Kokt majs

Introduktion och förberedelse

Kokt majs är god som den är eller med smör, salt och svartpeppar.

Du kokar hela färska majskolvar och skär sedan loss majskornen från kolven och använder majsen till sallad eller annan matlagning som majsbiffar, majssås och majssoppa.

Du kan också spara majsen i kylen eller frysa den i påsar eller burkar till senare tillfälle. Passa på när det finns billig svensk majs på tidig höst.

4 portioner kokt färsk majs

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 25 min

Ingredienser

 • 4 majskolvar
 • 1 tsk salt

Tillagning

 1. Rensa bort bladen runt majsen. Skär bort ev. ful topp och botten.
 2. Lägg majskolvarn i en kastrull. Förslagsvis kan du dela majsen i tre delar på tvären om de ej får plats att ligga hela ner i kastrullen.
 3. Täck majsen med vatten och tillsätt saltet.
 4. Sätt på lock och koka upp. Sänk sedan värmen så att det småkokar. Koka gärna under lock.
 5. Koka majsen i 15 minuter. Ta upp en majskolv och skär loss en bit majs och smaka om den är mjuk. Annars koka vidare några minuter till. Kokar man för länge blir majsen hård igen.
 6. Häll av majsen och låt de svalna eller servera dem nykokta med smör, salt och svartpeppar.
 7. Skär ev. majskolvarna i tre delar på tvären (om du kokat den hela) så är det lättare att skära loss majskornen från kolvarna genom att ställa upp kolvarna på höjden och skära loss majskornen rakt uppifrån.
 8. Nu är den kokta färska majsen klar att njutas som den är i sallad eller i annan matlagning. Den kan också sparas i kyl eller frysas i påsar.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept