Hemgjorda pickles

Hur du gör hemgjorda pickles. Lägg in egna grönsaker i ättikslag. Gott är morötter, blomkål, paprika, gröna tomater, blekselleri, fänkål, minimajs, pumpa, äggplanta med mera.

Hemgjorda pickles håller länge (något år om inte längre) om alla grönsaker är täckta med lag, locket tätt och de förvaras mörkt och svalt. Sterilsera gärna burkar och lock innan.

Använd helst ekologiska och krav-märkta grönsaker. Räkna ca 1 kg blandade grönsaker.

Varianter

Andra kryddor som är goda att smaksätta pickles med är en bit färsk eller torkad ingefära, en liten bit stjärnanis, en halv kanelstång, en bit färsk gurkmeja, en bit färsk pepparrott och/eller chilifrukt som 1 st röda spansk peppar.

1,5 liter hemgjorda pickles

  • Förberedelse: 1 dag 30 min
  • Tillagning: 1 dag 30 min
  • Klart på: 2 dagar 1 tim

Ingredienser

  • 2 morötter
  • 1 zucchini
  • 4 gröna tomater
  • 0,5 huvud blomkål
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • Saltlag: 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • Ättikslag: 2 dl ättika (12%)
  • 3,5 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 0,5 tsk hel kryddpeppar
  • 3 kryddnejlikor
  • 0,5 tsk hel vitpeppar
  • 3 lagerblad
  • 2 klyftor vitlök

Tillagning

  1. Gör saltlagen genom att blanda vatten med salt i en stor bunke. Rör så att saltet löser sig.
  2. Skölj, rensa och skala ev. grönsaker och skär dem i mindre bitar. Morötter skalar du och skär i mitten på längden och sedan i sneda skivor. Blomkål rensar du och skär stam i bitar samt delar i små buketter.
  3. Hårda grönsaker som morötter och blomkål skär du i bitar och kokar i väl saltat vatten i 3 minuter och kyler sedan av i kallt vatten.
  4. Grönsaker som paprika, zucchini, tomater mm är behöver ej förvällas men sköljes, rensas och skärs i mindre bitar. Ex. zucchini skär du på längden och sedan i skivor. Paprika skär du av kinderna av och sedan delar på tre bitar. Tomaterna delar du i ex. fyra klyftor eller i skivor som du tycker.
  5. Lägg i grönsaker i saltlagen eller häll saltlagen över grönsakerna i en stor bunke. Täck över (ex. med plats).
  6. Låt grönsakerna stå i saltlagen i ett dygn eller över natten i kylen.
  7. Gör ättikslagen genom att koka upp ättika, vatten och socker och kryddor i en kastrull.
  8. Häll av saltlagen från grönsakerna och skölj dem.
  9. Fördela fördela grönsakerna i väl rengjorda och helst steriliserad glasburkar. Lämna ca 2 cm längst upp.
  10. Toppa varje burk med lite av kryddorna ex. en klyfta vitlök, ett halvt lagerblad, 3 kryddpepparkorn, 2 vitpepparkorn och en kryddnejlika.
  11. Häll varm ättikslag över grönsakerna så att det täcker.
  12. Sätt lock på burkarna när de är varma.
  13. Förvara dina hemgjorda pickles svalt och mörkt. Ev. i kylens svalfack.
  14. Låt gärna dina grönsakspickles mogna minst något dygn och helst 2-3 veckor - då blir de är godast.
E-mail
Medel: 3.8 (18 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer