Ramen med kyckling
Ramen med kyckling med nudlar, shiitake, sojamarinerade ägg, majs, salladslök och bladgrönt.
Jag lagade soppan med brynta kycklingklubbor som kokas till en buljong med ingefära och vitlök.
Buljongen späs med dashi fiskbuljung, soja och sake samt serveras med bitar av kycklingköttet marinerat i lite soja, socker och sake; kokta ramen eller sobanudlar samt grönsaker.
Som grönsaker hade jag i shiitake svamp, majs, salladslök samt lite skandinaviskt inslag av kirskål och ramslök som kan ersättas med spenat.
Ramen finns i massor av varianter och detta är min variant på kycklingramen.
Tillagning
- Förbered hemgjord dashi fiskbuljong samt sojamarinerade ägg om du önskar det. Dashi kan man även göra med 0,5 liter kokande vatten där du rör i 6 gram hon dashi pulver.
- Skala och tärna vitlök och ingefära.
- Bryn kycklingklubborna runt om i olja i en stekpanna.
- Tillsätt socker och stek runt om tills det är karamelliserat.
- Tillsätt ingefära och vitlök samt fräs några sekunder.
- Lägg över kycklingen i en stor kastrull tillsammans med ingefära och vitlök. Täck med vatten ca 2 liter.
- Koka på lite under medelvärme under lock i ca 1,5 timmar. Skumma med en slev.
- Ta av från värmen och låt svalna. Hit kan du förbereda och ha i kylen över natten.
- Ta upp kycklingen och lägg i en skål. Sila bort vitlök och ingefära. Plocka köttet benen och förvara i kylen.
- Koka ner buljongen på lite över medelvärme utan lock ca 1 timme tills det återstår ca 1,5 liter.
- Förbered egna äggnudlar om du önskar det. Eller använd köpta japanska ramen eller udon nudlar.
- Blanda en marinad av 6 msk ljus soja, 2 tsk socker och 3 msk mirin risvin. Rör ihop i en skål och rör tills sockret löst sig. Häll över kycklingen.
- Rosta sesamfrön i en torr het panna någon minut. Lägg över i en skål.
- Skölj och strimla salladslöken fint. Öppna och häll av majsen.
- Tillsätt soja, sake och dashi fiskbuljong till kycklingbuljongen. Koka upp och håll sjudande under lock.
- Rensa och dela svampar i två delar. Skölj och skär ramslök i grova bitar. Skölj och plocka blad av kirskål samt skiva grovt. Eller förbered andra grönsaker som spenat eller bok choy på liknande vis.
- Koka nudlar i vatten. Vanligtvis 4 minuter eller enligt paket. Lägg upp i djupa skålar.
- Tillsätt svamp och grönsaker som skivad ramslök och/eller kirskål till kycklingbuljongen och låt koka en minut.
- Fördela buljong över nudlarna så det nästan täcker. Fördela svamp, majs, ramslök och kirskål på nudlarna i varje skål i små högar.
- Skär äggen i halvor och fördela på nudlarna.
- Fördela kycklingen överst.
- Garnera med strimlad salladslök, rostade sesamfrön, sjögrässnacks samt 2-3 droppar chiliolja.
Serveringsförslag
- Soppan passar som lunch eller middag.
- Jag toppade min kycklingramen med rostade sesamfrön och sjögrässnacks till servering men det är valfritt.
- Gillar du chili kan du vid servering droppa över några droppar chiliolja La yu eller rayu.
Framförhållning
Det blir mycket god soppa om du gör allt från grunden - räkna då med att börja förbereda en dag innan servering. Det är rätt många moment så jag har gett lite förslag på genvägar också.
- Kycklingen ska helst kokas en dag innan för att få god smak men kan även kokas samma dag.
- Koka gärna egen dashi någon dag innan.
- Jag gjorde egna äggnudlar vilka blev mycket goda men det går bra med köpta ramen eller udon nudlar.
- Vill du ha sojamarinerade ägg till så gör dem senast 4 timmar innan eller helst någon dag innan. Istället för sojamarinerade ägg kan man ta vanliga löskokta ägg.
Varianter
- Du kan även laga soppan med kycklingfiléer stekta i olja och sedan skiva samt marinera i samma marinad. Använd då kycklingbuljong från buljongtärning eller hemgjord kycklingbuljong.
- Soppan kan även lagas till flera med hel styckad kyckling - skär då ut filéerna innan samt stek dem separat, skiva och marinera dem i samma marinad till servering. Använd resten till kycklingbuljong och soppkött.
- Istället för hemgjord dashi fiskbuljong kan den snabblagas av dashi pulver och vatten - 6 gram hon dashipulver löses upp i 1/2 liter kokande vatten.
- Sake kan ersättas med vitt matlagningsvin.
- Som grönsaker passar även babyspenat, bok-choy, matsvamp som skogschampinjon eller böngroddar.
- Istället för kyckling kan du laga ramen med tempeh, sidfläsk eller miso och tofu.
Uppskattat näringsvärde per portion: 412 kcal