Linssallad med fräst vitlök och rödlök

Introduktion och förberedelse

Linssallad som får riktigt god smak av fräst vitlök och rödlök samt marinad av lagrad vinäger, olivolja, salt och peppar.

Linssallad är gott och nyttigt som tillbehör till middag, lunch eller buffé.

Godast är att koka egna linser men det blir också gott med köpta färdigkokta linser. Alla sorters linser blir goda.

Steker man vitlöken och rödlöken som här innan och sedan blandar med linserna får den en mild och mustig fin smak som är mycket god ihop med linserna. Rödlök kan uteslutas eller bytas mot annan lök som salladslök, gul lök eller purjolök.

Varianter

  • Du kan laga salladen med röda, svarta eller gröna linser. Puylinser eller Belugalinser blir också mycket goda.
  • En variant är att blanda i kokt matvete, couscous, quinoa eller bulgur för ett matigt tillbehör.
  • Lyxig variant med paprika, tomat och svarta linser samt lagrad balsamvinäger.
  • Med grönsallad, tomat och oliver för ett salladstillbehör.
  • Med morot och kålrabbi för ytterligare en variant.

6 portioner linssallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 480 gram kokta linser, två burkar eller ca 5 dl kokta linser
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk vinäger - lagrad röd-, vit- eller balsamvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka linserna enligt paket. Eller skölj köpta färdigkokta linser i ett durkslag.
  2. Skala och finhacka vitlök.
  3. Skala och strimla rödlök.
  4. Lägg lök och vitlök i en stor stekpanna - gärna med höga kanter.
  5. Tillsätt olivolja och fräs lök och vitlök några minuter utan att det tar färg på lite över medelvärme.
  6. Tillsätt linserna och rör om. Låt de bli genomvarma.
  7. Smaksätt linserna med vinäger, salt och peppar.
  8. Lägg upp linserna på fat och servera.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 170 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-06

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.