Linser

Linser är snabba att laga och nyttiga. Här hittar du goda recept med linser, tips och fakta.

Längst ner på sidan hittar du en lista med alla mina linsrecept och hur du kokar, marinerar och tillagar dem till linssoppa, linsgryta, linshummus; till sallader samt tillbehör.

Linser är supermat:

  • Linser är mycket prisvärda om du vill spara in en slant på matkontot.
  • Linser är snabblagade och lätta att tillaga. De behövs ej skalas eller blötläggas - bara att koka som de är eller tillsätta som ingrediens i soppor, grytor, röror med mera.

Linsrecept Linssoppa är bland det godaste, nyttigaste och billigaste man kan laga. Ovan linssoppa med broccoli. Här hittar du grundrecept på kokta linser samt marinerade linser, linsbiffar, linsgrytor med mera.

  • Linser och bönor fulla av protein och näring. En stapelvara som hängt med i tusentals år. Baljväxter är en av de viktigaste källorna till protein i många länder.

I Sverige och den övriga industrialiserade delen av världen kan man nog säga att mejeri och kött tagit över. Förhoppningsvis är vi på väg mot en jämvikt med tanke på ett ökande intresse att äta hälsosamt och mer vegetariskt.

  • Linser är goda och ger smak, konsistens och mångsidighet hos såväl veganer, vegetarianer och omnivorer.
  • Linser är hållbara då de torkas håller sig sedan i gott skick mycket länge.

Lens culinaris, som de heter på latin, odlades förr runtom i Sverige. En del odlas ännu och bland annat på Gotland men de flesta linser kommer från USA och Kanada samt finare lins-sorter som ursprungsmärkta Puy-linser som kommer från Frankrike. Indisk linsgryta dahl Dahl är en klassisk indisk linsgryta med smak av garam masala och gott med basmatiris, chutney, tomatraita och grönsaker samt bröd.

  • Gröna linser är oskalade och kokar klart på 20 - 30 minuter. Gröna linser är den vanligaste linssorten.

De godaste tycker jag är Puy-linser från Frankrike. De är ursprungsmärkta och odlas på en högplatå runt Auvergne och håller formen fint när de kokas. De är dock lite svårare att hitta och lite dyrare men köp dem om du hittar dem. Urtekram har en sort de kallar Delikatesslinser som är från Kanada men i Le Puy - stil.

  • Röda linser är skalade och ofta delade, vilket ger en koktid på bara 15 minuter. Alltså rena snabbmaten. Det finns fastare röda finare linser som håller formen bättre än de vanliga röda linserna.
  • Svarta Beluga-linser är också mycket goda och håller formen fint när de kokas. Passar speciellt bra till linssallad och marinerade linser när man vill att linserna ska hålla formen och ej mosa ihop.

Har man ont om tid eller ork att koka linser själv så finns det färdigkokta linser på burk eller papp-förpackning. Då är de dyrare och smakar inte riktigt som hemkokta men funkar att använda.

Vad är gott att laga med linser?

Kokta linser Kokta linser. Gott, nyttigt och enkelt. Koka gärna ett helt paket torkade linser så får du massor av linser att äta och spara i kyl eller frys till senare. Bara att plocka fram och ha som tillbehör vid behov. Och godare än de färdigkokta linserna i paket och burk.

  • Marinerade linser är genialiskt gott och enkelt. Följ grundreceptet och byt om du vill ut ingredienser - gul lök mot rödlök, vinäger mot balsamvinäger, socker mot honung eller varmpressad olivolja mot smakfull kallpressad olja. Lägg några matskedar av linserna under ex. en grillad kycklingklubba. Linser med honung, balsamvinäger och rödlök
  • Linserna passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, biff eller ugnsstekt fisk. Eller ställ upp en skål linser på buffébordet.
  • Kokta och mosade blir linserna biffar lämpade som huvudrätt. Prova linsbiffar.
  • Tillsätt i grytor. Chili con Quorn är en klassiker. Byt helt enkelt ut köttet mot linser.
  • Tillsätt i soppor som exempelvis en röd linssoppa med potatis - en het, god och matig linssoppa med potatis och tomat. Eller prova en Grekisk linssoppa Faki.

Köp gärna svenska linser. Här kan du söka på en karta över lokala producenter som odlar och säljer spannmål som linser av olika slag.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Pages