Bakad potatis med varmrökt lax

Bakad potatis med en laxröra av varmrökt lax, äpple, majs, paprika och rödlök i krämig sås av crème fraiche och majonnäs smaksatt med dill och citron.

4 portioner bakad potatis med varmrökt lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 stora bakpotatisar, 1- 1,2 kg
  • 200 gram varmrökt lax
  • 1 dl majs
  • 1/3 rödlök
  • 1/3 röd paprika
  • 1/2 äpple
  • 2 msk hackad dill, färsk eller fryst
  • 1,25 dl crème fraiche
  • 0,75 dl majonnäs
  • 1 msk pressad citron
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 4-8 dillkvistar till garnering (valfritt)
  • 1/2 dl parmesancrunch till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
  2. Stick ca 4 hål i bakpotatisarna med en gaffel.
  3. Lägg dem i en ugnsform.
  4. Baka potatisarna i ca 1 timme i mitten av ugnen. Kontrollera så de är färdigbakta med en baksticka. Annars baka några minuter till. Ta ut och låt svalna något.
  5. RÖRA: Smula sönder laxen utan skinnet i en skål. Ta bort ben om du ser några.
  6. Skala och finhacka rödlök samt tillsätt den.
  7. Häll av majs och tillsätt den.
  8. Skölj och skär bort kärnhus samt tärna äpplet. Tillsätt till skålen.
  9. Skölj, dela och ta ur kärnor ur paprikan. Tärna och tillsätt till skålen.
  10. Hacka dill och tillsätt.
  11. Tillsätt pressad citron.
  12. Tillsätt crème fraiche, majonnäs, salt och peppar samt rör ihop till en röra. Hit kan du förbereda och förvara i kylen upp till något dygn.
  13. Skär ett kryss i bakpotatisarna och tryck till nedtill så de öppnar sig. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
  14. Fyll bakpotatisarna med varmröktlaxröra.
  15. Garnera gärna med lite dillkvistar och parmesancrunch.
Ingredienser till röran: paprika, äpple, majs, rödlök, citron, varmrökt lax, dill, creme fraiche, majonnäs, salt, peppar samt parmesancrunch.
Ingredienser till röran: paprika, äpple, majs, rödlök, citron, varmrökt lax, dill, creme fraiche, majonnäs, salt, peppar samt parmesancrunch.
Smula sönder laxen. Plocka bort ben om du ser några.
Smula sönder laxen. Plocka bort ben om du ser några.
Tillsätt majs, tärnad paprika, hackat äpple, citron, hackad dill och hackad rödlök.
Tillsätt majs, tärnad paprika, hackat äpple, citron, hackad dill och hackad rödlök.
Tillsätt crème fraiche och majonnäs samt rör ihop till en röra.
Tillsätt crème fraiche och majonnäs samt rör ihop till en röra.
Toppa och fyll bakad potatis med röran. Garnera gärna med lite dill och parmesancrunch.
Toppa och fyll bakad potatis med röran. Garnera gärna med lite dill och parmesancrunch.

Serveringsförslag

  • Gott som festlig men lite lättare lunch eller middag.
  • Jag toppade med parmesancrunch - rostade smulor av parmesan - men det är valfritt att ha på. Osten kan du göra när du ändå har ugnen på till bakpotatisen.
  • Servera gärna med en grönsallad till.

Varianter

  • Du kan ta kallrökt eller gravad lax istället för varmrökt lax.
  • Lax kan bytas mot annan varmrökt fisk som makrill, flundra eller böckling. Kontrollera så du ej får med några ben.
  • Fler förslag som passar i röran är salladslök eller purjolök.
  • Crème fraiche kan bytas mot matyoghurt eller gräddfil.

Rester

  • Får du rester över håller röran i kylen några dagar. Passar även som fyllning i baguette eller blanda med kokt pasta till en pastarätt eller pastasallad.
  • Blir god matlåda. Förvara och ta med potatis och röra i olika burkar. Mikra potatisen och toppa med röran.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 731 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-23

Tillbehör och liknande: