Kokt polenta

Kokt polenta är gott som tillbehör som det är eller så kan man låta den stelna och steka i bitar. Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk.

Polenta kan sedan blandas med olivolja, smör, riven parmesanost, äggula, hackad soltorkad tomat eller kryddor som hackad basilika, gurkmeja, chili osv efter smak och fantasi. Polentan kan servera på två vis:

Servera nygjord eller låt svalna och grilla i bitar

  • Polentan kan serveras nygjord likt en majsgröt (tänk som ett potatismos) till ex. italiensk mat, grillat och gryta.
  • Men vanligt är också att göra polentan och blanda i 2-3 äggulor på slutet och låta den stelna i ett lager som man skär i ex. trekanter och sedan steker eller grillar. Då kan man också förbereda polentan och ha i kylen innan. Sedan är det bara att grilla och steka den.

4 portioner polenta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 5 dl vatten, grönsaksbuljong eller mjölk (eller blanda)
  • 1,25 dl polenta
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 2 msk riven parmesanost eller grana padano (valfritt)
  • 3 äggulor samt ca 1/2 dl polenta extra om du ska grilla eller steka polentan (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten, buljong eller mjölk i en kastrull.
  2. Tillsätt salt och peppar samt polentagryn under omrörning.
  3. Låt polentan sjuda i på svag värme i en kvart. Rör om då och då så att den inte bränns - speciellt om du kokar med mjölk.
  4. Ta av polentan och rör i smör eller olivolja, smaka av med salt, vitpeppar och ev. riven ost.
  5. Nu kan du servera polentan varm.
  6. Vill du grilla eller steka polentan så rör du i 3 äggulor i polentan när den är varm och häller den i en form, smord med lite olivolja, i ett centimeter-tjockt lager och låta svalna och stelna samt förvara med plast över i kylen.
  7. När polentan stelnat kan du stjälpa upp den på en skärbräda och skära i skivor som ex. trekanter som du sedan steker ljusbruna i olivolja eller grillar.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-04

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer