Blomkålsris
Blomkålsris är fräst finhackad blomkål som tillbehör eller grönsaksrätt.
Jag gjorde blomkålen lite lyxigare med mer smak av tärnad paprika, svarta Belugalinser, lite rödlök och gröna sojabönor.
Du kan såklart fräsa enbart finhackad blomkål också.
Tillagning
- Koka linser enligt paket. Det brukar vara att man sköljer dem och kokar dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 15-20 minuter. Häll av i durkslag.
- Skölj, dela och kärna ur paprikan. Tärna den fint.
- Fräs paprikan i olivoljan i en stor panna med höga kanter eller stekgryta. Låt den få färg några minuter.
- Dela blomkålen i buketter. Mixa den till något som liknar ett ris i en mixer eller matberedare. Eller hacka den för hand så fint du kan eller finfördela den på annat sätt.
- Skala och finhacka rödlök.
- Tillsätt blomkål, chiliflakes och rödlök till paprikan.
- Fräs och stek på medelvärme i fem minuter. Rör då och då.
- Häll i svarta kokta linser. Rör om.
- Smaka av med salt, peppar och honung.
- Koka sojabönor i 2 minuter. Lägg på riset innan servering.
Val av blomkål
Det finns färdig hackad blomkål som kallas blomkålsris att köpa.
Jag tog hel svensk blomkål som jag finhackade i en matberedare. Blomkålen kan också strimlas och finhackas för hand eller på annat sätt.
Med hemkokta linser
Koka gärna egna svarta Beluga-linser och blanda i blomkålsriset. Du kan också använda färdigkokta linser på burk eller paket. Du kan ta valfri sorts linser.
Varianter
Man kan också fräsa med andra grönsaker som zucchini och svamp samt ta i hackad persilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal