Grillad polenta med soltorkad tomat
Grillad polenta med soltorkad tomat och riven parmesan. Kokt polenta som fått stelna och sedan grillas med olivolja.
Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk.
Polentan har jag sedan blandat med olivolja, smör, riven parmesanost, ägg och hackad soltorkad tomat.
Tillagning
- Mät upp vatten, buljong eller mjölk i en kastrull.
- Tillsätt salt samt polentagryn under omrörning.
- Koka upp under omrörning. När polentan börjat tjockna så sänker du värmen och låter polentan sjuda klart i 30 minuter. Rör om ofta så att den inte bränns och klumpar sig.
- Hacka de soltorkade tomaterna.
- Ta av polentan från värmen och rör i soltorkade tomater, smör eller olivolja samt smaka av med salt och riven ost.
- Klä en form likt en halv långpanna med gladplast samt smörj in den med någon msk olivolja.
- Rör i 3 äggulor i polentan och häll den i en formen. Bred ut till ett jämnt lager.
- Låt polentan svalna, täck över med plastfolie och låt sedan kallna och stelna i kylen någon timme till några timmar eller över natten. Hit kan du förbereda.
- När polentan stelnat stjälper du upp den på en skärbräda och skär upp den i lämpliga cm tjocka bitar ex. rektanglar eller trekanter.
- Pensla dem med olivolja och grilla dem några minuter på varje sida. Akta så de ej går sönder. De ska få fin färg och bli varma. Servera.
Serveringsförslag
Gott som tillbehör till grillat, buffé, grytor mm.
Tips
Smidigt att förbereda i god tid. Förbered polentan och ha i kylen. Sedan är det bara att grilla och steka till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 152 kcal