Grillad polenta med soltorkad tomat

Introduktion och förberedelse

Grillad polenta med soltorkad tomat och riven parmesan. Kokt polenta som fått stelna och sedan grillas med olivolja. Gott som tillbehör till grillat, buffé mm. Lätt att förbereda innan.

Låt den kokta polentan stelna i ett lager som du skär i ex. rektanglar eller trekanter och sedan steker eller grillar. Smidigt då du kan förbereda polentan och ha i kylen. Sedan är det bara att grilla och steka till servering.

Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk. Polentan har jag sedan blandat med olivolja, smör, riven parmesanost, ägg och hackad soltorkad tomat.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner grillad polenta med soltorkad tomat

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 liter vatten eller grönsaksbuljong
  • 250 gram, 3,5 dl polenta
  • 3 krm salt
  • 8 soltorkade tomater i olja
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 3 äggulor

Tillagning

  1. Mät upp vatten, buljong eller mjölk i en kastrull.
  2. Tillsätt salt samt polentagryn under omrörning.
  3. Koka upp under omrörning. När polentan börjat tjockna så sänker du värmen och låter polentan sjuda klart i 30 minuter. Rör om ofta så att den inte bränns och klumpar sig.
  4. Hacka de soltorkade tomaterna.
  5. Ta av polentan från värmen och rör i soltorkade tomater, smör eller olivolja samt smaka av med salt och riven ost.
  6. Klä en form likt en halv långpanna med gladplast samt smörj in den med någon msk olivolja.
  7. Rör i 3 äggulor i polentan och häll den i en formen. Bred ut till ett jämnt lager.
  8. Låt polentan svalna, täck över med plastfolie och låt sedan kallna och stelna i kylen någon timme till några timmar eller över natten. Hit kan du förbereda.
  9. När polentan stelnat stjälper du upp den på en skärbräda och skär upp den i lämpliga cm tjocka bitar ex. rektanglar eller trekanter.
  10. Pensla dem med olivolja och grilla dem några minuter på varje sida. Akta så de ej går sönder. De ska få fin färg och bli varma. Servera.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 152 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.