Hemgjorda pickles inlagda grönsaker

Hemgjorda pickles. Inlagda grönsaker. Grönsaker som är goda att göra pickles av är morötter, blomkål, paprika, gröna tomater, blekselleri, fänkål, minimajs, pumpa, äggplanta med mera.
Använd helst krav-märkta grönsaker. Räkna ca 1 kg blandade grönsaker.
Andra kryddor som är goda att smaksätta pickles med är en bit ingefära, en liten bit stjärnanis, en hel kanelstång, en bit färsk gurkmeja och chilifrukt som 2 st röda spansk peppar.
Hemgjorda pickles håller länge (något år om inte längre) om alla grönsaker är täckta med lag, locket tätt och de förvaras mörkt och svalt.

1,5 liter hemgjorda pickles

  • Förberedelse: 1 dag 30 min
  • Tillagning: 1 dag 30 min
  • Klart på: 2 dagar 1 tim

Ingredienser

  • 2 morötter
  • 1 zucchini
  • 4 gröna tomater
  • 0,5 huvud blomkål
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • Saltlag: 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • Ättikslag: 2 dl ättika (12%)
  • 3,5 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 0,5 tsk hel kryddpeppar
  • 3 kryddnejlikor
  • 0,5 tsk hel vitpeppar
  • 3 lagerblad
  • 2 klyftor vitlök

Tillagning

  1. Gör saltlagen genom att blanda vatten med salt i en stor bunke. Rör så att saltet löser sig.
  2. Skölj, rensa och skala ev. grönsaker och skär dem i mindre bitar. Morötter skalar du och skär i mitten på längden och sedan i sneda skivor. Blomkål rensar du och skär stam i bitar samt delar i små buketter.
  3. Hårda grönsaker som morötter och blomkål skär du i bitar och kokar i väl saltat vatten i 3 minuter och kyler sedan av i kallt vatten.
  4. Grönsaker som paprika, zucchini, tomater mm är behöver ej förvällas men sköljes, rensas och skärs i mindre bitar. Ex. zucchini skär du på längden och sedan i skivor. Paprika skär du av kinderna av och sedan delar på tre bitar. Tomaterna delar du i ex. fyra klyftor eller i skivor som du tycker.
  5. Lägg i grönsaker i saltlagen eller häll saltlagen över grönsakerna i en stor bunke. Täck över (ex. med plats).
  6. Låt grönsakerna stå i saltlagen i ett dygn eller över natten i kylen.
  7. Gör ättikslagen genom att koka upp ättika, vatten och socker och kryddor i en kastrull.
  8. Häll av saltlagen från grönsakerna och skölj dem.
  9. Fördela fördela grönsakerna i väl rengjorda glasburkar. Lämna ca 2 cm längst upp.
  10. Toppa varje burk med lite av kryddorna ex. en klyfta vitlök, ett halvt lagerblad, 3 kryddpepparkorn, 2 vitpepparkorn och en kryddnejlika.
  11. Häll varm ättikslag över grönsakerna så att det täcker.
  12. Sätt lock på burkarna när de är varma.
  13. Förvara dina hemgjorda pickles svalt och mörkt. Ev. i kylens svalfack.
  14. Låt gärna dina grönsakspickles mogna minst något dygn och helst 2-3 veckor - då blir de är godast.
E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer