Blomkålsris

Introduktion och förberedelse

Blomkålsris är fräst finhackad blomkål som tillbehör eller grönsaksrätt. Här en lite lyxigare variant med mer smak av tärnad paprika, svarta Belugalinser, lite rödlök och gröna sojabönor.

Du kan såklart fräsa enbart finhackad blomkål också.

Det finns färdig hackad blomkål som kallas blomkålsris att köpa. Här med hel svensk blomkål som man finhackar i en mixer eller matberedare. De kan också strimlas och finhackas för hand eller på annat sätt.

Koka gärna egna svarta Beluga-linser. Du kan också använda färdigkokta linser på burk eller paket. Du kan ta valfri sorts linser.

Man kan också fräsa med andra grönsaker som zucchini och svamp samt ta i hackad persilja.

4 portioner blomkålsris

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 1 dl okokta Beluga svarta linser eller 3 dl kokta linser (eller en förpackning kokta linser)
  • 1/2 röd paprika
  • 450 gram blomkålsbuketter, ca 7 dl fint hackad eller mixad blomkål
  • 4 msk olivolja
  • 1,5 krm chiliflakes
  • 2 msk hackad rödlök
  • 1,5 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 dl gröna sojabönor

Tillagning

  1. Koka linser enligt paket. Det brukar vara att man sköljer dem och kokar dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 15-20 minuter. Häll av i durkslag.
  2. Skölj, dela och kärna ur paprikan. Tärna den fint.
  3. Fräs paprikan i olivoljan i en stor panna med höga kanter eller stekgryta. Låt den få färg några minuter.
  4. Dela blomkålen i buketter. Mixa den till något som liknar ett ris i en mixer eller matberedare. Eller hacka den för hand så fint du kan eller finfördela den på annat sätt.
  5. Skala och finhacka rödlök.
  6. Tillsätt blomkål, chiliflakes och rödlök till paprikan.
  7. Fräs och stek på medelvärme i fem minuter. Rör då och då.
  8. Häll i svarta kokta linser. Rör om.
  9. Smaka av med salt, peppar och honung.
  10. Koka sojabönor i 2 minuter. Lägg på riset innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-12

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.