Pilgrimsmusslor med marinerade linser

Gott, lyxigt och enkelt till förrätt. Du kan grilla eller steka pilgrimsmusslorna.
Godast är färska stora fina pilgrimsmusslor. Fråga i fiskdisken. Gärna i förväg så kan de förhoppningsvis beställa hem. De frysta pilgrimsmusslorna är mindre och rätt vattniga samt tyvärr ofta inte i närheten så goda som färska pilgrimsmusslor. Då får du också öka antalet musslor per portion. Om du har flera mindre pilgrimsmusslor per portion så kan du sätta upp dem på spett speciellt om du grillar på utegrill då musslorna annars kan ramla mellan gallret.
Åtta pilgrimsmusslor räcker om de är stora och färska med rom.
Godast blir att koka egna linser men har du bråttom kan du köpa en burk kokta linser som du sköljer noga i durkslag.
Vintips till pilgrimsmusslorna blir ett vitt ex. av druvan Semillon.

4 portioner pilgrimsmusslor med marinerade linser

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 12 stora färska pilgrimsmusslor
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Marinerade linser: 2 dl okokta svarta Belugalinser eller gröna linser
  • 4 dl vatten att koka linserna i
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk vit, röd eller mörk balsamvinäger
  • 0,5 tsk socker eller honung
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 citron i klyftor

Tillagning

  1. Koka linserna i 20 minuter och häll av i ett durkslag.
  2. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken. Lägg i en stor panna eller kastrull och fräs i smör och olivolja några minuter.
  3. Tillsätt kokta linser, vinäger, socker eller honung, senap, salt, peppar samt pressa över någon klyfta citron. Smaka av. Hit kan du förbereda och sedan värma på linserna till servering.
  4. Dags att grilla eller steka pilgrimsmusslor: salta och peppra musslorna, salta samt peppra dem.
  5. Grilla dem på utegrill, i grillpanna eller stek dem i en stekpanna i smör samt olivolja någon minut på varje sida tills de fått ljust brun färg.
  6. Servera pilgrimsmusslorna med linserna och citronklyftor.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat