Pilgrimsmusslor med marinerade linser

Introduktion och förberedelse

Gott, lyxigt och enkelt till förrätt. Du kan grilla eller steka pilgrimsmusslorna.

Val av pilgrimsmusslor

  • Godast är färska stora fina pilgrimsmusslor - även kallade kammusslor. Fråga i fiskdisken i förväg så kan de förhoppningsvis beställa hem.

2-3 stora och färska pilgrimsmusslor med rom räcker till en portion.

De frysta pilgrimsmusslorna är ofta mindre men helt ok. Öka då på till 4-5 stycken musslor per portion.

Man även sätta upp dem på spett speciellt om du grillar på utegrill då musslorna annars kan ramla mellan gallret.

Med hemkokta linser

Godast blir att koka egna linser men har du bråttom kan du köpa en burk kokta linser som du sköljer noga i durkslag.

Att dricka till

Vintips till pilgrimsmusslorna blir ett vitt ex. av druvan Semillon eller Sauvignon Blanc.

Färska pilgrimsmusslor eller kammusslor med rom som bryns hastigt och serveras med citron och linser.
Färska pilgrimsmusslor eller kammusslor med rom som bryns hastigt och serveras med citron och linser.

4 portioner pilgrimsmusslor med marinerade linser

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 12 stora färska pilgrimsmusslor
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Marinerade linser: 2 dl okokta svarta Belugalinser eller gröna linser
  • 4 dl vatten att koka linserna i
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk vit, röd eller mörk balsamvinäger
  • 0,5 tsk socker eller honung
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 citron i klyftor

Tillagning

  1. Koka linserna i 20 minuter och häll av i ett durkslag.
  2. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken. Lägg i en stor panna eller kastrull och fräs i smör och olivolja några minuter.
  3. Tillsätt kokta linser, vinäger, socker eller honung, senap, salt, peppar samt pressa över någon klyfta citron. Smaka av. Hit kan du förbereda och sedan värma på linserna till servering.
  4. Dags att grilla eller steka pilgrimsmusslor: salta och peppra musslorna, salta samt peppra dem.
  5. Grilla dem på utegrill, i grillpanna eller stek dem i en stekpanna i smör samt olivolja någon minut på varje sida tills de fått ljust brun färg.
  6. Servera pilgrimsmusslorna med linserna och citronklyftor.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 232 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-09