Grillad eller stekt polenta

Introduktion och förberedelse

Grillad eller stekt polenta som först är kokt och fått kallna. Passar som tillbehör till grillen osv. Låt den kokta polentan stelna i ett lager som du skär i ex. rektanglar eller trekanter och sedan steker eller grillar. Pensla dem med olivolja först. Smidigt då du kan förbereda polentan och ha i kylen. Sedan är det bara att grilla och steka till servering.

Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk. Polenta kan sedan blandas med olivolja, smör, riven parmesanost, ägg, hackad soltorkad tomat eller kryddor som hackad basilika, gurkmeja, chili osv efter smak och fantasi.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4-6 portioner grillad eller stekt polenta

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 liter vatten eller grönsaksbuljong
  • 250 gram, 3,5 dl polenta
  • 3 krm salt
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 2 msk riven parmesanost eller grano padano (valfritt)
  • 3 äggulor

Tillagning

  1. Mät upp vatten, buljong eller mjölk i en kastrull.
  2. Tillsätt salt samt polentagryn under omrörning.
  3. Koka upp under omrörning. När polentan börjat tjockna så sänker du värmen och låter polentan sjuda klart i 30 minuter. Rör om ofta så att den inte bränns och klumpar sig.
  4. Ta av polentan och rör i smör eller olivolja, smaka av med salt och ev. riven ost.
  5. Klä en form likt en halv långpanna med gladplast samt smörj in den med någon msk olivolja.
  6. Rör i 3 äggulor i polentan och häll den i en formen. Bred ut till ett jämnt lager.
  7. Låt polentan svalna, täck över med plastfolie och låt sedan kallna och stelna i kylen någon timme till några timmar eller över natten. Hit kan du förbereda.
  8. När polentan stelnat stjälper du upp den på en skärbräda och skär upp den i lämpliga cm tjocka bitar ex. rektanglar eller trekanter.
  9. Stek polentabitarna i olivolja några minuter på varje sida. Eller pensla dem med olivolja och grilla dem några minuter på varje sida. Akta så de ej går sönder. De ska få fin färg och bli varma. Servera. Grilla ev. lite grönsaker som halverad knipplök, rödlök, morötter och paprika till och servera med grönsakerna på fat.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 152 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-27

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept