Kokta linser

Introduktion och förberedelse

Grundrecept på att koka olika linser och marinera i olivolja, vinäger samt fräst vitlök och rödlök.

Serveringsförslag

  • Mycket gott som tillbehör till det mesta. Servera en skål linser på middagsbordet, lunchen eller buffébordet.
  • Linserna passar till grillat, grönsaker, en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, oxfilé, nötbit, lax, grillad eller ugnsstekt fisk osv.

Val av linser

  • Kan lagas med alla slags linser som svarta linser, Puy linser, röda linser och gröna linser.
  • Bland de finaste linserna är franska Puy-linser, svarta linser eller Belugalinser men blir också gott med vanliga röda linser och gröna linser.

Tips

  • Koka gärna en hel påse eller paket linser och spara resten i små påsar eller burkar i frysen till nästa tillfälle.
  • Du kan dubbla marinaden och marinera en stor omgång linser så får du över som tillbehör till nästa måltid.

Varianter

4 portioner kokta linser

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram, ca 3 dl, torkade linser som röda, gröna, Puy- eller Beluga-linser
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 rödlök
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk lagrad vinäger som röd- eller vit balsamvinäger, cidervinäger, risvinäger eller balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 10 blad grovhackad bladpersilja till garnering (valfitt)
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. MED GRÖNA LINSER: Gröna linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 10 minuter.
  2. MED RÖDA LINSER: Röda linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 10 minuter.
  3. MED SVARTA LINSER OCH BELUGALINSER: Svarta linser och Beluga linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 15-20 minuter.
  4. MED PUYLINSER: Puy-linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka linserna i dubbelt så mycket vatten under lock i 35 minuter. Om du vill korta koktiden med 15 minuter så blötlägger du dem i två timmar innan och koka sedan i 20 minuter.
  5. UNDER TIDEN LINSER KOKAR: Skala och hacka löken fint.
  6. Fräs utan att ta färg i olivoljan.
  7. Tillsätt pressad vitlök och fräs någon minut till.
  8. Sätt åt sidan.
  9. När linserna kokta klart och du hällt av dem i durkslag så blandar du dem med löken i en skål eller stor panna.
  10. Tillsätt vinäger och honung samt smaka av med salt och peppar.
  11. Garnera eventuellt med grovhackad bladpersilja och servera på fat eller skål.
E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 150 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-26

Tillbehör och liknande recept: