Grillad eller stekt polenta

Kokt polenta du grilla eller steka som tillbehör till grillen osv. Låt polentan stelna i ett lager som du skär i ex. rektanglar eller trekanter och sedan steker eller grillar. Pensla dem då med olivolja först. Smidigt då du kan förbereda polentan och ha i kylen. Sedan är det bara att grilla och steka den.

Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk. Polenta kan sedan blandas med olivolja, smör, riven parmesanost, ägg, hackad soltorkad tomat eller kryddor som hackad basilika, gurkmeja, chili osv efter smak och fantasi.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4-6 portioner grillad eller stekt polenta

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 liter vatten eller grönsaksbuljong
  • 250 gram, 3,5 dl polenta
  • 3 krm salt
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 2 msk riven parmesanost eller grano padano (valfritt)
  • 3 äggulor

Tillagning

  1. Mät upp vatten, buljong eller mjölk i en kastrull.
  2. Tillsätt salt samt polentagryn under omrörning.
  3. Koka upp under omrörning. När polentan börjat tjockna så sänker du värmen och låter polentan sjuda klart i 30 minuter. Rör om ofta så att den inte bränns och klumpar sig.
  4. Ta av polentan och rör i smör eller olivolja, smaka av med salt och ev. riven ost.
  5. Klä en form likt en halv långpanna med gladplast samt smörj in den med någon msk olivolja.
  6. Rör i 3 äggulor i polentan och häll den i en formen. Bred ut till ett jämnt lager.
  7. Låt polentan svalna, täck över med plastfolie och låt sedan kallna och stelna i kylen någon timme till några timmar eller över natten. Hit kan du förbereda.
  8. När polentan stelnat stjälper du upp den på en skärbräda och skär upp den i lämpliga cm tjocka bitar ex. rektanglar eller trekanter.
  9. Stek polentabitarna i olivolja några minuter på varje sida. Eller pensla dem med olivolja och grilla dem några minuter på varje sida. Akta så de ej går sönder. De ska få fin färg och bli varma. Servera. Grilla ev. lite grönsaker som halverad knipplök, rödlök, morötter och paprika till och servera med grönsakerna på fat.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer