Kokta linser

Grundrecept på att koka olika linser och marinera i olivolja, vinäger samt fräst vitlök och rödlök.

Mycket gott som tillbehör till det mesta. Kan lagas med alla slags linser som svarta linser, Puy linser, röda linser och gröna linser.

Linserna passar till grönsaker, en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnsstekt fisk. Eller ställ upp en skål linser på middagsbordet, lunchen eller buffébordet.

Hemkokta linser blir godare och billigare än de färdigkokta linserna på burk eller paket.

Bland de finaste linserna är franska Puy-linser, svarta linser eller Belugalinser men blir också gott med vanliga röda linser och gröna linser.

Koka gärna en hel påse eller paket linser och spara resten i små påsar eller burkar i frysen till nästa tillfälle.

Du kan dubbla marinaden och marinera en stor omgång linser att ha som tillbehör till nästa mattillfälle.

Varianter

4 portioner kokta linser

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram, ca 3 dl, torkade linser som röda, gröna, Puy- eller Beluga-linser
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 rödlök
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk lagrad vinäger som röd- eller vit balsamvinäger, cidervinäger, risvinäger eller balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 10 blad grovhackad bladpersilja till garnering (valfitt)
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. MED GRÖNA LINSER: Gröna linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 10 minuter.
  2. MED RÖDA LINSER: Röda linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 10 minuter.
  3. MED SVARTA LINSER OCH BELUGALINSER: Svarta linser och Beluga linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 15-20 minuter.
  4. MED PUYLINSER: Puy-linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka linserna i dubbelt så mycket vatten under lock i 35 minuter. Om du vill korta koktiden med 15 minuter så blötlägger du dem i två timmar innan och koka sedan i 20 minuter.
  5. UNDER TIDEN LINSER KOKAR: Skala och hacka löken fint.
  6. Fräs utan att ta färg i olivoljan.
  7. Tillsätt pressad vitlök och fräs någon minut till.
  8. Sätt åt sidan.
  9. När linserna kokta klart och du hällt av dem i durkslag så blandar du dem med löken i en skål eller stor panna.
  10. Tillsätt vinäger och honung samt smaka av med salt och peppar.
  11. Garnera eventuellt med grovhackad bladpersilja och servera på fat eller skål.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.