Bakad potatis med skagenröra

Bakpotatis är en riktig klassiker med räkröra. Godast är hemmapillade räkor såklart - blanda sedan med majonnäs och creme fraiche, citron och dill.

Istället för majonnäs och creme fraiche är det mycket gott med grekisk yoghurt (och smalare). Riven ingefära är också gott i och ger en lite modern smak. Majs är gott att dryga ut räkorna med. Servera gärna med en sallad som kan innehålla: isbergssallad i bitar, halverade cocktailtomater, skivad rödlök, blandade salladsblad, finriven morot, gurka i skivor, paprika, majs, kokta bönor mm. Olivolja, vinäger, salt och peppar på salladen också.

Du kan baka potatisarna i mikron först en 20 minuter och avsluta ca 20 minuter i ugnen om du har bråttom. Potatisen kan också slås in i folie om du önskar. Vik då foliet upp runt potatisen och vänd sedan upp och ner så skarvarna hamnar nedåt under potatisen. Vid servering skär du sedan ett kryss rakt genom foliet och trycker upp kanterna. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.

4 portioner bakpotatis med skagenröra

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 bakpotatisar
  • 400 gram skalade räkor
  • 4 msk hackad dill
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk pressad citron
  • 0,5 finhackad rödlök
  • 1 burk ishavsrom (valfritt)
  • 2 dl majs (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj, borsta och torka potatisarna. Skär ett snitt i varje potatis eller stick några hål.
  3. Baka potatisen i en långpanna mitt i ugnen ca 1 timme och 15 minuter. Stick i dem och känn om de är färdigbakta.
  4. Gör skagengöran under tiden: Skala räkorna om det behövs. Hacka dem grovt och blanda i en skål med dill, ev. rom, majonnäs och crème fraiche. Tillsätt ev. majs.
  5. Smaksätt med salt, peppar, pressad citron och finhackad rödlök.
  6. Skär ett kryss i potatisarna och tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Använd en kökshandduk att hålla i potatisen som är varm.
  7. Fyll potatisarna med skagenröra. Servera gärna med citronklyfta och sallad.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer