Kokta linser

Grundrecept på att koka olika linser och marinera i olivolja, vinäger samt fräst vitlök och rödlök. Mycket gott som tillbehör. Det blir dessutom mycket billigare än de färdigkokta linserna på burk eller paket. 

Bland de godaste linserna är franska Puy-linser eller Belugalinser men här är också recept på att koka och marinera vanliga röda linser och gröna linser.

Koka gärna en hel påse eller paket linser och spara resten i frys eller kyl till nästa middag. Eller dubbla marinaden och lägg in mer linser att ha som tillbehör till nästa mattillfälle.

4 portioner kokta linser

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 25 min
 • Klart på: 30 min

Ingredienser

 • 200 gram, ca 3 dl, torkade linser som röda, gröna, Puy- eller Beluga-linser
 • 1 klyfta vitlök
 • 0,5 rödlök
 • 4 msk olivolja
 • 4 msk vinäger, röd- eller vitvinsvinäger eller balsamvinäger
 • 1 tsk honung
 • 2 krm salt
 • Några blad grovhackad bladpersilja till garnering (valfitt)
 • 1 krm svartpeppar

Tillagning

 1. Med gröna linser: gröna linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 10 minuter.
 2. Med röda linser: röda linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 10 minuter.
 3. Med Beluga linser: Beluga linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 15-20 minuter.
 4. Med Puy-linser: Puy-linser behöver ej blötläggas. Om du vill korta koktiden med 15 minuter så blötlägger du dem i två timmar innan. Skölj dem och koka linserna i dubbelt så mycket vatten under lock i 35 minuter om de ej är blötlagdra och 20 minuter om de är blötlagda.
 5. Under tiden linserna kokar: skala och hacka löken fint.
 6. Fräs i olivoljan.
 7. Tillsätt pressad vitlök.
 8. Sätt åt sidan.
 9. När linserna kokta klart och du hällt av dem i durkslag så blandar du dem med löken i en skål eller stor panna.
 10. Tillsätt vinäger och honung samt smaka av med salt och peppar. Garnera ev. med grovhackad bladpersilja och servera på fat eller skål.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer