Kokt majs

Introduktion och förberedelse

Kokt hel majskolv är god som att servera som den är till det mesta. En klassisk förrätt eller tillbehör med smör, salt och svartpeppar.

Gott är även att koka hela färska majskolvar och skära loss majskornen från kolven. Sedan kan du använda majskornen som burkmajs eller fryst majs till sallad eller annan matlagning som majsbiffar, majssås och majssoppa med mera.

Du kan också spara majskornen i kylen eller frysa den i påsar eller burkar till senare tillfälle.

Passa på när det finns billig svensk majs på tidig höst.

4 portioner kokt färsk majs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 majskolvar
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Rensa bort bladen runt majsen. Skär bort ev. ful topp och botten.
  2. Lägg majskolvarn i en kastrull. Förslagsvis kan du dela majsen i tre delar på tvären om de ej får plats att ligga hela ner i kastrullen.
  3. Täck majsen med vatten och tillsätt saltet.
  4. Sätt på lock och koka upp. Sänk sedan värmen så att det småkokar. Koka gärna under lock.
  5. Koka majsen i 15 minuter. Ta upp en majskolv och skär loss en bit majs och smaka om den är mjuk. Annars koka vidare några minuter till. Kokar man för länge blir majsen hård igen.
  6. Häll av majsen och låt de svalna eller servera dem nykokta med smör, salt och svartpeppar.
  7. Skär ev. majskolvarna i tre delar på tvären (om du kokat den hela) så är det lättare att skära loss majskornen från kolvarna genom att ställa upp kolvarna på höjden och skära loss majskornen rakt uppifrån.
  8. Nu är den kokta färska majsen klar att njutas som den är i sallad eller i annan matlagning. Den kan också sparas i kyl eller frysas i påsar.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 99 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.