Linssallad med fräst vitlök och rödlök
Linssallad som får riktigt god smak av fräst vitlök och rödlök samt marinad av lagrad vinäger, olivolja, honung, salt och peppar.
Tillagning
- Koka linser mjuka enligt paket. Puylinser, Beluga, svarta eller gröna linser kokas i 25-30 minuter. Gula eller röda linser i ca 10 minuter. Eller skölj köpta färdigkokta linser i ett durkslag.
- Skala och hacka vitlök.
- Skala och strimla eller hacka rödlök.
- Lägg lök och vitlök med olivolja i en stor stekpanna - gärna med höga kanter.
- Fräs lök och vitlök utan att det tar färg på medelvärme ca 10 minuter. Ta av från värmen.
- Häll av linser.
- Tillsätt linserna till löken.
- Blanda i och smaka av med honung, vinäger, salt och peppar.
- Lägg upp linserna på fat och servera.
Serveringsförslag
Linssallad är gott och nyttigt som tillbehör till sallader, middag, lunch eller buffé.
Tips
Godast är att koka egna linser. Jag lagade salladen med fina franska Puy-linser men vilka linser som helst går fint som förslagsvis Belugalinser, röda, gula, gröna eller svarta linser.
Det blir också gott med köpta färdigkokta linser.
Varianter
- Rödlök kan uteslutas eller bytas mot annan lök som salladslök, gul lök eller purjolök.
- Annat gott att fräsa med löken är tärnad morot, rotselleri, sötpotatis, stjälkselleri, palsternacka, paprika, zucchini, aubergine, blomkål, broccoli med mera.
- När linssalladen är klar kan du vända i babyspenat, ruccola, tärnad tomat, fetaost, gröna sojabönor, inlagd potatis, kokta gröna ärtor med mera.
- En variant är att blanda i kokt matvete, couscous, quinoa eller bulgur för ett ännu matigare tillbehör.
- Prova en lyxigare variant till fest med paprika, tomat och svarta linser samt lagrad balsamvinäger.
- Utöka med grönsallad, tomat och oliver för ett salladstillbehör.
- Toppa med fetaost och sötpotatis.
- Kan garneras med hackad persilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 170 kcal