Grillad eller stekt polenta
Grillad eller stekt polenta som först är kokt och fått kallna.
Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk.
Tillagning
- Mät upp vatten, buljong eller mjölk i en kastrull.
- Tillsätt salt samt polentagryn under omrörning.
- Koka upp under omrörning. När polentan börjat tjockna så sänker du värmen och låter polentan sjuda klart i 30 minuter. Rör om ofta så att den inte bränns och klumpar sig.
- Ta av polentan och rör i smör eller olivolja, smaka av med salt och ev. riven ost.
- Klä en form likt en halv långpanna med gladplast samt smörj in den med någon msk olivolja.
- Rör i 3 äggulor i polentan och häll den i en formen. Bred ut till ett jämnt lager.
- Låt polentan svalna, täck över med plastfolie och låt sedan kallna och stelna i kylen någon timme till några timmar eller över natten. Hit kan du förbereda.
- När polentan stelnat stjälper du upp den på en skärbräda och skär upp den i lämpliga cm tjocka bitar ex. rektanglar eller trekanter.
- Stek polentabitarna i olivolja några minuter på varje sida. Eller pensla dem med olivolja och grilla dem några minuter på varje sida. Akta så de ej går sönder. De ska få fin färg och bli varma. Servera. Grilla ev. lite grönsaker som halverad knipplök, rödlök, morötter och paprika till och servera med grönsakerna på fat.
Serveringsförslag
Passar som tillbehör till grytor eller grillat.
Låt den kokta polentan stelna i ett lager som du skär i ex. rektanglar eller trekanter, pensla dem med olivolja och stek eller grilla dem till fin färg.
Smidigt då du kan förbereda polentan och ha i kylen. Sedan är det bara att grilla och steka till servering.
Tips
Polenta kan blandas med olivolja, smör, riven parmesanost, ägg, hackad soltorkad tomat eller kryddor som hackad basilika, gurkmeja, chili osv efter smak och fantasi.
Uppskattat näringsvärde per portion: 152 kcal