Kikärtsgryta

Ett grundrecept på mustig och smakrik kikärtsgryta med matiga kokta kikärter och röda linser.

Kokas med krossade tomater och kokosgrädde eller kokosmjölk samt får smak av lök, vitlök, chiliflakes, ingefära, grönsaksbuljong och lite pressad lime.

4 portioner kikärtsgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 7 dl kokta kikärtor eller 2 burkar eller paket på 400 gram vardera
  • 2 msk majsolja eller annan matolja
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk färsk hackad eller riven ingefära
  • 3 tsk curry
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 dl röda linser
  • 1 pkt eller burk kokosgrädde på 250 ml eller en burk kokosmjölk
  • 1 burk eller pkt krossade tomater
  • 5 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk pressad limesaft
  • TILLBEHÖR: 4 portioner kokt ris som basmatiris eller råris
  • 4 msk rostad lök som garnering

Tillagning

  1. Skala och hacka lök, vitlök och ingefära.
  2. Fräs lök, vitlök och ingefära några minuter utan att ta färg i olja i en stekgryta.
  3. Tillsätt chiliflakes samt curry. Fräs en minut till.
  4. Tillsätt krossade tomater och koka ihop någon minut till.
  5. Tillsätt kokosgrädde eller kokosmjölk samt linser, salt, svartpeppar, vatten, buljongtärning och lime.
  6. Koka på medelvärme i 10 minuter. Rör då och då.
  7. Tillsätt kikärtorna och koka i 5-10 minuter till.
  8. Smaka av grytan med salt, peppar, lime och chili. Samt späd ev. med lite mer vatten till önskad tjocklek.
  9. Servera kikärtsgrytan med förslagsvis kokt ris som basmatiris, havreris eller råris. Gott är även att strö över rostad lök. Se fler förslag på tillbehör och garnering ovan.
Några av ingredienserna till kikärtsgrytan: krossade tomater, kokta kikärtor, kokosgrädde, röda linser, chiliflakes, curry, salt, gul lök, vitlök. Samt basmatiris att servera till.
Några av ingredienserna till kikärtsgrytan: krossade tomater, kokta kikärtor, kokosgrädde, röda linser, chiliflakes, curry, salt, gul lök, vitlök och grönsaksbuljong. Jag hade även i lite färsk ingefära, svartpeppar och pressad lime. Samt basmatiris att servera till.
Kikärtsgrytan är lätt att laga och dubblera till flera om man vill.
Kikärtsgrytan är rätt billig och lätt att laga och dubblera till flera om man vill. Går även att frysa in och ha som matlåda.

Serveringsförslag

  • Kikärtsgrytan passar som vegetarisk eller vegan huvudrätt men också att servera som tillbehör; eller en rätt bland många på en buffé.
  • Går även utmärkt att dubblera och laga till flera samt att frysa in och ha som matlåda.
  • Jag hade basmatiris toppad med rostad lök till på bilden.
  • Annat som passar till är råris, Indiskt ris, rispilaff, havreris, quinoa, blomkålsris eller helt matvete.
  • Andra saker som är goda att servera till kikärtsgrytan är såser och röror som Oatly fraiche, crème fraiche, matyoghurt, mango chutney, hemgjord chutney som rabarberchutney eller korianderchutney, het picklad mango, hemgjord chilisås samt yoghurtröran raita.
  • Grytan kan toppas och garneras med rostad lök, myntablad, färsk koriander, bladpersilja, färsk mango och/eller äpple i tärningar, pumpafrön, cashewnötter eller jordnötter.
  • Vill du ha ännu matigare gryta kan du tillsätta tärnad stekt halloumi eller paneer ost över vid servering.
  • Naanbröd eller papadams är goda bröd till grytan.

Med hemkokta kikärter

  • Koka gärna ett paket kikärter i förväg. Det som blir över kan du spara och frysa in i påsar till en annan dag.
  • Man kan även laga grytan med kokta kikärter från paket eller burk. Skölj dem då väl.

Varianter

  • Andra grönsaker som passar i är tärnad zucchini, salladslök, purjolök, morot, potatis, blomkål, aubergine, broccoli, paprika, kokta bönor och/eller äpple.
  • Fler kryddor som passar i är garam masala, gurkmeja och färsk eller fryst koriander.
  • Ingefäran är valfritt att ha i.
  • Överkurs är att göra eget currypulver.
  • Några fler förslag på kikärtsgryta jag lagat är med curry och zucchini; med jordnötssmör samt med linser, potatis och blomkål.

Hetare gryta

Gillar du en stark gryta kan du ha i mer chiliflakes och annan valfri chili som förslagsvis en strimlad färsk röd chilifrukt. Eller välja ett hetare och starkare currypulver.

Dricka till

Lassi eller cashewsmoothie kan man dricka till curryn. Eller en ljus lageröl.

Gryta med kikärter som reds av de röda linserna, får sötma av kokosgrädde och lök samt mustig smak av vitlök, chili, curry och ingefära.
Gryta med kikärter som reds av de röda linserna, får sötma av kokosgrädde och lök samt mustig smak av vitlök, chili, curry och ingefära.

E-mail
Medel: 4 (75 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 463 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-06

Tillbehör och liknande:

Bland curry, naan-bröd och annan god indisk mat

Curry nam nam! Dyk ner bland currygrytor, naan-bröd och annan smakrik indisk mat. Currygrytor finns i...