Grillad eller stekt polenta

Kokt polenta du grilla eller steka som tillbehör till grillen osv. Låt polentan stelna i ett lager som du skär i ex. rektanglar eller trekanter och sedan steker eller grillar. Pensla dem då med olivolja först. Smidigt då du kan förbereda polentan och ha i kylen. Sedan är det bara att grilla och steka den.

Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk. Polenta kan sedan blandas med olivolja, smör, riven parmesanost, ägg, hackad soltorkad tomat eller kryddor som hackad basilika, gurkmeja, chili osv efter smak och fantasi.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4-6 portioner grillad eller stekt polenta

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 liter vatten eller grönsaksbuljong
  • 250 gram, 3,5 dl polenta
  • 3 krm salt
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 2 msk riven parmesanost eller grano padano (valfritt)
  • 3 äggulor

Tillagning

  1. Mät upp vatten, buljong eller mjölk i en kastrull.
  2. Tillsätt salt samt polentagryn under omrörning.
  3. Koka upp under omrörning. När polentan börjat tjockna så sänker du värmen och låter polentan sjuda klart i 30 minuter. Rör om ofta så att den inte bränns och klumpar sig.
  4. Ta av polentan och rör i smör eller olivolja, smaka av med salt och ev. riven ost.
  5. Klä en form likt en halv långpanna med gladplast samt smörj in den med någon msk olivolja.
  6. Rör i 3 äggulor i polentan och häll den i en formen. Bred ut till ett jämnt lager.
  7. Låt polentan svalna, täck över med plastfolie och låt sedan kallna och stelna i kylen någon timme till några timmar eller över natten. Hit kan du förbereda.
  8. När polentan stelnat stjälper du upp den på en skärbräda och skär upp den i lämpliga cm tjocka bitar ex. rektanglar eller trekanter.
  9. Stek polentabitarna i olivolja några minuter på varje sida. Eller pensla dem med olivolja och grilla dem några minuter på varje sida. Akta så de ej går sönder. De ska få fin färg och bli varma. Servera. Grilla ev. lite grönsaker som halverad knipplök, rödlök, morötter och paprika till och servera med grönsakerna på fat.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer