Pilgrimsmusslor med marinerade linser

Gott, lyxigt och enkelt till förrätt. Du kan grilla eller steka pilgrimsmusslorna.
Godast är färska stora fina pilgrimsmusslor. Fråga i fiskdisken. Gärna i förväg så kan de förhoppningsvis beställa hem. De frysta pilgrimsmusslorna är mindre och rätt vattniga samt tyvärr ofta inte i närheten så goda som färska pilgrimsmusslor. Då får du också öka antalet musslor per portion. Om du har flera mindre pilgrimsmusslor per portion så kan du sätta upp dem på spett speciellt om du grillar på utegrill då musslorna annars kan ramla mellan gallret.
Åtta pilgrimsmusslor räcker om de är stora och färska med rom.
Godast blir att koka egna linser men har du bråttom kan du köpa en burk kokta linser som du sköljer noga i durkslag.
Vintips till pilgrimsmusslorna blir ett vitt ex. av druvan Semillon.

4 portioner pilgrimsmusslor med marinerade linser

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 12 stora färska pilgrimsmusslor
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Marinerade linser: 2 dl okokta svarta Belugalinser eller gröna linser
  • 4 dl vatten att koka linserna i
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk vit, röd eller mörk balsamvinäger
  • 0,5 tsk socker eller honung
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 citron i klyftor

Tillagning

  1. Koka linserna i 20 minuter och häll av i ett durkslag.
  2. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken. Lägg i en stor panna eller kastrull och fräs i smör och olivolja några minuter.
  3. Tillsätt kokta linser, vinäger, socker eller honung, senap, salt, peppar samt pressa över någon klyfta citron. Smaka av. Hit kan du förbereda och sedan värma på linserna till servering.
  4. Dags att grilla eller steka pilgrimsmusslor: salta och peppra musslorna, salta samt peppra dem.
  5. Grilla dem på utegrill, i grillpanna eller stek dem i en stekpanna i smör samt olivolja någon minut på varje sida tills de fått ljust brun färg.
  6. Servera pilgrimsmusslorna med linserna och citronklyftor.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer