Bakad potatis med Skagenröra

Bakad potatis med Skagenröra - en riktig klassiker med räkröra. Godast är hemmapillade räkor såklart - blanda sedan med majonnäs och creme fraiche, citron och dill.

Istället för majonnäs och creme fraiche är det mycket gott med grekisk yoghurt (och smalare). Riven ingefära är också gott i och ger en lite modern smak. Majs är gott att dryga ut räkorna med.

Servera gärna med en sallad som kan innehålla: isbergssallad i bitar, halverade cocktailtomater, skivad rödlök, blandade salladsblad, finriven morot, gurka i skivor, paprika, majs, kokta bönor mm. Olivolja, vinäger, salt och peppar på salladen också.

4 portioner bakpotatis med skagenröra

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 bakpotatisar
  • 400 gram skalade räkor
  • 4 msk hackad dill
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk pressad citron
  • 0,5 finhackad rödlök
  • 1 burk ishavsrom (valfritt)
  • 2 dl majs (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj, borsta och torka potatisarna. Skär ett snitt i varje potatis eller stick några hål.
  3. Baka potatisen i en långpanna eller på galler mitt i ugnen ca 1 timme och 15 minuter. Stick i dem och känn om de är färdigbakta.
  4. Gör skagengöran under tiden: Skala räkorna om det behövs. Hacka dem grovt och blanda i en skål med dill, ev. rom, majonnäs och crème fraiche. Tillsätt ev. majs.
  5. Smaksätt med salt, peppar, pressad citron och finhackad rödlök.
  6. Skär ett kryss i potatisarna och tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Använd en kökshandduk att hålla i potatisen som är varm.
  7. Fyll potatisarna med skagenröra. Servera gärna med citronklyfta och sallad.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer