Bakad potatis med Skagenröra

Introduktion och förberedelse

Bakad potatis med Skagenröra - en riktig klassiker med räkröra. Godast är hemmapillade räkor såklart - blanda sedan med majonnäs och creme fraiche, citron och dill.

Istället för majonnäs och creme fraiche är det mycket gott med grekisk yoghurt (och smalare). Riven ingefära är också gott i och ger en lite modern smak. Majs är gott att dryga ut räkorna med.

Servera gärna med en sallad som kan innehålla: isbergssallad i bitar, halverade cocktailtomater, skivad rödlök, blandade salladsblad, finriven morot, gurka i skivor, paprika, majs, kokta bönor mm. Olivolja, vinäger, salt och peppar på salladen också.

4 portioner bakpotatis med skagenröra

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 bakpotatisar
  • 400 gram skalade räkor
  • 4 msk hackad dill
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk pressad citron
  • 0,5 finhackad rödlök
  • 1 burk ishavsrom (valfritt)
  • 2 dl majs (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj, borsta och torka potatisarna. Skär ett snitt i varje potatis eller stick några hål.
  3. Baka potatisen i en långpanna eller på galler mitt i ugnen ca 1 timme och 15 minuter. Stick i dem och känn om de är färdigbakta.
  4. Gör skagengöran under tiden: Skala räkorna om det behövs. Hacka dem grovt och blanda i en skål med dill, ev. rom, majonnäs och crème fraiche. Tillsätt ev. majs.
  5. Smaksätt med salt, peppar, pressad citron och finhackad rödlök.
  6. Skär ett kryss i potatisarna och tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Använd en kökshandduk att hålla i potatisen som är varm.
  7. Fyll potatisarna med skagenröra. Servera gärna med citronklyfta och sallad.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 811 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-24

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer