Grillad majs

Grillad majskolv är nästan ett måste på varje grill och barbecue. Billigt, lättlagat och gott.

Du kan grilla färsk majs med eller utan blast; eller förkokt majskolv.

4 portioner grillad majskolv

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 majskolvar, färska med eller utan blast; eller förkokta
  • 2 msk majsolja
  • SERVERING: 4 krm flingsalt
  • 4 msk smör
  • 2 krm nymalen svartpeppar (valfritt)

Tillagning

  1. VARIANT DÄR DU FÖRKOKAR: Koka upp 2 liter vatten. Ta bort blasten och skär rent ändarna på majsen. Dela dem på mitten. Koka majskolvarna mjuka i ca 15 minuter. Häll av vattnet och nu är majskolvarna redo att grillas. Hit kan du förbereda och ha majsen i kylen eller fryst. Istället för att koka majsen själv kan du köpa förkokt majskolv i vakuumförpackning, hel på burk eller frysta.
  2. VARIANT DÄR DU ENBART GRILLAR MAJSEN MED BLAST: Ta bort blast som sitter löst ytterst. Håll i nederdelen av majskolven och vik ner blasten tills du kommer till trådarna längst in vid majsen. Rensa bort alla de vita trådarna. Vik tillbaka blasten över majskolven. Grilla majskolvarna med blasten kvar ca 20-25 minuter på lite lägre värme. Ta majsen från värmen och låt svalna något så du kan ta i dem. Vik tillbaka blasten. Nu kan du ha blast kvar att använda som handtag. Eller så skär du rent ändarna och bort blasten.
  3. TILL SERVERING: Lägg majskolvarna på grillen ca 5 minuter och låt dem bli varma och få färg runt om. Grillar du med blasten kvar som handtag så är mitt tips att låta blasten ligga utanför grillen för annars brinner den upp eller blir kolsvart.
  4. Servera majskolvarna med en klick smör, flingsalt eller vanligt salt samt ev. nymalen svartpeppar.
Majsen grillas mjuk med blasten på.
Majsen grillas mjuk med blasten på.
Det gör inget om blasten blir bränd den skalar man ändå bort till servering.
Det gör inget om blasten blir bränd den skalar man ändå bort till servering.
Majskolvar som grillats mjuka och skalats från blasten.
Majskolvar som grillats mjuka och skalats från blasten. Redo att få färg på grillen till servering.
Färska majskolvar som grillas för att få färg med blast som handtag eller utan blast.
Färska majskolvar som grillas för att få färg med blast kvar att använda som handtag eller utan blast.
Gott och enkelt är att grilla vakuumförpackad förkokt majskolv och servera med smör, salt och peppar - gott som det är eller som tillbehör till allt grillat.
Gott och enkelt är att grilla vakuumförpackad förkokt majskolv och servera med smör, salt och peppar - gott som det är eller som tillbehör till allt grillat.

Val av majs

  • Färsk majskolv kan du grilla mjuk på lägre värme och i blasten. Den kan även förkokas i ca 15 minuter innan grillningen istället för att grillas i blasten. Då kan du förbereda i god tid och ha förkokt majs i kylen och sedan grilla på till servering.
  • Goda majskolvar finns också att köpa förkokta och färdiga för grillen. De finns som kylvara i vakuumförpackning, frysta eller i bitar på burk.

Serveringsförslag

  • Förutom som tillbehör till allt grillat så passar grillad majs också som en slags förrätt med smör, salt och svartpeppar.
  • Använd gärna flingsalt och nymalen svartpeppar.
  • Det finns små minigafflar för majskolvar som är smidiga att hålla dem med.
  • Eller prova med lime och färsk koriander på.

Portionsberäkning

Räkna förslagsvis en majskolv vardera som förrätt. Som tillbehör räcker en halv majs tycker jag.

Receptet räcker till 4 portioner grillad majskolv som förrätt eller 8 portioner halva majskolvar som tillbehör

Grillad färsk majs med eller utan blast serverad med flingsalt, smör och svartpeppar.
Grillad färsk majs kan du servera med lite blast kvar som handtag eller utan blast med små gafflar att sätta i ändarna. Gott som förrätt eller tillbehör med flingsalt, smör och svartpeppar.

E-mail
Medel: 3.8 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 188 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-09

Tillbehör och liknande: