Kokta linser

Grundrecept på att koka olika linser och marinera i olivolja, vinäger samt fräst vitlök och rödlök. Mycket gott som tillbehör. Det blir dessutom mycket billigare än de färdigkokta linserna på burk eller paket. 

Bland de godaste linserna är franska Puy-linser eller Belugalinser men här är också recept på att koka och marinera vanliga röda linser och gröna linser.

Koka gärna en hel påse eller paket linser och spara resten i frys eller kyl till nästa middag. Eller dubbla marinaden och lägg in mer linser att ha som tillbehör till nästa mattillfälle.

4 portioner kokta linser

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 25 min
 • Klart på: 30 min

Ingredienser

 • 200 gram, ca 3 dl, torkade linser som röda, gröna, Puy- eller Beluga-linser
 • 1 klyfta vitlök
 • 0,5 rödlök
 • 4 msk olivolja
 • 4 msk vinäger, röd- eller vitvinsvinäger eller balsamvinäger
 • 1 tsk honung
 • 2 krm salt
 • Några blad grovhackad bladpersilja till garnering (valfitt)
 • 1 krm svartpeppar

Tillagning

 1. Med gröna linser: gröna linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 10 minuter.
 2. Med röda linser: röda linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 10 minuter.
 3. Med Beluga linser: Beluga linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 15-20 minuter.
 4. Med Puy-linser: Puy-linser behöver ej blötläggas. Om du vill korta koktiden med 15 minuter så blötlägger du dem i två timmar innan. Skölj dem och koka linserna i dubbelt så mycket vatten under lock i 35 minuter om de ej är blötlagdra och 20 minuter om de är blötlagda.
 5. Under tiden linserna kokar: skala och hacka löken fint.
 6. Fräs i olivoljan.
 7. Tillsätt pressad vitlök.
 8. Sätt åt sidan.
 9. När linserna kokta klart och du hällt av dem i durkslag så blandar du dem med löken i en skål eller stor panna.
 10. Tillsätt vinäger och honung samt smaka av med salt och peppar. Garnera ev. med grovhackad bladpersilja och servera på fat eller skål.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer