Bakad potatis med Skagenröra
Bakad potatis med Skagenröra - en riktig klassiker med räkröra.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skölj, borsta och torka potatisarna. Skär ett snitt i varje potatis eller stick några hål.
- Baka potatisen i en långpanna eller på galler mitt i ugnen ca 1 timme och 15 minuter. Stick i dem och känn om de är färdigbakta.
- Gör skagengöran under tiden: Skala räkorna om det behövs. Hacka dem grovt och blanda i en skål med dill, ev. rom, majonnäs och crème fraiche. Tillsätt ev. majs.
- Smaksätt med salt, peppar, pressad citron och finhackad rödlök.
- Skär ett kryss i potatisarna och tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Använd en kökshandduk att hålla i potatisen som är varm.
- Fyll potatisarna med skagenröra. Servera gärna med citronklyfta och sallad.
Tips
- Godast är hemmapillade räkor såklart - blanda sedan med majonnäs och creme fraiche, citron och dill.
- Istället för majonnäs och creme fraiche är det mycket gott med grekisk yoghurt (och smalare). Riven ingefära är också gott i och ger en lite modern smak. Majs är gott att dryga ut räkorna med.
Serveringsförslag
Servera gärna med en sallad som kan innehålla: isbergssallad i bitar, halverade cocktailtomater, skivad rödlök, blandade salladsblad, finriven morot, gurka i skivor, paprika, majs, kokta bönor mm. Olivolja, vinäger, salt och peppar på salladen också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 811 kcal