Grillad vildsvinskarré
Grillad vildsvinskarré med marinad och förslag på tillbehör.
Vildsvinskarrén blir riktigt god på grillen. Den har en mild fin viltsmak och lite mindre fett och mer kött än vanlig karré.
Tillagning
- Skär ut 4-6 skivor vildsvinskarré och lägg i en skål. Jag skar i 2 cm tjocka bitar. Totalt ca 600 gram. Du kan räkna 1-1,5 bitar per portion. Blir det kött över kan du skiva det i portioner och lägga i frysen.
- Tillsätt olja, ketjap manis, svartpeppar, salt och grovt hackade örter. Hit kan du förbereda och förvara övertäckt i kylen.
- Marinera vildsvinskarrén ca en halvtimme upp till flera timmar övertäckt i kylen.
- Koka potatisen med skal i ca 20 minuter. Häll av och låt stå till grillningen. Vänd dem i olja och salt. Kan förberedas i god tid samt även förvaras i kylen förkokta.
- Förbered kantarellsås fram tills du tillsätter grädden.
- Koka majs eller skär kokt majs i fyra bitar; dela och gröp ur paprikan samt skölj sparris. Lägg upp grönsaker på fat och pensla med olja och salt.
- KANTARELLSÅS: Rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller. Tina fryst svamp i mikron om du använder det. Använder du torkad svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
- Skala och finhacka lök och vitlök.
- Stek svampen i en torr panna tills den knäpper och släppt vätska. Salta och peppra.
- Tillsätt smöret samt lök och vitlök. Stek på medelvärme några minuter. Hit kan du förbereda.
- Häll på grädden och låt koka ihop några minuter till en såsig konsistens till servering.
- Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt en 1/2 tsk kinesisk soja. Håll kantarellsåsen varm på lägsta värme till servering.
- Tänd grillen när det börjar bli dags att grilla.
- Förbered grönsallad av sköljd babyspenat, olja, vinäger, salt och peppar samt halverade cocktailtomater.
- Grilla vildsvinskarrébitarna på båda sidor ca 10 minuter på varje sida på rätt låg värme. De ska bli genomstekta till 75 grader utan att bli brända. Lägg gärna på lock om du har kupolgrill. Höj gallret om du har möjlighet till det. Låt dem ligga 5 minuter och vila på låg värme innan servering.
- Grilla samtidigt hela förkokta potatisar med skal; spetspaprikabitarna, majskolvarna och sparrisarna hela så de får fin färg, blir mjuka och genomvarma.
- Lägg upp kött och grönsaker på fat samt servera med salladen och såsen.
Serveringsförslag
- Förutom kantarellsås hade jag grillade jag tillbehör på grillen - kokt delikatesspotatis, grön sparris, röd spetspaprika och förkokt majskolv. Vidare hade jag en grönsallad till.
- Du kan såklart servera med de tillbehör du gillar istället för mitt förslag.
- Fler förslag är potatisgratäng och svamp i rödvinssås; smashad potatis och ädelostsås eller klyftpotatis och kalla såser, kryddsmör eller coleslaw.
Inköp kött
- Jag köpte en hel bit vildsvinskarré och portionerade upp i bitar lagom att ta fram och grilla.
- Vildsvinskött kan du köpa med gott samvete från viltbodar och välsorterade köttdiskar - fråga om de kan ta hem i din butik.
Varianter
- Istället för färsk svamp till såsen kan du ta 3 dl frysta förvällda kantareller eller 1,5 dl torkade trattkantareller. Istället för kantareller kan du ta valfri matsvamp.
- Istället för att köpa färdig kokt majskolv kan du koka egen färsk majskolv.
- Spetspaprika kan bytas mot vanlig paprika.
- Grön sparris kan bytas mot skivad zucchini som grön grönsak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 768 kcal