att ligga hela ner i kastrullen.
  3. Täck majsen med vatten och tillsätt saltet.
  4. Sätt på lock och koka upp. Sänk sedan värmen så att det småkokar. Koka gärna under lock.
  5. Koka majsen i ca 40-50 minuter. Ta upp en majskolv och skär loss en bit majs och smaka om den är mjuk. Annars koka vidare några minuter till.
  6. Häll av majsen och låt de svalna eller servera dem nykokta med smör, salt och svartpeppar.
  7. Skär ev. majskolvarna i tre delar på tvären (om du kokat den hela) så är det lättare att skära loss majskornen från kolvarna genom att ställa upp kolvarna på höjden och skära loss majskornen rakt uppifrån.
  8. Nu är den kokta färska majsen klar att njutas som den är i sallad eller i annan matlagning. Den kan också sparas i kyl eller frysas i påsar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer