Kokt polenta

Introduktion och förberedelse

Kokt polenta är gott som tillbehör som det är eller så kan man låta den stelna och steka i bitar. Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk.

Smaksättning

Polenta kan sedan blandas med olivolja, smör, riven parmesanost, äggula, hackad soltorkad tomat eller kryddor som hackad basilika, gurkmeja, chili osv efter smak och fantasi.

Serveringsförslag

Polentan kan servera på två vis - servera nygjord eller låt svalna och grilla i bitar

  • Polentan kan serveras nygjord likt en majsgröt (tänk som ett potatismos) till ex. italiensk mat, grillat och gryta.
  • Låt kallna och stelna. Efter att du lagat polentan blandas den med 2-3 äggulor på slutet. Sedan låter man den stelna i ett lager. När den kallnat skär i ex. trekanter och sedan steker eller grillar polentan.

Då kan man också förbereda polentan och ha i kylen innan. Sedan är det bara att grilla och steka den.

4 portioner polenta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 5 dl vatten, grönsaksbuljong eller mjölk (eller blanda)
  • 1,25 dl polenta
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 2 msk riven parmesanost eller grana padano (valfritt)
  • 3 äggulor samt ca 1/2 dl polenta extra om du ska grilla eller steka polentan (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten, buljong eller mjölk i en kastrull.
  2. Tillsätt salt och peppar samt polentagryn under omrörning.
  3. Låt polentan sjuda i på svag värme i en kvart. Rör om då och då så att den inte bränns - speciellt om du kokar med mjölk.
  4. Ta av polentan och rör i smör eller olivolja, smaka av med salt, vitpeppar och ev. riven ost.
  5. Nu kan du servera polentan varm.
  6. Vill du grilla eller steka polentan så rör du i 3 äggulor i polentan när den är varm och häller den i en form, smord med lite olivolja, i ett centimeter-tjockt lager och låta svalna och stelna samt förvara med plast över i kylen.
  7. När polentan stelnat kan du stjälpa upp den på en skärbräda och skära i skivor som ex. trekanter som du sedan steker ljusbruna i olivolja eller grillar.
E-mail
Medel: 4.1 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 128 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.