Bakad potatis med varmrökt lax
Bakad potatis med en laxröra av varmrökt lax, äpple, majs, paprika och rödlök i krämig sås av crème fraiche och majonnäs smaksatt med dill och citron.
Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
- Stick ca 4 hål i bakpotatisarna med en gaffel.
- Lägg dem i en ugnsform.
- Baka potatisarna i ca 1 timme i mitten av ugnen. Kontrollera så de är färdigbakta med en baksticka. Annars baka några minuter till. Ta ut och låt svalna något.
- RÖRA: Smula sönder laxen utan skinnet i en skål. Ta bort ben om du ser några.
- Skala och finhacka rödlök samt tillsätt den.
- Häll av majs och tillsätt den.
- Skölj och skär bort kärnhus samt tärna äpplet. Tillsätt till skålen.
- Skölj, dela och ta ur kärnor ur paprikan. Tärna och tillsätt till skålen.
- Hacka dill och tillsätt.
- Tillsätt pressad citron.
- Tillsätt crème fraiche, majonnäs, salt och peppar samt rör ihop till en röra. Hit kan du förbereda och förvara i kylen upp till något dygn.
- Skär ett kryss i bakpotatisarna och tryck till nedtill så de öppnar sig. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
- Fyll bakpotatisarna med varmröktlaxröra.
- Garnera gärna med lite dillkvistar och parmesancrunch.
Serveringsförslag
- Gott som festlig men lite lättare lunch eller middag.
- Jag toppade med parmesancrunch - rostade smulor av parmesan - men det är valfritt att ha på. Osten kan du göra när du ändå har ugnen på till bakpotatisen.
- Servera gärna med en grönsallad till.
Varianter
- Du kan ta kallrökt eller gravad lax istället för varmrökt lax.
- Lax kan bytas mot annan varmrökt fisk som makrill, flundra eller böckling. Kontrollera så du ej får med några ben.
- Fler förslag som passar i röran är salladslök eller purjolök.
- Crème fraiche kan bytas mot matyoghurt eller gräddfil.
Rester
- Får du rester över håller röran i kylen några dagar. Passar även som fyllning i baguette eller blanda med kokt pasta till en pastarätt eller pastasallad.
- Blir god matlåda. Förvara och ta med potatis och röra i olika burkar. Mikra potatisen och toppa med röran.
Uppskattat näringsvärde per portion: 731 kcal